...är att det är så varmt, men det bästa med att baka när det är så varmt är att det är så varmt.
Jädrar vad det jäste. Sex stora levain-bröd är nu klara för leverans till ett stycke studentbuffé.
*torkar svetten ur pannan*
magdalena
19 juni 2008 10:57
Hej Vera! Har hitttat till din blogg via paindemartin. Har precis kommit igång med surdegsbakning, så glad över det även om resultaten varierar. Experimentera är kul. Din blogg tillför mkt inspiration och kunskap (väntar på leverens av Hedhs bok så jag kan ingen teori) och jag kommer att hänga här ett tag. Bakade Olof Viktors ljusa nästan efter ditt recept. Efter 16 tim i kylen var degen slö och ganska platt efter skjuts in i ugnen, reste sig en del men ej tillräckligt enl mitt tycke. Idag bakar jag valnötsbröd. Vilket är ditt bästa bröd?
Vera
19 juni 2008 14:24
Hej Magdalena!
Roligt att du gillar vad du läser! Det där med jästider är ju så himla svårt. Ibland går det helt enligt planerna och andra gånger säckar degen ihop. Nästa gång, om du har tålamod kan du testa att trycka ut limporna och rulla ihop dem igen. Låt dem jäsa i rumstemperatur en stund. Då kan du få bukt med ättiksyran (som vekar brödet) och få ett högre bröd när du gräddar det!
Mina absoluta favoriter som nästan aldrig misslyckas kommer faktiskt från hedhs brödbok. Det är Italienare och Baselbröd. Tror att jag lagt ut Baselbrödet här på bloggen. Pain de Martins Stureby Levain II är också bra!
Trevlig midsommar!
http://mat.bloggagratis.se
magdalena
19 juni 2008 22:16
Valnötsbrödet är som en ljuv dröm! Kan säkert bli bättre om jag slutar knåda och skaffar en assistent! Tack förtipset ang ättiksyran, men det gäller väl bara brdö som jäst länge eller?
Vera
20 juni 2008 14:22
Ja, ättiksyran gäller nog bara långjäst bröd, men knåda om kan man göra med de flesta degar. Inte fyllda kanelbullar dock ;)
Du måste vara en fantastiskt tålmodig knådare! Att köpa assistent är något av det bästa jag gjort!
http://http:/mat.bloggagratis.se