Direktlänk till inlägg 17 juni 2007

Ljuvlig sommarmarmelad

Av Vera - 17 juni 2007 21:55

För några dagar sen köpte jag åtta liter jordgubbar och en del av dessa gick till marmelad.

Rabarber och jordgubbsmarmelad med vanilj

Skiva ett halvt kilo rabarber och dela en liter jordgubbar i tu. Blanda i en bunke med fyra deciliter syltsocker. Låt stå minst en timme och safta sig.

Hetta sakta upp frukten i en kastrull. Rör inte men skaka grytan ibland så att värmen fördelar sig. Smaksätt med ca 2 tsk vanilj. Koka i 15 min och gör ett geléprov (häll upp en klick marmelad på en kall tallrik. Vänta en stund och dra sedan pekfingret genom marmeladen. Om den inte flyter ihop igen är den färdig) Koka lite extra om det behövs. Låt marmeladen vila ca en kvart innan du häller upp den på rena varma burkar. På med lock!

När marmeladen svalnat ska den helst förvaras kallt.

 
 
Emla

Emla

18 juni 2007 19:56

Åh det låter jättesmarrigt, för mig som inte kokat marmelad eller sylt själv förut, hur länge håller det i kylskåp om man ser till att koka burkarna innan?

http://chardeus.blogspot.com

 
Ingen bild

mat-huset

18 juni 2007 20:06

Hörre du, jag vet faktiskt inte, men det är nog rätt länge i.o.m att de står kallt!
Men jag funderade faktiskt på att experimentera om receptet och göra med citronsyra och pektin för att hitta ett "säkert" recept som inte behöver stå kallt. Fast kokar du den här marmeladen behöver du inte oroa dig för hållbarhet... Den kommer att ta slut innan du hinner blinka *s*

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vera - 12 december 2013 13:15


    I år stöder jag Musikhjälpen genom att auktionera ut några retro-kokböcker ur min samling.   Det här är min mage. Fyra barn har växt häri. Två av dem får jag krama varje morgon, men utan modern sjukvård hade jag inte kramats alls idag...

Av Vera - 30 juni 2013 17:02

Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst?   Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...

Av Vera - 20 juni 2013 16:18

Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...

Av Vera - 28 maj 2013 14:09


Nu längar jag så efter svensk färskpotatis! Som tur är kan man göra den här potatissalladen med annan fin potatis också, till exempel mandelpotatis. Konstigt nog har jag inte satt någon egen potatis i år. Lite av odlingskicken kom av sig med den se...

Av Vera - 14 april 2013 18:00

Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards