Senaste inläggen

Av Vera - 28 december 2008 16:58

På juldagen ville vi ha en dags paus från julmaten, så när mamma med sambo kom på besök passade jag på att testa en idé till dessert på nyår:

Mandelbotten med svartvinbärsglass och chokladmousse.


Mandelbottnarna gjorde jag i muffinsformar, sen bredde jag på glassen och skopade med sked upp ett "ägg" chokladmousse på toppen.

Det snyggaste skulle vara om man frös svartvinbärsglassen i samma form som bottnarna och även lät moussen stelna på samma sätt så att man bara kunde lägga ihop de tre rundlarna till en liten bakelse.


Här kommer en liten skiss:


Börja med chokladmoussen (jag testade matälskarens chokladmousse med vatten och tillsatte lite sesamolja)


Riv ca 150-200 g mandelmassa Edit: när jag tänker efter var det nog 100-120 gram och blanda med två ägg. Bred ut sex rundlar eller klicka ned i muffinsform. Grädda i 175°-200° 10-15 min tills kakan fått fin färg.


Mixa frusna svartvinbär, lite hallon och krossade kardemummafrön, från en kapsel, med florsocker (det får inte bli för sött) Blanda sist i en liten klick turkisk yoghurt för att få glassig konsistens. Frys om det behövs eller gör den i direkt anslutning tills att det ska serveras.


Lägg upp på assietter och toppa chokladmoussen med rostade sesamfrön. Servera med kaffe/espresso och ett litet glas Moscatel de Setubal.


God fortsättning!

Av Vera - 21 december 2008 09:50

Jag har samlat ihop lite länkar till recept jag gjort under åren. Recept som passar ypperligt på julbordet eller i mellandagarna när man har en massa goda ostar och sånt hemma, men har tröttnat på att lägga dem på pepparkaka.


Gör man den här chèvrepajen i miniformar kan den bli en fin förrätt tillsammans med en krispig sallad till nyår, men den gör sig också bra på det vegetariska julbordet:

Frasig chèvrepaj med honung-vinägerrödlök


Dessa mandelbollar är ett perfekt vegetariskt alternativ till köttbullar på julbordet. Igår gjorde jag en sats som ligger i frysen nu. Den smaksatte jag med ett kryddmått kryddpeppar och en tsk torkad timjan. Hälften av den rivna osten bytte jag ut mot västerbottenost. Jag testade också att byta ut allt ströbröd mot mixade dinkelflingor. Det går, men bollarna håller inte ihop lika bra under kokning och man måste komma ihåg att de sväller en del!

Mandelbollar


Superdupergod snaps! Ju mer lingon man häver i desto kortare tid behöver den stå och dra:

Lingon-honungsnaps


Krämig pasta, perfekt om du har överbliven ost!


Jag passar också på att lägga in förra årets vegetariska nyårsmeny, för även om jag är så hopplös att jag omöjligen kan veta nu vad jag är sugen på på nyår så kan det ju finnas andra med bättre framförhållning!

Nyårsmeny

Förrättssoppa


Med detta vill jag önskar er alla en riktigt god jul! Det är möjligt att jag återkommer med mer innan julafton, men det kan jag inte lova. Nackspärr och feber sätter sina begränsningar på orken...

Ta hand om varandra, släpp stressen och glöm inte att njuta!

Av Vera - 18 december 2008 19:51

Maten har blivit dyrare. Det kan vi nog alla vara rörande överens om. En sak som gör det väldigt visuellt tydligt är jullådan som vi får på vårt jobb. Den är alltid fylld med mat. För så där en tio-tolv år sen när jag fick en projektanställning på mitt nuvarande jobb var lådan nästan lika stor som en banankartong. Det var kaffe, två sorters korvar, lantpaté, en chokladask, liten ostbricka, senap, tre sorters sill, gravad och rökt lax, hovmästarsås och cumberlandsås + något extra, kanske ett kexpaket till ostarna eller liknande.

Sedan dess har alltså matpriserna gått upp en hel del, men inte det skattefria gåvobeloppet. Kartongen har krympt till "storpack A4 storlek" till skokartongsize. Men jag gillade kartongen i år. Trots att det liksom alltid inte är så många saker jag äter, så kändes det som att man ville tänka lite nytt. Andra sorters sill. Fina praliner istället för stor chokladkartong med mer socker än kakao i. Och brännvinsost. Jag älskar brännvinsost!

Varje år brukar jag också leka med tanken på vad jag skulle stoppa i lådan om jag fick ansvaret. Förmodligen skulle den inte bli så traditionell, men ekologisk och kittlande god!

Ett år fick vi en fantastiskt god lax. Det var varmrökt lax med tre olika kryddningar sammanlagt i en fläta. Grythyttefläta hette den och kom alltså från Grythyttan. Jag har aldrig sett den igen sen dess, men drömmer fortfarande om smaken.

Så nu undrar jag: Vilken är den bästa julpresent du fått i matväg?

Av Vera - 8 december 2008 19:51

Gröna bönor och quioa med citron, salvia och parmesan

Nej, fredagen var ingen höjdare. Efter knappt fyra timmars sömn sittande i soffan (värsta förkylningshostan) tyckte jag ändå att dan började bra. Maken levererade in morgontidning till kaffet och begav sig till jobbet. Samma sekund som jag slog upp första sidan hördes ett misstänkt dunsande från trappan. Jodå, mr Nästan tre år, hade försökt sig på konststycket att springa nedför trappan samtidigt som han tittade bakåt på storebror. Gråt och vånda, men det blev inte värre än en lättstukad fot och ett blåmärke på knät.

Sen bar det av till stan för en hårklippning. Frisören hade som tur var inte en dålig dag.

Apotekets mysfaktor är väl inte så där jättestor och eftersom honungBröstdroppar Lenar & Lindrar - som att dricka varma halstabletter! Glöm inte att borsta tänderna. verkar vara lika effektivt mot hosta som oreceptbelagd (snyggt ord!) hostmedicin, gick jag till den ombonade Théaffärn och köpte en snygg flaska bröstdroppar. Mycket mer comfortfaktor på den!


Sen missade vi bussen hem. (Någon som är förvånad) Väl hemma var hungern stor och det var då jag skivade ringfingret med grönsaksmandolinen.

Senare på eftermiddagen, bricanyldarrig och dan (nej jag litade inte helt på bröstdropparna) kraschade jag min absoluta favorittermos med vintagefaktor i golvet. Gammal var den och absolut inte okrossbar.

Konstigt nog blev middagen på kvällen väldigt lyckad och jättegod! Här kommer en skiss på:


Kikärtsbiffar med quinoa- och grönbönssallad och rostade kastanjer


Kastanjerna snittar man bara ett kryss i och rostar på grovsalt i en ungsform. 225° i 20 minuter ungefär. Ställ fram en liten skål med smör i god tid så det hinner bli krämigt.


Kikärtsbiffarna gjorde jag så här: Mixa/mosa cirka 3 dl kikärter. Finriv en morot och finhacka en liten rödlök. Krydda med salt, peppar, timjan och lite söndersmulad mynta. Forma till biffar och stek i olja.


Quinoasalladen: Koka ca en dl röd quinoa. Det tar ungefär 20 minuter. Förväll ca 4 dl gröna bönor (haricot vertes) snabbt i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Slå på lite olivolja, pressa över saften från en halv citron och krydda med salt och peppar och smula ned en kvist salvia. Sväng runt allt snabbt i den varma kastrullen och häll sedan över bönorna i en skål. Blanda ned quinoan i bönorna, pressa ev över lite extra citron och hyvla över ekologisk parmesan.

Spara en citronklyfta som är gott att ha till kastanjerna som äts antingen som förrätt eller bredvid varmrätten med mjukrört smör, flingsalt och några droppar citron.

Av Vera - 5 december 2008 19:55

finger har haft närkontakt med mandolin. Det var ju inget fel på färgen på den strimlade rödkålen innan... så varför???

Av Vera - 2 december 2008 14:26

80-100 besökare om dan och ingen som har något att säga!? Dags för lite frågelåda alltså!

Jag är hemma och vårdar misstänkt kräksjukeoffer idag. Alltså har jag lite tid över att planera mat framöver. Det är bara det att mat och det där *brrr* inte går så bra ihop, så jag har lite svårt att tänka.


Ni som äter vego, vilka är era paradrätter på julbordet? Jag länkar gärna om ni har lagt ut recepten själva!

På vårt julbord brukar en paj med spenat eller grönkål och valnötter vara ett måste, men i år känner jag mig tvehågsen och vill gärna tänka nytt. Fast nytt som i traditionellt med en twist!


Ni andra besökare, vilka är ni? Bloggare, receptjägare, slösurfare? Kom du hit på en googling? Hittade du vad du sökte?

Det har varit lite dött i min länklista ett tag nu, så det skulle vara kul med nya läsvärda bloggbekantskaper!

Av Vera - 2 december 2008 09:02

Julgodis redan!? Sa en bekant när hon stoppade en kola i munnen i söndags. Tja, inte vet jag, jag äter nog kola året runt jag! Sen ÄR det ju en väldigt bra gå-borts-present så här i adventstid.

Receptet är egenkomponerat, naturligtvis med inspiration från olika håll. Anne bjöd ju på ett ljuvligt recept förra året och jag önskar att jag var lika tålmodig vad gäller att packa in kolorna! Kan man hälla smeten rakt ned i knäckformar istället?


Choklad och espressokola med en gnutta salt


110 gr smör

1 dl sirap
2 dl socker

2,5 msk kakao

0,5 msk espressopulver (nästa gång tar jag 2 msk kakao och en rågad msk espressopulver för en tydligare kaffesmak!)

1/4 tsk salt.


Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. När smeten väl börjat koka ska du inte röra i den. Låt den bubbla, men inte på högsta värmen för då kan den bränna vid. Efter fem minuter brukar jag ta bort kastrullen från plattan. Då får man en mjuk och seg kola. Vill du ha hårdare kola kan du koka några minuter till, två kanske!?

Lägg ett smörpapper i en form och häll ned smeten. Låt den stelna lite och skåra sedan i den med kniv. Bryt eller klipp isär bitarna när kolan svalnat helt. Linda i i smörpapper.


Faktiskt ägnades större delen av helgen till adventsbak och pyssel. I år testar vi Eksta-pepparkakor, efter recept av Anna och Fanny Bergenström. Den här degen var mycket mer lättkavlad än Riddarbageriets pepparkakor, men smakmässigt når det inte alls samma höjder. Men om barnen ska tycka att det är kul med pepparkaksbak måste det ju va en deg som funkar!

Lagom till att kardemumman skulle malas fick jag celebert besök av nakne kocken! Behåller den här kocken sin energi och sitt mod kommer han att göra stordåd i köket så småningom!

Men hur oskyldigt söt han än var med kockmössan som enda plagg, fick jag beveka honom att ändå dra på ett förkläde. Vi drar visst inte samma storlek nakne kocken och jag...


Av Vera - 14 november 2008 19:32

Matälskaren har idag fått ett av de mest fantastiska betyg man kan få. Våran sjuåring slukade kikärtspankakor med honung på.
När han högg in på den sista sa han:
- Mamma, om jag ska bli kock när jag blir stor. Då bara måste jag komma ihåg det här receptet. Jag ska skriva av det och ha det i plånboken.

Grattis Lisa, en sådan fin kommentar är sällsynt kan jag lova!

Barnen fick kikärtspannkakorna till kvällsmat, men när de såg på Bollibompa åt vi såna som tillbehör till vår middag:
Glaserade palsternackor och morötter med dadlar. Grillade quornfiléer, kikärtspannkakor och färskost med örter.

Eftersom jag är för trött och lat bjussar jag bara på en receptskiss. Håll till godo!

Kikärtspannkakorna gjorde jag enligt Lisas recept med några msk surdeg plus några msk rismjöl.

Rotsakerna åkte in i ugnen och fick sedan sällskap av quornfileer med grillolja på. När allt nästan var färdigt saltade jag, slängde in några dadlar och ringlade över lite balsamicovinäger blandat med honung.

Kikärtspannkakorna serverades vid sidan med en klick färskost med örter i.


Färskosten gör man så här:

3 dl grekisk youghurt 10%

2 dl mellanmjölk.


Värm till 40 grader så att det skär sig. Låt rinna av i kaffefilter ca tre timmar. Smaksätt med strimlade örter, salt och peppar. Vill du ha en mer rivig variant så är det bara att tjoffa i vitlök!


Trevlig helg!

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards