Direktlänk till inlägg 5 januari 2008
Kan man göra det enkelt för sig ska man det. Det är inte så att jag hellre steker sojabullar och kokar makaroner, men kan jag till exempel undvika extradisk genom att laga allt i ett så gör jag det. (Är det något jag ogillar så är det disk...) Och slipper jag göra något två gånger i rad så är jag glad.
Av denna lata anledning blev fredagens pizzadeg en aningens bortskämd variant som tog ungefär ett dygn att framställa. Jag vet, det låter onödigt krångligt, men... igår skulle vi ha pizza och idag minestronesoppa med italienskt bröd. Alltså fick pizzan och brödet komma ur samma deg, därav blev det pizzadeg med både durumvete och ägg i! Annars brukar jag nöja mig med vanligt mjöl, en skvätt olja, vatten och salt, har jag framförhållning gör jag gärna en fördeg, för ja, det märks faktiskt på slutresultatet! Att vi dessutom hade rätt mycket ostbricka kvar från helgerna gjorde ju inte saken tråkigare.
Pizzorna då? Jo, det blev en med tomat och ost, till den aningens konservative sonen. Till oss andra gjorde jag en pizza med tomatsås, skivade päron, rosmarin och färskost "le roule" med örter och svartpeppar. Det blev som en förrättspizza medan en stor pizza med tomatsås, tapenade, paprika och extralagrad prästost och ekologisk parmesan gick färdigt i ugnen.
Medan vi smaskade och åt fick det italienska brödet jäsa färdigt och sen gräddas på stenen i ugnen så att det blir riktigt knaprigt. Tyvärr är jag inte så mycket vän med min bakspade än att jag lärt mig pytsa in pizzor på stenen, men det skulle jag verkligen vilja lära mig, för jag älskar knapriga pizza bottnar! Ett tips annars är ju att lägga pizzorna på bakplåtspapper och sen med någon annans hjälp snabbt rycka över dem med papper och allt på en plåt som stått och blivit riktigt varm i ugnen.
Jag vet inte hur det är med er andra brödbakare, men när man håller på med långtidsjäsning och såna saker så tycker jag att man blir lite lätt besatt av snygga krackeleringar och sprickor i bröden, för att inte tala om bubblor. Jag blev i alla fall nöjd med sprickorna den här gången. Bubblorna vet jag inte än, för vi har inte öppnat brödet.
Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst? Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...
Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...
Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 |
5 | 6 |
||||
7 |
8 |
9 | 10 |
11 |
12 |
13 | |||
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 | 29 | 30 |
31 | ||||||
|