Senaste inläggen

Av Vera - 23 september 2008 21:45

Syrligt, starkt och gott som tillbehör till maten! 

Hoho vad det ekat tomt med bidrag från mig här då. Det skulle man kunna komma med både den ena och den andra förklaringen till. Man skulle kunna säga att de där ying och yang inte varit så sams, eller att sommaren inte riktigt blev den där vilopausen som den var tänkt att bli och så vidare. Men vad man verkligen kan säga, är att trots min långa frånvaro med sporadiska inhopp, så har hela tiden viljan mot att göra det här mer, hela tiden funnits. Att mat ska få ta en större del av min tid i anspråk och ja, nu är det något som måste mogna och utvecklas helt enkelt.

Jag vet att jag utlovat moussakarecept och även ett på rabarbercurd, men eftersom det var recept som jag höftade fram har jag glömt dem nu. Så mycket kan jag i alla fall säga om curden att jag kokade en saft på rabarber och en liten mängd hallon. Sen gjorde jag ungefär som standardrecept på lemon curd och tillsatte även lite citronsaft. Det hela höll sig i kyl i nära två månader.

Jag är nästan alltid insnöad på syrligt och surt och har det ättika i så är jag med! Ett tag, i tonåren, åt jag så mycket pickles och ketchup att jag undrade om jag led av nån brist. I så fall har den bristen nu återkommit med råge. Jag säger bara surdegsbröd (jag har dödat min surdeg i sommar, hög tid att sätta ny med andra ord) och kimchi!!! I höst ska jag på allvar lära mig att syra grönsaker hemma! Kimchi  är ju i det närmaste beroendeframkallande. Syrad savoykål och rättika med ingefära vitlök, chili! Tistelvinds i glasburk är god! Den starka varianten blandar jag med groddar när jag vill ”spä ut” den lite.

För att lägga ytterligare surt till har jag inlett projekt smetana i köket. Jag läste att Dominika Peczynski rekommenderade en förrätt bestående av ättiksgurka, smetana (rysk surgrädde) och honung. den kombinationen bara kan man ju inte låta bli att testa.

Grädde efter tre dagar i rumstemperatur Nu ska handduken suga upp överflödig vätska så att bara tjockgrädden blir kvar. Det här blir nog inte hälsokost...
För en gångs skull hade jag faktiskt vispgrädde i kylskåpet och eftersom åtgången inte direkt är strykande hade den ju redan surat till sig lite. Surare ska du bli sa jag och dängde fram den på bänken. Nu har den stått i tre dar och tjocknat. Hoppas bara jag gör rätt med den urkramade servetten nu då. På fredag blir det en vodkahutt till förrätten och på lördag får det väl bli borsjtj!

Vilka smaker är ni insnöade på nu? Har du ätit nåt extra gott på sistone?

Av Vera - 9 september 2008 10:14

Äppel päppel pirum plommon du blev sylt och du blev mat 

Igår fick jag länsa en kompis äppel och plommonträd. Eller länsa och länsa, det är en stor trädgård, så det var ganska svårt. Plommon plockade jag i alla fall tills jag skämdes och kokade en ljuvlig sylt (nästan) efter Monika Ahlbergs recept: Plommonsylt med valnötter

Idag står det i alla fall en fin burk med gyllene nyanser och väntar på kompisens skrivbord!

Mina händer, dem ska vi inte prata om idag, de är alldeles solkiga efter äppelskalning och plommonhantering. Om jag får tid över ikväll ger jag mig nog på äpplena, men först måste jag ragga fler burkar!

Av Vera - 31 augusti 2008 20:09

Jag kunde inte för mitt liv komma på vad vi skulle göra till middag igår, men när jag väl kom igång var det riktigt kul och det blev väldigt lyckat. Fast det hade jag ju inte trott från början, så ni får nöja er med en skiss:


Lasagne med rostade grönsaker och paprikasås


Rosta två-tre paprikor (i bitar) i ugnen tills de är riktigt svarta. Rosta några klyftor vitlök i bitar i panna tills de är bruna och doftar gott.

Skär under tiden upp små buketter av blomkål och broccoli, skiva en squash och klyfta en rödlök. Lägg i en form och ringla över lite olja och sänk värmen på ugnen till 225°. Ställ in grönsakerna i ugnen. Skala paprikan och lägg den i en bunke/kanna med höga kanter. Lägg i vitlöken, slå på lite olivolja, sherryvinäger och örter (typ salvia, timjan och basilika), salt och peppar. Mixa till en slät sås med stavmixer. När grönsakerna börjat mjukna något kan du blanda ned papriksåsen i formen och ställa in i ugnen igen.


Gör en ostsås: Fräs vitlök och hackad spenat i smör. På med en nypa salt och en nypa socker. Fräs en stund till. Slå över en burk cremefraiche och lite mjölk. Låt puttra ihop. Riv ned ost och rör det hela slätt. Smaka av med salt och peppar. Riv i några basilikablad.


Ta ut formen ur ugnen och ös ur hälften av grönsaksröran. (Den är alltså inte så särskilt såsigt som man skulle kunna tro när det gäller lasagne.) På med ett lager lasagneplattor. I med resten av grönsaksröran och två skivade tomater, flera plattor och sist spenat och ostsåsen. Riv över extra ost och kör in i ugnen ca en halvtimme.

Av Vera - 26 augusti 2008 19:56

Idag har jag träffat Monika Ahlberg. Hon höll en kurs i marmelad- och syltkokning med lokala råvaror som bas. Kursen var för blivande och etablerade företagare i Värmland med omnejd. Jag var där för mitt (betalda) jobb och fick efter lite övertygande spendera en hel dag där :). Imorgon fortsätter kursen men då får jag sitta vid tangentbordet istället.

Det var i alla fall väldigt inspirerande att få vara med och röra i en gryta med lingonpäron en stund (en av mina favoritdesserter!) Jag hade gärna varit med på svampinläggning också, men jag fick ju ett recepthäfte, så nu vet jag hur jag ska använda alla dessa här:

Karl-Johansvamp, eller stensopp som den egentligen heter

som jag hittade i skogen i söndags, när jag gav mig tid att leta och strosa en stund.

Idag blev det, i alla fall, inspirerat av kursen: Ugnsrostade rotsaker med äpple, svamp och chèvre, kryddat med olivolja, vinäger, rosépeppar, timjan, salvia och flingsalt.

Mumsigt tyckte jag, men barnen smakade knappt en tugga fast jag entusiastiskt berättade om varje ingrediens ;) Imorgon får mannen den stora äran att bli barnens köksgud när han ska värma färdigpanerad fisk och koka pasta med en klick smör i. Lyckans ost!

Utmaningen just nu är annars att hitta hundra olika användningsområden för sparrispotatis, rödlök, bönskidor, sockerärter, morötter och en massa olika örter, eftersom det är vad som finns precis utanför köksdörren. I lööve it all! Det blir potatissallader, risoni-risottos, fräscha soppor, ugnsrostad och annat. Men det godaste av allt är ju ändå att knapra sockerärter och morötter som de är!

Av Vera - 21 augusti 2008 19:26

En kort skattjakt i skogen efter jobbet gav en hel Karljohansvamp i påsen och tro mig eller ej men det räckte faktiskt till en smaskig pasta för två!


Pasta med Karl-Johan och valnötter


Tärna en Karl-Johansvamp och fräs en stund i torr panna för att få bort lite vätska. Lägg svampen åt sidan och klicka i lite smör i pannan. Fräs en hackad gul lök en stund. Lägg tillbaka svampen, en finhackad vitlöksklyfta och en näve valnötter. Krydda med salt och svartpeppar.

Koka samtidigt färska bönskidor. Vaxbönor är gott! Häll av bönorna och smält en klick smör i kastrullen. Pressa i citron och lite vitlök. Slunga bönorna i citron och vitlökssmöret och krydda med örtsalt.


Lägg upp nykokt pasta på ett fat, toppa med svampfräset och bönorna. Strö över färsk citrontimjan och finriven brännvinsost (men spring för guds skull inte och köp det om du inte har. Parmesan passar minst lika bra!)


Den här rätten är lömskt god om man gör den med ännu mera svamp och vitlök, slår grädde i pannan och river ned rejält med parmesan. Men den varianten sparar jag tills höststormarna viner runt knutarna!


Nu blixtrar och dundrar det utanför fönstret. Måste dra ur kontakten. Häpp!

Av Vera - 27 juli 2008 17:42

Efter att ha ätit moussaka (recept kommer) så det sprutat ur öronen på oss i dagarna två kändes det som det var läge för en matig sallad istället. Något som passar till tzatsiki för det hade vi en bytta kvar i kylskåpet.


Skiss på en god sallad:


Koka couscous (eller bulgur eller mathavre eller matvete eller...)

Koka ägg 

Hacka mynta

Tärna tomater, gurka och vattenmelon.

Finhacka en rödlök


Häll couscousen i en salladsskål och ringla över olivolja, citronsaft, örtsalt och peppar. Blanda i grönsakerna.

Bryt sönder en fetaostbit över salladen. Nu skulle jag egentligen smiskat ned ett halvt granatäpple, men eftersom det såg ut så här när jag öppnade det: BLÄ!

Förpassades det istället till soporna.

Garnera salladen med ägg i klyftor och servera med lite tzatsiki eller annan youghurtsås.

Av Vera - 27 juli 2008 15:47

Jag har hittat en hel blogg om turkisk mat! http://sultanensmat.blogspot.com/

Av Vera - 23 juli 2008 17:49

Det är bara pasta med örter, parmesan och grädde, men visst ser det bra mycket mysigare ut upplagt på ett gammalt fint fat!? I lööööve loppisar och auktioner. Sen vi flyttade till nytt hus satte jag mig själv på köpstopp ett tag, men den här sommaren bestämde jag skulle bli en sommar fylld av gamla fynd.
Tallrikarna är gamla Rörstrandtallrikar, halvdjupa. 5 för 40 kronor. Lagom pris så att man vågar använda dem till vardags också. Karaffen är fylld med bag-in-box rosé. Mycket roligare att servera ur vacker kanna, eller hur!? 50 kronor på en antikmarknad. (visserligen saknades knoppen, men min mormor som är gammalt auktionsproffs sa att "jag har nog någon hemma som passar". Hon ljög väl inte direkt eftersom jag förut fick leta igenom en låda med säkert 40 olika knoppmodeller i allt från slipat glas till porslin och kork...) Fick veta efter att jag köpt karaffen att det är Eda-glas med ”olivslipning”. Såg ett stort fruktfat i samma modell idag, det gick för 500 kronor.
Vasen i bakgrunden är förresten ett loppisfynd den med. En gul, en grön och en röd vas i samma modell för 50 kronor och vardagen blir så mycket mer färgglad!

Annars har jag lovat mig själv att läsa en bok i veckan på semestern. Nu är jag inne på vecka tre och tredje boken. Svärmor kommer alltid med pocketböcker som vi får välja och vraka bland och alla tre har jag fått från henne! Det råkar också hända sig så att alla utspelar sig i orienten/mellanöstern, Afghanistan, Iran och Kurdiska landsdelar. Man märker att man blir påverkad av läsningen när man går i mataffären och spanar in söta bakverk med pistage, halvas och lammbog. Lamm!!! Jag äter ju inte ens kött. Men jag funderar på vad för ost det är Maryam i Saffransköket viker sitt bröd runt och kryddar med mynta, och vad är det för ost? Jag funderar också på hur det känns att ha ett eget granatäppelträd att klättra i och plocka av, istället för att välja det minst sorgliga exemplaret i den sunkiga fruktdisken. Lite beklämd och ledsen blir jag när Mustafa Can berättar att hans mor såg sig som obildad, fast hon bara behövde titta på en grönsaksplanta för att veta var i växtcykeln den befann sig och utefter väder veta exakt hur mycket vatten som behövdes. Vem kan det idag?
Sen blir jag lite bitterfittig, när mormor, ovannnämnda auktionsproffs, men också ofrånkomligen från en helt annan generation än min, deklarerar att jag minnsann måste plocka av alla vinbärsbuskarna och ta tillvara på. Alltså, jag har ju inget emot själva tillvaratagandet och att experimentera med frukten. Jag skriver absolut under på att vi ska hushålla med våra resurser och ta tillvara på vad naturen ger (varför köpte jag annars ett hus med 48 kvadrats grönsaksland och 15 vinbärsbuskar?) men det ska inte hänga bara på mig, jag ska inte vara dålig om jag inte gör det och om jag tror att det gagnar mina barn att skita i vinbärsbuskarna så vill jag fan ha applåder och inte onda husmorsögat. (Fast det är klart en RIKTIG husfru kanske håller både barn och vinbärsbuskar glada samtidigt ;-)
Och nu har den observante kanske märkt att det blev fyra böcker, trots bara tre veckor, men jag lyckades faktiskt läsa Bitterfittan innan semestern och den har jag fått av min man!

Men om jag nu ställer mig och plockar av alla dessa dignande svartvinbärsbuskar (jag har röda med för all del)... Vilket är då ditt bästa tips? Vad ska jag göra med dem?

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards