Direktlänk till inlägg 9 januari 2010

Pizzadeg till ett helt kompani

Av Vera - 9 januari 2010 10:24

Igår var det storkalas här med pizzabak. Degen blev extremt bra om en får säga det själv, så när jag var inne på att kavla den sjunde pizzan (och undrade hur vi kommit på idén med pizza till 16 pers) var jag tvungen att avbryta mig och skriva ned receptet.

Den här omgången räcker till nio fyrkantiga pizzor som täcker en normal ugnsplåt, så det är möjligt att du vill halvera receptet eller lägga undan en bit av degen till en limpa istället! (pizzorna gick åt som smör medan jag kavlade och när jag äntligen var klar för att sätta mig och äta var kameran det sista jag tänkte på, men jag känner mig ganska trygg i tanken på att ni vet hur pizzor brukar se ut ändå.)


Poolish:

400 gram vetemjöl

400 gram vatten

40 gram surdeg


Rör samman och ställ i kylskåp en dag eller natt. Eller låt bunken stå framme i ca 5 timmar tills den lösa degen blivit bubblig på ytan.


Degen:

300 gram fint rågmjöl

500 gram vetemjöl

ca 20 gram jäst

3 msk olivolja

400-500 gram vatten

2 msk salt


Blanda alla ingredienserna utom saltet med poolishen och knåda i assistent, ca 10 minuter. Degen ska vara riktigt elastisk och smidig. Känns den för torr är det bara att tillsätta lite extra vatten under knådningen och låta det gå in i degen.

När degen känns fin är det dags att hälla i saltet och knåda några minuter till.

Jäs i bunke övertäckt med plast ca 2 timmar och kavla sedan  ut till riktigt tunna pizzor på bakplåtspapper.

Pizzan blir absolut godast om den gräddas på het plåt, så låt plåten stå i ugn medan ugnen värms upp. Ta sedan ut plåten och ryck över pizzan och bakplåtspappret på plåten.

Grädda i 250 grader tills den ser gyllene och knaprig ut i kanterna.


Fyllningar:

ost och skinka (Bellsuvio, kallad av 4-åringen)

tomat, champinjoner, rödlök och creme boursin (vitlöksost) och oliver

päron, rödlök och bavaria blue (blåmögelost) med stänk av balsamico vinäger


Alla pizzor grundades med vanlig tomatsås kryddad med timjan, salvia, oregano och basilika och toppades med lite vanlig riven ost.

 
 
-ME-

-ME-

9 januari 2010 10:59

Jag tycker att det är så lätt att degen "dör" när man haft i saltet; att precis all elasticitet går ur och den blir tokkletig. Det verkar som om det handlar om sekunder man ska ha i saltet tycker jag, har du märkt något av det? Och hur undviker man det? Jag antar att det är saltet som ger sig på glutentrådarna. Borde jag byta salt?

http://vinterliv.blogg.se

 
Vera

Vera

9 januari 2010 12:10

Ja du ME visst är det trixigt med saltet!? Svårt att väga av så att det blir inarbetat men inte överarbetat.
Jag använder oftast jozo medelgrovt havssalt, men då måste man arbeta en stund för att kornen är grova, i gengäld kanske de inte förstör så mycket just på grund av grovleken? Ibland använder jag vanligt jozo hushållssalt och då går det snabbare att arbeta in.
Har du läst på pain de martin, han kanske har nån teori!?

http://veralagar.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vera - 12 december 2013 13:15


    I år stöder jag Musikhjälpen genom att auktionera ut några retro-kokböcker ur min samling.   Det här är min mage. Fyra barn har växt häri. Två av dem får jag krama varje morgon, men utan modern sjukvård hade jag inte kramats alls idag...

Av Vera - 30 juni 2013 17:02

Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst?   Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...

Av Vera - 20 juni 2013 16:18

Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...

Av Vera - 28 maj 2013 14:09


Nu längar jag så efter svensk färskpotatis! Som tur är kan man göra den här potatissalladen med annan fin potatis också, till exempel mandelpotatis. Konstigt nog har jag inte satt någon egen potatis i år. Lite av odlingskicken kom av sig med den se...

Av Vera - 14 april 2013 18:00

Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards