Direktlänk till inlägg 16 mars 2008
Martin har verkligen lagt ned sin själ för att hitta på "demokratiska brödrecept", vilket betyder att man ska kunna baka dem trots att man arbetar heltid. Och nu snackar vi inte snabba bröd med 50 g jäst till 5 dl vatten, utan bröd på surdeg och vildjäst.
I lördags blev jag sugen på att ge mig på Martins "Stureby levain II" men jag hade ingen vildjäst på lut. För länge sen minns jag att jag läste och även testade, att göra levain från surdegsgrund, som Jan Hedh rekommenderade.
Eftersom jag har så morgonpigga barn var det bara att sätta igång arla lördagsmorgon.
Gör steg ett så här:
25 gram surdeg
15 gram rågsikt
20 gram vetemjöl special
25 gram ljummet på gränsen till varmt vatten.
Blanda i liten skål och sätt på ett lock eller plasta in.
Sen följde jag Martins recept hela vägen tills det kom till gräddningen. Här kör jag 275° i fem minuter och sedan 200° i 50 minuter. Det blir lagom i min ugn.
Resultatet? Jag blev inte besviken. En massa jäskraft fick ugnen att se liten ut och inkråmet på brödet var härligt mjukt och luftigt.
Så nu vet du, har du ingen vildjäst är det ingen ursäkt för att låta bli :-)
Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst? Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...
Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...
Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
||||||||
3 | 4 | 5 |
6 |
7 |
8 | 9 | |||
10 |
11 |
12 |
13 | 14 |
15 |
16 | |||
17 |
18 |
19 |
20 | 21 | 22 |
23 |
|||
24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 | |||
31 |
|||||||||
|