Direktlänk till inlägg 8 december 2010
Finns det något bättre än nybakat bröd till helgfrukosten? Härliga dofter av bröd, fraset när man tar den första tuggan och smält smör som landar på tungan...
Men vem ska gå upp i ottan och baka det där brödet? Ingen! Jäs brödet över natten och grädda portionsbröd som inte behöver så lång tid i ugnen, så kan alla få sovmorgon OCH nygräddat bröd till frukost. Nästan som bake-off, fast godare och utan konserveringsmedel.
En plåt 12–15 frallor
3/4 dl aktiv surdeg
5 dl fullkornsvetemjöl
7 dl vetemjöl
3/4 msk salt
5 dl vatten
Blanda alla ingredienser utom salt och knåda i en degassistent eller med elvispens degkrokar i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare tre–fem minuter tills degen känns smidig och glutentrådarna utvecklats ordentligt.
Jäs degen – över natten – i bunken täckt med platsfolie, eller i en lätt inoljad plastlåda med lock.
När du vaknar på morgonen är det dags att sätta ugnen på högsta värme, 250 grader. Låt gärna ugnsplåten värmas upp i ugnen.
Häll upp degen på väl mjölat bakbord. Dra ut den lite i kanterna så att den blir rektangulär, men knåda inte. Skär degen i 12–15 portionsbitar med kniv eller degskrapa. Doppa degbitarna i frön, tex pumpafrön, solrosfrön eller vallmofrön, eller pudra bitarna med mjöl. Lägg degbitarna på ett bakplåtspapper och dra över pappret till den varma plåten.
Ställ in plåten i ugnen, spraya gärna in lite vatten så att vattenånga bildas. Efter fem minuter är det dags att sänka värmen till 200 grader. Grädda bröden i ytterligare 10–15 minuter. Ta ut dem, lägg på galler och spraya med lite vatten, så blir ytan krispig.
Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst? Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...
Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...
Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | 18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|