Direktlänk till inlägg 18 juni 2012
Jag går och knorrar om att det är kallt och att jag vill att växtligheten ska få en skjuts, men så kollar jag på bilder jag tog i trädgården på nationaldagen och inser att jag inte har något att gnälla för faktiskt!
BIlderna är tagna den 6 juni och den 18 juni.
I växthuset har jag en odlingslåda där jag satt tomater och basilika. I höstas tömde jag bokashikompost, lite jord och löv i botten av lådan och i vår fyllde jag på med mera jord.
Jo, jag skrev, ju i förra inlägget om att jag börjat med en ny komposteringsmetod, som kallas bokashi. Med hjälp av goda mikrober gör man snabbt matavfall till jord att odla i. Maten komosteras i en hink med lock, för att det ska bli en syrefattig miljö. I hinken tillför man effektiva mikroorganismer, som startar en jäsningsprocess. En biprodukt i processen är en vätska som man tappar ur med en kran i hinkens botten. Den här vätskan kan användas som gödning i vattnet som du vattnar dina blommor med. Den kan också spädas och sprayas i växthuset för att göra växterna mer motståndskraftiga. När hinken blivit full, ska den efterkompostera i några veckor innan du kan gräva ned den i jorden.
Jag häller min bokashikompost i en öppen kompostlåda och täcker med löv, tidningar eller gräsklipp. Nu fyller jag inte på mer där i sommar, utan har tä'ckt det hela med ett lager jord och planterat ut barnens halloweenpumor i kompostlådan.
I höst ska jag gräva ur hela komposten och mylla ned alltihop i odlingsjorden runt om. Pumporna behöver inte mer gödsel, men gräsklipp stoppar ju även ogräs.
Raderna runt grönsaker och potatis täcker jag med ett tjockt lager gräsklipp, främst som gödning, men också för att jag är riktigt lat och helst inte rensar ogräs för ofta.
Här kommer i tur och ordning, mangold, en gurka - Crystal apple (gul och rund!) och mina kaffeburkar som nu agerar krukor åt chiliplantorna i växthuset.
Och sist men inte minst måste jag bara visa...
Min fina hylla med magnettavla och handukskrokar som jag har hängt upp vid min lilla sittplats i växthuset. Här står min anteckningsbok där jag skriver när jag gjort vad, vad jag sått vart och idéer jag fått inför nästa sommar.
Det här är så mycket mer än ett hus av glas. Det är mitt andningshål och min inspiration!
Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst? Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...
Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...
Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|