Direktlänk till inlägg 27 januari 2008

Det fräser och bubblar i köket

Av Vera - 27 januari 2008 18:06

Den här helgen har ägnats åt rörande i diverse surdegar och vaggande av febrig tvååring. Jag har gjort recept på en höft och fått recept på millilitern.

En surdeg satt i torsdags har blivit helt vilt bubblig och fräsande. Den måste jag komma ihåg att vårda!

Svärmor rapporterar att Veras fröbröd också blir utmärkta att grädda i form. Saftiga och goda!

Gräddat i form har jag också gjort i helgen: surdegsbröd med dinkel i och naturligtvis, kunde jag låta bli att strössla quinoa, linfrön och solrosfrön på toppen? Är pannkakor godast med sylt, kan man väl svara på den frågan, eller är räkor godast färska?


Det första surdegsbrödet då. Jag följde ungefär receptet till Eriks surdegsbröd fast utan vetemjöl, lite mindre rågmjöl och 3,5 dl fullkornsdinkel.

Dinkel är lite svårt, tar man för mycket blir det väldigt torrt och för lite kladdigt. Mitt bröd blev på gränsen till för kladdigt, men ok. Jag måste komma ihåg att skaffa en ny stektermometer. Den förra jag köpte var helkass, så den fick jag lämna tillbaka.


Sen var det recept på en höft då: Gotlandsbröd.

I mitt recept skållar man rågsikt med en skvätt ättika och dan efter har man i 100 (!!!) gram jäst. Jag körde på skållningen men utan ättika, utan rörde istället i surdeg när rågsikten svalnat. När det sen var dags att baka halverade jag mängden jäst, men det blev ändå i överkant mycket för limporna sprack hejvilt i spisen ändå.

När bröden åkt in i ugnen var jag och lilla mrFeber tvugna att åka till akuten, så själva gräddningen och knackandet på brödet fick maken stå för.

Väl hemma igen med mycket precisa recept på ditten och datten doftade det bröd i hela huset.

(Har ni sett en sån blek pepparkaka!?)

Här kommer i alla fall mitt recept på Gotlandsbröd (jag har aldrig varit på Gotland... eller smakat någon annans gotlandsbröd än mitt eget...)


Gotlandsbröd, 4 runda limpor *uppdaterat*

Dag 1 (eller tidig morgon)

Skålla 1,8 liter rågsikt med 1,5 liter kokande vatten. Rör väl och låt svalna. När degen är ungefär fingervarm är det dags att röra ned en rågad deciliter surdeg. Täck med lock eller plast och låt stå över natten, eller åtta-tio timmar åtminstone.


Dag 2 (eller kväll)

Smula ned 30-50 gram jäst (beroende på hur mycket tid du har till jäsning) i liiite ljumt vatten och häll över fördegen. Fyll på med cirka 1,6 liter vetemjöl special, knappt en matsked mortlad anis och fänkål samt 2-3 msk mald pomerans, 2-3 msk sirap och knåda på låg hastighet i assistenten 8-10 minuter. Häll i en matsked salt och knåda ytterligare några minuter. Jäs under lock i 2-3 timmar.

Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord, dela i fyra och forma till fyra runda limpor. Jäs minst en timme.

Sätt ugnen på 250 grader, hiva in limporna och sänk till 200 grader. Spraya in lite vatten eller släng in några isbitar om du vill.

Grädda i minst 50 minuter, gärna 60, knacka på skalet och kolla att det låter ihåligt.

När brödet är färdigt, ta ut det och pensla med kaffe, blandat med någon tesked sirap. Låt torka in och täck sedan med handdukar medan det svalnar, det bevarar brödets saftighet. Vill du hellre ha knaprig skorpa så låt det bara svalna på galler.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vera - 12 december 2013 13:15


    I år stöder jag Musikhjälpen genom att auktionera ut några retro-kokböcker ur min samling.   Det här är min mage. Fyra barn har växt häri. Två av dem får jag krama varje morgon, men utan modern sjukvård hade jag inte kramats alls idag...

Av Vera - 30 juni 2013 17:02

Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst?   Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...

Av Vera - 20 juni 2013 16:18

Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...

Av Vera - 28 maj 2013 14:09


Nu längar jag så efter svensk färskpotatis! Som tur är kan man göra den här potatissalladen med annan fin potatis också, till exempel mandelpotatis. Konstigt nog har jag inte satt någon egen potatis i år. Lite av odlingskicken kom av sig med den se...

Av Vera - 14 april 2013 18:00

Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards