Direktlänk till inlägg 20 oktober 2008

Måndagslyx med soppa och taleggio

Av Vera - 20 oktober 2008 20:10

Fredag- och lördagkväll är ju de kvällar man brukar lägga manken till lite extra för att maten ska bli god och njutbar, men ibland undrar jag inte ändå om måndagarna är bättre. Överraskningarnas dag, i alla fall om man har tur att ha kvar lite av ditten och datten efter helgens mumsande.

På måndagar har man inga förväntningar, men kanske lite lyxiga varor att äta upp. Därför blev den rätt vanliga (men mycket goda!) broccolisoppan ackompanjerad av både taleggio, brieost, fikon och en hemmareducerad balsamico med honung ikväll.

Gud så gott!


Alldeles vanlig, men mycket god broccolisoppa

Jag tror nog att det faktiskt spelar roll att det står ekologiskt bakom de flesta varorna den här gången. Det behövdes inte ens en buljongtärning!


1 gul lök (krav)

1/2 tsk fänkålsfrön

1 tsk salt

1 klyfta vitlök

1 lagerblad (krav)

Ett knippe ekologisk timjan

5 tärnade potatisar (krav)

2 fint tärnade morötter (krav)

ca 4-5 dl fryst broccoli eller två stånd färsk broccoli.

Några skvättar ekologisk citron

En skvätt ekologisk vispgrädde


Fräs hackad lök och fänkål i smör och en skvätt rapsolja. Tillsätt vitlök och salt. Fräs lite till slå på potatis, morötter och häll på en liter kokande vatten från vattenkokaren. I med lagerbladet och repad timjan (är den hemodlad krävs mindre mängd än den rangligare sorten som finns i affären) Efter 10-15 minuters kokning ska broccolin i och nymortlad svartpeppar. Koka sen ca 5-10 min till beroende på broccolins storlek.

Ta av kastrullen från plattan och kör lite slarvigt med en mixer, så att konsistensen blir lite krämigare men fortfarande med bitar kvar. Pressa i citronsaft. Koka upp och slå på en skvätt grädde.

Smaka av med salt och peppar. Dekorera med extra timjan och droppa över lite mer citron vid servering.


Bild kommer när kameran hittat upp till samma våning som datorn.

Glöm inte att köpa fikon. Nu är det säsong och priset är bra! Men köp dom främst för att det är så himla gott!


PS: uppdatera inte bloggen med Safari, för då får du ändå typografera om allt och redigera eventuella länkar i Camino sen ändå... DS

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vera - 12 december 2013 13:15


    I år stöder jag Musikhjälpen genom att auktionera ut några retro-kokböcker ur min samling.   Det här är min mage. Fyra barn har växt häri. Två av dem får jag krama varje morgon, men utan modern sjukvård hade jag inte kramats alls idag...

Av Vera - 30 juni 2013 17:02

Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst?   Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...

Av Vera - 20 juni 2013 16:18

Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...

Av Vera - 28 maj 2013 14:09


Nu längar jag så efter svensk färskpotatis! Som tur är kan man göra den här potatissalladen med annan fin potatis också, till exempel mandelpotatis. Konstigt nog har jag inte satt någon egen potatis i år. Lite av odlingskicken kom av sig med den se...

Av Vera - 14 april 2013 18:00

Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards