Direktlänk till inlägg 2 augusti 2007
Efter att ha läst om Tårtmammans bagelfrukostar tyckte jag att det blivit dags att damma av min gamla Bagel Bible, inköpt i USA på 1990-talet.
Jag gjorde dubbel sats av grundreceptet och strödde tre olika smaksättare över. Jag tog vallmofrön till frukostbröden och eftersom vi skulle äta soppa till middag gjorde jag några bagels med rosmarin, vitlökspulver och flingsalt, samt några med cajunkrydda. Rosmarinkombon var jättegod och cajungrejen behöver ni inte testa...
Här är i alla fall grundreceptet, över satt till våra mått:
4,8 dl ljummet vatten
ett halvt paket torrjäst el 25g färsk
4 msk "barley malt syrup"
2 tsk salt
1,2 l vetemjöl
ca 3 l vatten
Rör ut jästen i lite av vattnet och tillsätt resten med saltet och 2 msk "barley malt syrup" (jag hr aldrig brytt mig om att leta efter maltsirap utan använder honung, vanlig sirap eller socker istället). Tillsätt mjöl och blanda väl.
Nu kan du välja om du vill knåda degen på en mjölad yta eller köra den i assistent (vilket lata jag föredrar) degen ska nämligen knådas "livligt" i 12 minuter.
Skär degen i tolv lika stora bitar. Rulla en bulle i handen och tryck tummarna genom mitten av bullen så att det blir ett hål lite större än en enkrona. Lägg baglarna på en mjölad yta och täck med duk. Jäs i 25 min och låt under tiden vattnet koka upp med resterande sirap i.
Värm ugnen till 180° och strö majsmjöl (polenta) över en bakpapperstäckt plåt.
Koka ca 4 bagels i taget. I kokboken står det att baglarna ska koka i ca 4 min medan man vänder dem några ggr. Om de sjunker till botten av grytan ska man inte börja ta tid förrän de kommer upp till ytan. I vilket fall kommer jag att börja experimentera med kortare koktider eftersom jag tycker att baglarna blir för blötmosiga. (Kan bero på att jag inte använder rätt sirap!?)
I alla fall. När de kokat färdigt lyfter man upp dem med en hålslev och låter rinna av ordentligt innan bageln läggs på bakplåten. Strössla över en smaksättning om du vill eller grädda dem som de är.
Exempel på smaksättningar "toppings": sesamfrön, vallmofrön, vitlök och eller lök.
Grädda baglarna mitt i ugnen ca 20 minuter tills de är gyllenbruna. Ta inte ut dem för tidigt, då blir de bara degiga. Låt dem svalna på galler i ca 10 min.
Fyllningar: Till frukost gillar jag bäst en vallmobagel med naturell cream cheese, typ philadelphia ost.
Cream cheese blandad med rökt lax, lite sallad och grönsaker är en gudomlig lunchmacka.
Man kan också baka mellanmåls baglar med russin och kanel eller blåbär i.
Oavsett vilken bagel jag gör gillar jag dem bäst efter att ha rostat dem en stund i brödrosten.
Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst? Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...
Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...
Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 | 10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 | |||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 | |||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|