Senaste inläggen

Av Vera - 13 november 2008 19:41

Man har ju hört talas om knorrande familjer när matbloggare bara måste fotografera maten innan det blir fritt fram att äta. Maten blir ju kall... I vår familj får de andra börja äta medan jag fotograferar, men idag tog hungern överhand och kameran kom inte fram förrän skålarna var slickade.

Det är inte så noga vad för burk/tetratomater man väljer till det här receptet. Jag tog vad jag hade och det var inga gourmetsorter och sen ska allt mixas ändå.


Slät tomatsoppa med topping


2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 frp passerade tomater

1 burk hela tomater

vatten

1 dl sköljda röda linser

1 lagerblad

1 peperoncini (liiten och torkad)

1 bulgongtärning, grönsaks

1 tsk salt

1 krm nymald peppar

1 msk honung

0,5 dl grekisk youghurt

1 msk hackad basilika


pumpafrön, youghurt, sherryvinäger och kalamataolja till servering


Fräs schalottenlöken i olivolja. Lägg i vitlöken efter en stund. I med en förpackning passerade tomater och fyll tetran med vatten som du också häller i kastrullen. I med den andra tomatburken, linserna, peperoncinin och buljongtärningen. Koka upp, tillsätt salt, lagerblad, en liten kvist rosmarin och peppar. Koka ca 15 minuter. Ta upp lagerbladet ochMixa soppan slät och rör sen i youghurt peperoncinin. Mixa soppan slät. Rör i turkisk youghurt, ev blandat med någon tsk mjöl. Rör tills slätt och kokhett. Runda av smaken med en matsked honung. Tillsätt basilikan och ta av kastrullen från värmen.


Servera soppan med en skvätt youghurt toppad med rostade pumpafrön. Droppa över lite sherryvinäger och kalamataolja, samt nymald svartpeppar.


Uppdaterat: Hade glömt skriva in honung i receptet!

ANNONS
Av Vera - 10 november 2008 19:34

Det här inlägget kunde ha börjat med en fyndig liten text om det inte var så att jag råkat slarva bort den när jag skulle ladda upp en bild. Här har ni receptet i alla fall!


Långjäst bröd med dinkelkorn och pumpafrön


Poolish/fördeg:
250 gram vetemjöl
250 gram vatten
30 gram surdeg

1-1,5 dl dinkelkorn


Jäs i 3-4 timmar i rumstemperatur eller ställ i kylskåp över natten.
Skålla samtidigt (eller minst en timme innan nästa steg ska göras)1- 1,5 dl dinkelkorn och låt stå i blöt


20 g jäst
250 gram fint rågmjöl
450 gram vetemjöl
400 gram vatten
22 gram salt.

Pumpafrön

Blanda jästen med fördegen (poolish). Tillsätt båda mjölsorterna, skållad dinkel och vatten. Knåda på låg hastighet i cirka tio minuter. Tillsätt saltet, höj hastigheten och knåda 7 minuter till.

Olja in en plastlåda. Stjälp i degen som är ganska vek i konsistensen. Ställ att vila i ca två timmar. Slå samman degen två gånger under jästiden. När man slår samman degen trycker man ut den ganska platt och viker ihop den till en ”kudde” och lägger tillbaks den i lådan med skarven ned.

Nu är det dags att baka ut degen. Stjälp upp den på bakbord och skär den försiktigt i tre lika stora bitar. Vik försiktigt ihop till avlånga eller runda limpor.

Dessa bröd behöver stadga när de ska jäsa, så jäskorgar är bra, annars går det bra att staga upp dem på bakbordet också.
Mjöla och beströ korgarna eller bakbordet med mjöl och ev pumpafrön. Lägg bröden med skarven nedåt. Pudra över mjöl och täck med bakduk. Om du väljer att jäsa bröden på bakduk kan du stödja upp dem med något runt och avlångt, typ bakkavel. (Jag använder mina bambumattor som vi har till sushi!)

Jäs ungefär i en timme. Sätt ugnen på 250° med plåt eller baksten inne. Vänd försiktigt upp bröden med skarvsidan upp och skjutsa in dem i ugnen. Släng in några isbitar eller en kopp vatten och stäng luckan. Sänk värmen till 200° efter fem minuter och grädda i ca 45-50 minuter.

Ta ut och lägg på galler. Spraya ev över lite vatten för ännu knaprigare yta.

ANNONS
Av Vera - 25 oktober 2008 19:57

Jag har varit lite krasslig idag så efter middan passade det utmärkt att krascha i soffan med sjuåringen och se på den allra första Indiana Jones, med lagomt taskiga bild- och ljudeffekter för att det inte ska bli för läskigt.
Till filmen knaprade vi ostbågar och salt & vinägerchips. Äntligen! Estrella har fattat vad som saknats på marknaden.
Dessutom har jag kommit över ytterligare ett fynd denna vecka: Lindts mörka choklad med havssalt. Den har jag också väntat på ett tag. Åkej, kvalitetschoklad börjar inte med socker på första post i innehållsförteckningen och har väl ett högre innehåll än 46 % kakaohalt(tror jag det var), men dessa fakta förtar inte att chokladen var väldigt god. Möjligen har mitt omdöme grumlats eftersom jag väntat och letat så länge, fast då brukar ju förhållandena vara de motsatta: att förväntningarna är för högt ställda.
I alla fall, med dessa skatter i skafferiet (och magen!) borgar det inte för nån hälsokosthelg... Å andra sidan sitter det inte fel med lite "comfort" när man känner sig vissen. Eller hur!?

Av Vera - 24 oktober 2008 10:14

Rostade pumpafrön är en supergod krydda!

Vad blir det när man tar alla ingredienser man är sugen på och serverar dem på samma tallrik? "Något av det godaste du gjort!" sa mannen.


Pumpafrölax

Lägg en laxbit (filéer eller laxsida) i en ungsfast form smord med lite rapsolja. Salta ordentligt och skär några skivor av citron som du pressar över laxen. Lägg de urpressade citronskivorna runt laxen i formen och ugnsbaka den i ca 200°. När några minuter återstår av tillagningstiden strör du över nymald svartpeppar och pumpafrön som får rostas till fin färg.


En annan ljuvlig smaksättare är äpple!


Savoykålssallad med timjan, dadlar och äpple

2 portioner 


1/2 huvud av savoykål, finstrimlat

1 schalottenlök, finhackad

1 tärnad avokado

1 tärnat rött äpple

1/2 ask körsbärstomater

En knippe repad timjan

2-3 strimlade färska dadlar

(ev en näve valnötter)


Senapsvinägrett:

1,5 tsk dijonsenap

1 tsk honung

några msk olivolja/linfröolja

några msk äppelcidervinäger

örtsalt

nymald svartpeppar


Blanda samman salladen i en stor skål. Häll över vinägretten och tossa runt lite snabbt.


Lägg upp ett salladsberg på tallriken, toppa med laxen och servera med en klick turisk youghurt kryddad med lite örtsalt och ev en klick pepparrot vid sidan om.



Av Vera - 20 oktober 2008 20:10

Fredag- och lördagkväll är ju de kvällar man brukar lägga manken till lite extra för att maten ska bli god och njutbar, men ibland undrar jag inte ändå om måndagarna är bättre. Överraskningarnas dag, i alla fall om man har tur att ha kvar lite av ditten och datten efter helgens mumsande.

På måndagar har man inga förväntningar, men kanske lite lyxiga varor att äta upp. Därför blev den rätt vanliga (men mycket goda!) broccolisoppan ackompanjerad av både taleggio, brieost, fikon och en hemmareducerad balsamico med honung ikväll.

Gud så gott!


Alldeles vanlig, men mycket god broccolisoppa

Jag tror nog att det faktiskt spelar roll att det står ekologiskt bakom de flesta varorna den här gången. Det behövdes inte ens en buljongtärning!


1 gul lök (krav)

1/2 tsk fänkålsfrön

1 tsk salt

1 klyfta vitlök

1 lagerblad (krav)

Ett knippe ekologisk timjan

5 tärnade potatisar (krav)

2 fint tärnade morötter (krav)

ca 4-5 dl fryst broccoli eller två stånd färsk broccoli.

Några skvättar ekologisk citron

En skvätt ekologisk vispgrädde


Fräs hackad lök och fänkål i smör och en skvätt rapsolja. Tillsätt vitlök och salt. Fräs lite till slå på potatis, morötter och häll på en liter kokande vatten från vattenkokaren. I med lagerbladet och repad timjan (är den hemodlad krävs mindre mängd än den rangligare sorten som finns i affären) Efter 10-15 minuters kokning ska broccolin i och nymortlad svartpeppar. Koka sen ca 5-10 min till beroende på broccolins storlek.

Ta av kastrullen från plattan och kör lite slarvigt med en mixer, så att konsistensen blir lite krämigare men fortfarande med bitar kvar. Pressa i citronsaft. Koka upp och slå på en skvätt grädde.

Smaka av med salt och peppar. Dekorera med extra timjan och droppa över lite mer citron vid servering.


Bild kommer när kameran hittat upp till samma våning som datorn.

Glöm inte att köpa fikon. Nu är det säsong och priset är bra! Men köp dom främst för att det är så himla gott!


PS: uppdatera inte bloggen med Safari, för då får du ändå typografera om allt och redigera eventuella länkar i Camino sen ändå... DS

Av Vera - 14 oktober 2008 19:01

Ibland är vardagen ett grått töcken och man vadar omkring i måsten hit och krav dit, men så en lördag infinner sig ett lugn. Solen kikar fram och visar en guldgul höst med smekande solstrålar som faller in genom lövkaskaderna.

En stilla promenad med familjen, en gungställning som loppisfynd (ja, den går att bära hem om man är två!) och en dag när minuterna tickar i lagom takt.
En brasa i det frostvissnade trädgårdslandet. Falukorvskivor grillas på spett och så gungar vi lite till.
Sonen vill baka kakor och vi hinner tvinna kringlor. Hinner till och med jäsa en pizzadeg och långkoka en tomatsås. Ställa in höstens sista blomsterbukett från trädgården och när mörkret faller slå upp ett glas torr cider och servera pizza med var och ens favorittopping.
Kan ni höra melodin!?: "Such a perfect day, köpa gunga på loppisen and then later vi bär den upp och så hem. Just a perfect day grilla falukorv på ett spett, äta ute med mugg och servett, trallala!"

Jag har skaffat mig en ny pizzafavorit:


Höstpizza med taleggio

Gör en pizzadeg, gärna med både vetemjöl och fullkornsdinkel.
Kavla tunnt och bred på tomatsås. Varva lövtunna skivor zucchini, rödlök, skivade champinjoner, några ljuvliga skivor åkerö-äpple, salviablad och lite riven ost. Toppa med inte allt för tunna skivor taleggio.
Grädda pizzan riktigt knaprig, gärna på sten eller het plåt så att pizzabotten inte blir för degeig.


Morgonen efter när jag ska hämta tidningen får jag se något som glimmar till i snåren. Några hallon har bestämt sig för att trotsa hösten och räcker precis till frukostfilen.
Ibland är det inte bara vardag och ibland är vardagen riktigt bra. Titta vad jag har fått av Zelca!

Av Vera - 9 oktober 2008 19:32


Det vore väl korkat att inte skriva om mitt eget tips här, eftersom jag redan puffat för det här!


Alldeles vanliga linsbiffar med lika delar linser och mosad potatis, hackad stekt lök, örtsalt,peppar, ströbröd och ägg är alldeles utmärkt vardagsmat.

Länge har jag gått och funderat på ett användningssätt för mesost i maten.

Gudbrandsdalens mesost har en kraftig och söt smak. Passar också bra till Kornmo-kex!

Jag tycker det är en rolig och speciell smak. I mitt huvud var jag tvärsäker på att spiskummin och mesost skulle gå bra i hop, men när jag testtuggade på ett frö samtidigt som jag tog en bit mesost höll jag på att storkna. Snacka om att två smaker kan förstöra varandra så. Det var då mesosten bakades in i gamla hederliga linsbiffar och det blev riktigt gott till en rejäl sallad.

Nästa gång kör jag på Lisas idé med schalottenlök och timjan. Sen ska jag korta ned koktiden aningens på linserna också och inte mosa alla. Det är gott med lite textur i biffarna och varför inte lite fräst svamp till!?

Av Vera - 28 september 2008 20:19

Mamman: Nu du L har vi smällt i oss en hel trerätters!

Sjuåringen: Jaa, å ändå ä ja inte mätt.


Vad vi åt?

Förrätt: Ättiksgurka med smetana och honung

Varmrätt: Rödbetssoppa med youghurt och fikon med feta och balsamicosås vid sidan

Efterrätt: Äppel och nektarinkaka


Har jag luftat åsikten att jag tycker att han är lite kräsen ibland? ;-) 



Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Vera lagar med Blogkeen
Följ Vera lagar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se