Direktlänk till inlägg 1 januari 2008

Liten palsternackssoppa

Av Vera - 1 januari 2008 19:18

Denna förrätt gjorde jag på nyår och den räckte till tre små skålar. Det går gott och väl att dubbla receptet och äta den till lunch.


Strimla ca 5 cm purjolök och finhacka en vitlöksklyfta. Fräs i smör och lägg ned en stor palsternacka eller två små i tärningar, en liten morot, tärnad. Fräs en stund till och slå sedan över några matskedar martini och cirka 3 dl vatten och en halv tesked salt. (Jag hade tänkt vitt vin först, men martini blev bra, palsternacka mår bra av lite sötma)

Låt koka upp, peppra en aning och koka rotsakerna mjuka. Häll i en klick tomatpuré, lite vegetapulver eller grönsaksfond och mixa soppan slät. Smaka av och bättra på.


Mosa blåmögelost (Bavaria Blue) med en klick cremefraiche, så att den blir lite lättare att hantera. Tanken var från början ädelost, men efter att ha stått och smakat på de båda sorterna tillsammans med soppan när jag förberedde den, föll valet helt klart på vit- och blåmögelost.

Klicka ned en sked av oströran i soppan och låt den smälta ut en aning. Servera!


Till detta hade jag tänkt mig knapriga rotsakschips. Smaken blev det inget fel på, men konsistensen blev segare än vad jag ville.

Hyvla långa palsternacksremsor på längden av rotfrukten. Lägg dem på bakplåtspapper och pensla dem med en blandning av olja, apelsinhonung, chilipulver, spiskummin och liiiite kanel. Strö flingsalt över och grädda i ca 200 grader tills chipsen fått fin färg.

Här kanske någon har lust att komma in med ett tips på hur man verkligen får krispiga rotsakschips?


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vera - 12 december 2013 13:15


    I år stöder jag Musikhjälpen genom att auktionera ut några retro-kokböcker ur min samling.   Det här är min mage. Fyra barn har växt häri. Två av dem får jag krama varje morgon, men utan modern sjukvård hade jag inte kramats alls idag...

Av Vera - 30 juni 2013 17:02

Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst?   Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...

Av Vera - 20 juni 2013 16:18

Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...

Av Vera - 28 maj 2013 14:09


Nu längar jag så efter svensk färskpotatis! Som tur är kan man göra den här potatissalladen med annan fin potatis också, till exempel mandelpotatis. Konstigt nog har jag inte satt någon egen potatis i år. Lite av odlingskicken kom av sig med den se...

Av Vera - 14 april 2013 18:00

Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards