Direktlänk till inlägg 1 oktober 2010

Jordärtskocksoppa med knaprig svamptopping

Av Vera - 1 oktober 2010 16:21

 

4 portioner eller 8 förrätter

Soppan:

250 gram jordärtskocka

250 gram potatis (cirka tre st)

2 schalottenlökar

1 msk smör

3/4 dl vitt vin (matvin)

6,5 dl grönsaksbuljong/hönsbuljong

1/2–1 dl grädde

1/3 dl riven parmesan/västerbottenost

svartpeppar

Topping:

cirka 150–200 gram svamp: kantareller/ Karl-Johan/ blek taggsvamp

1 näve sockerärter

1 msk smör

1 schalottenlök

2 msk hackad salvia och gräslök

salviablad till dekoration

1/2–1 dl valnötter

svartpeppar och salt efter smak

riven parmesan/västerbottenost

Skala potatis och jordärtskocka och skär i tärningar. Finhacka schalottenlöken. Fräs schalottenlöken och rotsakerna snabbt i smör. Slå på vin och buljong. Koka rotsakerna mjuka, det tar cirka 10–15 minuter. Mixa soppan slät, häll tillbaka i grytan och rör ned grädden. Låt soppan bli varm, krydda med riven ost och svartpeppar. Smaka av. Späd med mer buljong om soppan är för tjock.

Låt svampen svettas i en medelvarm panna så att vätskan kokar bort. Lägg i en klick smör och fräs svampen tillsammans med sockerärter och finhackad schalottenlök. Strö över örterna och lätt krossade valnötter. Rör om och smaka av med svartpeppar och salt/flingsalt.

Häll upp den varma soppan i skålar och toppa med svampröran vid servering. Strö över riven ost och dekorera med salviablad.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vera - 12 december 2013 13:15


    I år stöder jag Musikhjälpen genom att auktionera ut några retro-kokböcker ur min samling.   Det här är min mage. Fyra barn har växt häri. Två av dem får jag krama varje morgon, men utan modern sjukvård hade jag inte kramats alls idag...

Av Vera - 30 juni 2013 17:02

Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst?   Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...

Av Vera - 20 juni 2013 16:18

Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...

Av Vera - 28 maj 2013 14:09


Nu längar jag så efter svensk färskpotatis! Som tur är kan man göra den här potatissalladen med annan fin potatis också, till exempel mandelpotatis. Konstigt nog har jag inte satt någon egen potatis i år. Lite av odlingskicken kom av sig med den se...

Av Vera - 14 april 2013 18:00

Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards