Direktlänk till inlägg 14 januari 2008

Vad äter en vänlig själ?

Av Vera - 14 januari 2008 20:07

Vad äter man om man vill värna om miljön och klimatet?

Jag fick frågan längre ned i en kommentar om varför inte kyckling var bra att äta. Så förhåller det sig inte riktigt, men det är heller inte helt enkelt.

Om jag förstått det hela rätt så tar det mindre energi och utsläpp att föda upp kycklingar, men kycklingarna i sig generar ingenting tillbaka.

Svenskt ekologiskt nötkött däremot har tagit mycket resurser att få fram, men i gengäld har kossan betat, hjälpt till att hålla naturen öppen och främjat artmångfalden både vad gäller smådjur och växter.


Den som köper grönsaker efter årstid gör en välgärning. Utbudet av svenska grönsaker är inte stort på vintern men rotsaker finns det gott om. Jag tycker heller inte att vi ska vara rädda för att göra avsteg och köpa importerade grönsaker. Snålar man in på kött och skaldjur tex har man sparat mycket koldioxid ändå.

Spanska tomter är till skillnad från Holländska odlade på friland och är alltså ett bättre val, då inget växthus dragit en massa uppvärmningsenergi. Jag har ibland irriterat mig på att krav-odlade grönsaker kan komma från växthus, men vinsten ligger ju i att inte en massa konstgödsel använts i odlingen.

Den tanken för mig in på ett helt annat ämne, som kan vara nog så livsviktigt när vintermörkret håller på att krama musten ur en: Tulpaner. Änglamark ska från och med förra veckan sälja krav-märkta tulipaner hos Coop. Än har jag inte sett några i min affär, men så fort jag får syn på en bukett ska jag norpa åt mig och gå hem och drömma om mina egna lökar som bidar sin tid i jorden.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vera - 12 december 2013 13:15


    I år stöder jag Musikhjälpen genom att auktionera ut några retro-kokböcker ur min samling.   Det här är min mage. Fyra barn har växt häri. Två av dem får jag krama varje morgon, men utan modern sjukvård hade jag inte kramats alls idag...

Av Vera - 30 juni 2013 17:02

Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst?   Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...

Av Vera - 20 juni 2013 16:18

Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...

Av Vera - 28 maj 2013 14:09


Nu längar jag så efter svensk färskpotatis! Som tur är kan man göra den här potatissalladen med annan fin potatis också, till exempel mandelpotatis. Konstigt nog har jag inte satt någon egen potatis i år. Lite av odlingskicken kom av sig med den se...

Av Vera - 14 april 2013 18:00

Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards