Direktlänk till inlägg 26 augusti 2008

Makalösa marmelader och en massa samma-likamat

Av Vera - 26 augusti 2008 19:56

Idag har jag träffat Monika Ahlberg. Hon höll en kurs i marmelad- och syltkokning med lokala råvaror som bas. Kursen var för blivande och etablerade företagare i Värmland med omnejd. Jag var där för mitt (betalda) jobb och fick efter lite övertygande spendera en hel dag där :). Imorgon fortsätter kursen men då får jag sitta vid tangentbordet istället.

Det var i alla fall väldigt inspirerande att få vara med och röra i en gryta med lingonpäron en stund (en av mina favoritdesserter!) Jag hade gärna varit med på svampinläggning också, men jag fick ju ett recepthäfte, så nu vet jag hur jag ska använda alla dessa här:

Karl-Johansvamp, eller stensopp som den egentligen heter

som jag hittade i skogen i söndags, när jag gav mig tid att leta och strosa en stund.

Idag blev det, i alla fall, inspirerat av kursen: Ugnsrostade rotsaker med äpple, svamp och chèvre, kryddat med olivolja, vinäger, rosépeppar, timjan, salvia och flingsalt.

Mumsigt tyckte jag, men barnen smakade knappt en tugga fast jag entusiastiskt berättade om varje ingrediens ;) Imorgon får mannen den stora äran att bli barnens köksgud när han ska värma färdigpanerad fisk och koka pasta med en klick smör i. Lyckans ost!

Utmaningen just nu är annars att hitta hundra olika användningsområden för sparrispotatis, rödlök, bönskidor, sockerärter, morötter och en massa olika örter, eftersom det är vad som finns precis utanför köksdörren. I lööve it all! Det blir potatissallader, risoni-risottos, fräscha soppor, ugnsrostad och annat. Men det godaste av allt är ju ändå att knapra sockerärter och morötter som de är!

 
 
Ingen bild

La mama

28 augusti 2008 13:16

Åh, nu blir jag avundsjuk, det lät så kul att få gå på kurs med Monica Ahlberg!
Och faktiskt även att få plocka egen rödlök, jag misslyckas alltid med att odla lök, har du några knep?

 
Vera

Vera

28 augusti 2008 22:14

Tja, nästan en halv kurs var jag med i alla fall ;) De andra fortsatte en stund till plus nästa dag.

Ang. rödlöken, så brukar jag plantera den tillsammans med morot. Det ska visst vara en bra kombination, men annars vet jag inte. Tyckte blasten blev lite taniga i år, men själva lökarna har växt till sig!

http://mat.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vera - 12 december 2013 13:15


    I år stöder jag Musikhjälpen genom att auktionera ut några retro-kokböcker ur min samling.   Det här är min mage. Fyra barn har växt häri. Två av dem får jag krama varje morgon, men utan modern sjukvård hade jag inte kramats alls idag...

Av Vera - 30 juni 2013 17:02

Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst?   Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...

Av Vera - 20 juni 2013 16:18

Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...

Av Vera - 28 maj 2013 14:09


Nu längar jag så efter svensk färskpotatis! Som tur är kan man göra den här potatissalladen med annan fin potatis också, till exempel mandelpotatis. Konstigt nog har jag inte satt någon egen potatis i år. Lite av odlingskicken kom av sig med den se...

Av Vera - 14 april 2013 18:00

Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards