Alla inlägg under februari 2008

Av Vera - 3 februari 2008 17:04

Tanken var att baka Jan Hedh-brödet Olof Victors ljusa. Det görs i orginalreceptet på vetesurdeg, men det står att man kan göra det på rågsur också. Eftersom jag i slutändan verkligen inte följde receptet så lägger jag ut det här. Orginalreceptet finns i den här boken.


Jag började baket i torsdags och lagom till lördagens frukost hade vi ett härligt bröd. Syrligt av surdeg, knaprigt av durumvete och mustigt av dinkel, med god sälta och stora bubblor.


Dag 1:

Lös upp 2 gram jäst i 150 gram vatten. Mät upp 200 g vetemjöl(special) och knåda i 10 min på låg hastighet. Arbetar du degen för hand får du hålla på en stund till.

Tillsätt 2 gram salt och arbeta ytterligare fem minuter. Lägg degen i lätt inoljad låda och låt jäsa 24 timmar i kylskåp eller minst tre timmar i rumstemperatur.


Dag 1 eller 2:

Lös upp 15 g jäst i 500 gram vatten.

Det är nu saker och ting börjar skilja sig från orginalreceptet. 1000 gram vetemjöl skulle man ha nämligen. Men hur det nu var kom det bara ut 600 gram ur min vetemjöl special. Så jag fick fylla på med vanligt vetemjöl och i den påsen fanns det väl 50 gram. Sen hade jag 200 gram durumvete och resten av mjölet som åkte ned i bunken bestod av fullkornsdinkel. (bra planerat va!?)

I med 300 gram rågsurdeg och fördegen. Knåda knåda i minst tio minuter helst längre. I med 20 gram salt och knåda i sju minter igen.

Ned med degen i en plastlåda med lock om du orkar. Det orkade inte jag utan lät degen jäsa i bunken med ett plastlock över. 60-90 minuter tar det.


Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Dela degen försiktigt i fyra bitar. Pressa inte ur nån luft. Vik försiktigt samman till fyra avlånga bröd och lägg dem att jäsa på plåt med skarven (alltås de invikta kanterna av degen) nedåt. Platsa eller lägg över handdukar och jäs i kylskåp över natten (gärna 14-16 timmar)


Dag 3 

Sätt ugnen på 250° och lägg bröden på het plåt eller baksten med skarven uppåt den här gången. De ser allt lite platta och trötta ut till en början:

Platta limpor på uppvärming Efter 15 minuter i ugnen ser de ut så här

Men efter en stund börjar de pösa och svälla där inne i ugnen. Jag har faktiskt inte varit med om ett bröd som fortsatt resa sig så länge inne i ugnen.

I alla fall: glöm inte att skvätta in vatten eller kasta in några isbitar när du ställer in brödet och efter fem minuter blir det bra att sänka värmen till 200°. Vill du ha extra knaper ska du öppna ugnsluckan några gånger under gräddningstiden som är runt 50 minuter.

Ta ut bröden lägg dem på galler och spraya med vatten så att mjölet krackelerar. Låt svalna lite innan du sätter tänderna i ett bröd som smakar ljuvligt!

Av Vera - 3 februari 2008 16:44

Jag är osäker på var ifrån det här receptet kommer från början, men jag tror att det kan vara kokboken Vegan with a vengeance. Jag blev i alla fall tipsad här



1 paket (helst 400g) fast tofu
några msk olja
några msk ljus soja

sås:
rapsolja och lite sesamolja
2 schalottenlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1/2 tsk kinesisk 5-spices (kan ersättas med kanel, anis, chili, nejlika, fänkål, och man kan gärna ta lite mer)
ca 5 dl buljong
ca 1 dl tomatpuré
4 msk jordnötssmör
2-4 msk granatäppelmelass (koncentrat)

några msk ljus soja
några msk lönnsirap
1/2 tsk flytande rökarom

Blanda olja och soja, skär tofun i skivor och vänd den i blandningen så den täcks på båda sidor. Lägg tofun i en form och baka i ugnen, 175 grader, 15 minuter.

Fräs vitlök, schalotten och kryddor i olja, häll sedan i buljongen och låt koka upp. Häll i övriga ingredienser och koka upp igen. Sänk värmen och låt sjuda under omrörning tills tofun i ugnen är klar.

Ta ut tofun, häll över såsen och blanda runt. Ställ in i ugnen igen, ca 10 min. Färdigt!

Extra gott blir det att servera med kokosris (koka ris i kokosmjölk). Det går också blanda t.ex broccolibuketter, sockerärter eller någon annan god grönsak med tofun och såsen innan man ställer in det i ugnen.



Av Vera - 3 februari 2008 16:24

Jag har suttit och filat på ett surt och gnälligt inlägg, men plötsligt kom allt på skam. Så här skrev jag i alla fall:



"Om ni tycker att det är dålig fart på bloggen just nu så stämmer det väldigt väl.
Jag lagar knappt nån mat värd att blogga om, känns det som.
Anledningarna är flera: sen i oktober har någon i familjen varit sjuk så gott som hela tiden. Pussel pussel pussel alltså, för att få dagarna att gå ihop. Jag har en icke övergående magkatarr(!?) och är därmed väldigt aptitlös. Jag försöööker men det står mig i halsen. All mat som jag vill laga kommer få två små glin att knorra och rynka på näsan = hälften av det roliga är förstört redan innan vi satt oss till bords. Jag känner mig helt enkelt inte inspirerad.
Under tiden letar jag nya kokböcker att sukta efter, funderar över min egen framtid och jobb, jobbar och tittar argt på dammråttorna hemma som inte har vett att hålla sig i hörnen ens längre. Och den ostgnagande katten är inte dresserad att ge sig på dammråttor, han rår inte ens på husmusen i sopskåpet."


Sen blev det såhär:

Kom hem i fredags och morrade tro inte att det blir nån insmickrande mat idag i alla fall. Ställde mig vid spisen och började marinera tofu efter ett recept jag blivit tipsad om: BBQ Pommegranate tofu. Till tofun kokade jag kokosris. I kylskåpet stod sen dan innan en fördeg till Olof Victors ljusa bröd.

Vi dukade fram och satte oss. Till saken hör att jag aldrig blivt serverad tofu på ett sätt som jag skulle kalla gott... men skam den som ger sig. Smakade och det var... gott! Gott tyckte maken också och till vår förvåning började tvååringen sleva i sig tills vi trodde det skulle komma ut ur öronen på honom :-)

Efter maten satte vi hela degen till brödet. Att jag skulle använda rågsur istället för vetesur hade jag redan bestämt, men efter hand som jag bakade tog mjölpåse efter mjölpåse slut, tillslut innehöll degen fem (!!!) sorters mjöl. Skjuts in i kylskåpet med dom limporna och till lördagsfrukost knaprade vi världens godaste surdegsbröd med stora hål i. Recept kommer i nytt inlägg, för det blev ju så modifierat att Jan Hedh ändå inte skulle vilja kännas vid det.

Efter den kicken städade jag hela huset och åt middag ute på kvällen och idag har världens goaste faster varit här på middag, så nu känns allt toppen igen!

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards