Direktlänk till inlägg 8 februari 2009
Visst kom svartroten till användning i helgen och gott blev det! Ångrar nästan att jag inte norpade fler när nu konsum hade ett gäng ekologiska!
Först kunde jag inte bestämma mig för vad jag skulle använda dem till, men sen föll valet på en gratäng eftersom quornfärs var en av få tillbehör jag hade hemma.
Svartrotsgratäng med parmesan och quornfärs
ugn 225 °
1 pkt quornfärs
1 gul lök, hackad
1 grovriven morot
3-4 dl vatten
1 buljongtärning
2 msk chilisås
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
ca 1,5 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar
Olivolja till stekning
4-5 svartrötter
ca 4 dl bechamelsås
parmesanost
en nypa muskotnöt
Börja med färsen. Stek lök i olivolja, fyll på med morötter och sedan quornfärs. Låt allt få lite stekyta. I med vatten och all smaksättning och låt puttra ca 20 minuter. Späd med vatten om det blir torrt. Smaka av med salt och peppar.
Under tiden såsen puttrar är det dags att förvälla svartrötterna. Skala och tvätta dem noga. Dela dem i fem centimeters bitar och klyv dem på längden. Koka i lätt saltat vatten ca fem minuter. Bitarna ska börja mjukna men inte vara klara.
Bechamelsåsen har jag inget exakt recept på, jag gör den utan att tänka. Googla fram ett recept om det inte räcker med en ungefärlig beskrivning: Fräs en klick smör i en kastrull, i med några matskedar mjöl och puttra runt. Slå på lite gräddmjölk och rör ut blandningen, häll i resten av mjölken. Koka upp på svag värme och låt puttra en stund. Riv ned rejält med parmesan och rör tills det smält. Smaka av med vitpeppar och muskot. Behövs det salt?
Häll quornfärsen i en form smord med lite olja. Lägg över svartrötterna och slå på ostsåsen. Strö över lite extra ost och grädda i ca 20 minuter tills gratängen fått fin färg och svartrötterna känns mjuka.
Servera med en stor sallad och kanske en bit bröd.
Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst? Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...
Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...
Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 | |||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
|||
16 | 17 |
18 | 19 | 20 |
21 | 22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 | 28 |
||||
|