Direktlänk till inlägg 6 april 2008
Fougasse är ett sydfranskt bröd som påminner om den italienska focaccian. Brödet bakas ut som platta kakor och skåras så att det ser ut som löven på ett träd. Det kan smaksättas både före och efter baket och göras både matigt eller sötare.
Två recept hade jag att utgå ifrån när jag började, men jag ville gärna att degen skulle innehålla surdeg eller levain. Därför skissade jag upp två egna recept att testa. De är långt ifrån fulländade och jag kommer att modifiera dem en del, som syns i kommentarerna nedan.
Det ena receptet tryckte på att det skulle vara rustika bröd med mycket smak från fullkornsmjöl. Det andra var ett jäs-över-natten-projekt med enbart vetemjöl.
Så här i backspegeln kan jag säga att det smakrikaste brödet blev det med surdegsbas. Det passar bra i ett sammanhang där brödet får ta mycket plats och stå för en rejäl dos smak. Levainfougassen blev snyggare och luftigare, men mesigare i smaken. Passar att ha som tillbehör till smakrika rätter. Kontentan blir nog att jag på studentbuffén kommer att göra surdegsfougassen med lite extra skjuts av några gram vanlig jäst.
Blanda
30 gram surdeg
120 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
200g vatten.
Blanda väl och jäs på varmplats i 7-8 timmar.
Tillsätt:
350 gram vetemjöl
3 msk olivolja
2 tsk honung
2-3 tsk salt.
(ev också 12-15 g jäst)
ungefär 200g vatten, testa dig fram men våga låta degen vara lös.
Knåda i minst tio minuter innan du tillsätter saltet och kör sen ungefär 4 minuter till.
Jäs 1-3 timmar beroende på om du har jäst i eller ej.
Ta upp på bakbord och forma fyra runda bullar. Låt dem vila ett tag under bakduk, kavla ut till kakor och lägg dem på bakplåtspapper. Skåra kakorna med fyra diagonala snitt på var sida, tänk bladnervens ådring på ett löv. Jäs under bakduk medan ugnen blir varm och fyllningarna förbereds.
Ex på fyllning: svarta skivade oliver, skivad lök eller vitlök, flingsalt. Efter gräddning kan man pensla med olja och strö över örter.
Sötare fyllning: mandel, tunna strimlor av apelsinskal och stänk av apelsinblomvatten.
Jag hade inget apelsinblomvatten så jag blandade pressad apelsin med rosenvatten och det doftade ljuvligt.
Pensla bröden med olja , tryck fast fyllningen och droppa över varmt vatten (eller apelsinblomvatten). Grädda mitt i ugnen i 250° i ca 15 minuter. Ta ut och pensla de bröd som ska ha örter på med lite extra olja. Stänk över lite extra apelsinblomvatten på mandelbröden.
Fougasse med levain, 4 bröd
400 g levain
2 msk olivolja
250-300 g vatten
480 g vetemjöl
1 msk salt
Knåda väl och jäs i minst tre timmar.
Baka ut som ovan och jäs ytterligare en timme. Grädda som ovan.
Tillägg 14/4: Efter att ha testat att frysa bröden och tina upp dem kan jag säga att de inte var på när lika goda som nybakta. Ät direkt alltså!
Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst? Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...
Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...
Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | 5 |
6 | ||||
7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | |||
14 |
15 |
16 |
17 | 18 |
19 | 20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 | 26 |
27 | |||
28 |
29 | 30 |
|||||||
|