Senaste inläggen

Av Vera - 22 juli 2008 20:07

Den här smoothie-drinken är en perfekt lättlunch/mellanmål med nån knäckemacka, när det är för varmt för annan mat eller man vill lägga sin tid på något roligare.

Det var Sara i Saras kök som kläckte idén först med en läskande Avokadodrink med tranbär. Avokado ger en bra krämighet om man tex vill undvika mjölkprodukter i sin smoothie.

Så här gör jag:

Mixa en avokado med några nävar bär, tex blåbär, hallon och svarta vinbär. Fyll på med lingondricka tills konsistensen känns bra. Toppa ev med lite honung eller pudra över kanel. 

Av Vera - 22 juli 2008 08:17

Det här ekologiska vaniljpulvret har jag hittat i en hälsokostaffär. Det doftar ljvligt burdust och rökigt.

Den här tårtan har jag gjort två gånger men aldrig i orginalversion. Fritt fram för att experimentera alltså!
Födelsedagsbarnet som skulle ha den (eller barn och barn, nåja) gillar inte allt för gräddiga saker, gärna med smak av citron. Gårdagens tårta fylldes med rabarbercurd. Tanken dök upp för några veckor sedan och sen dess har jag inte fått curden ur hjärnan. Recept på den kommer. Nu följer mina två varianter på tårtan och sist kommer orginaversionen, som jag dessvärre inte vet vem som är upphovsman/kvinna till.



Frusen rabarber- och citrontårta


3 msk svartvinbärsbladssaft
2 ägg
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver (ca1-1,5 tsk om du tar vaniljsocker)
1 burk kesella 10%
1-1,5 dl vispgrädde
rivet skal av en citron
ca 1,5 dl rabarbercurd
1 skiva av en färdig tårtbotten.


Blanda ned vaniljpulvret i kesellan. Vispa ägg och socker och tillsätt kesella och citronskal. Vipsa grädden separat. Blanda grädden med smeten.
Lägg tårtbotten i en springform med löstagbara kanter. Har du en lika hopplös form som jag gör du bäst i att täcka den med plastfilm för att undvika att delar av tårtan rinner bort.
Skeda svartvinbärsbladssaften över tårtbotten. Fyll smeten i formen samtidigt som du ringlar i curden. Om den inte ringlar sig så fint som du vill kan du efter konstruera försiktigt genom att dra en slickepott i cirklar i smeten.
Frys tårtan i minst fem timmar. Ställ den i kylskåp runt 40 min före servering så att den blir rätt tempererad. Dekorera med en stor hög av färska bär: hallon, röda och svarta vinbär, jordgubbar och några vinbärsblad.

Frusen citron- och limetårta


Saft av en citron kokas upp med 2 msk socker till en lag. Svalna
2 ägg
0,5 dl socker
1 burk vaniljkesella
rivet skal av en lime
1-1,5 dl vispgrädde
ca 1 dl lemoncurd
1 skiva av en färdig tårtbotten.


Samma arbetsgång som ovan. Dekorera med röda vinbär och maränger.

Frusen citrontårta (original)


Rivet skal av en citron. Pressa ur citronsaften och koka upp med 2 msk socker till en lag.
2 ägg
1 dl socker
Fröna ur en vaniljstång
1 burk kesella 10%
2 dl vispgrädde
ca 1 dl lemoncurd
1 skiva av en färdig tårtbotten.


Samma arbetsgång. Servera med rårörda hallon.

Av Vera - 20 juli 2008 17:22

Ja, det har gått mer än halvtid sen flera matbloggare och andra bloggare i vintras avgav våra klimatlöften. Så nu kanske det är dags att bekänna färg och berätta vad som gått rätt och vad som gått fel?
Mitt ursprungliga inlägg finns här, och så här har det gått:

Vegetariskt:
Jag äter fortfarande mestadels vegetarisk mat och barnen har fått smaka på både det ena och det andra, men jag känner att det är lätt att kasta ned ett korvpaket i varukorgen, bara för att vara på det säkra att de får i sig något med substans, för stora i aptiten är de inte.
Vi har inte köpt torsk en enda gång i år, men lax tre gånger. Jag vet inte om den var odlad eller ej, men håller ögonen öppna i fortsättningen.

Ekologiskt:
Antalet ekologiska matvaror i vårt hem har ökat markant och det verkar vara en trend de flesta hushåll följer eftersom försäljningen kommit igång rejält på bara några år.
Matbudgeten har, i kombination med ett ökat matbloggande (som nog också är en bov i dramat), sprängts flera gånger och lämnat ett större tomrum i plånboken, men det har känts bra i både samvetsmagen och matmagen efteråt.
Men förutom att köpa kravmärkt så kollar jag också mycket på var varor tillverkats, ursprungsland osv. Tidsödande till en början, men snart börjar man lära sig märken och vet vilken mat som gjort onödiga resor. Kommer det till att en vara är kravmärkt, men producerad längre bort väljer jag den, förutom om alternativet är en helt närproducerad vara.

De grönsaker jag odlat själv har bara fått ekologisk näring i. Det ska bli spännande att se om jag får tag på tillräckligt med ekologisk gödsel i höst när typ 50 kvadrat grönsaksland ska gödslas!

Vatten:
En sodastream trängs nu med andra maskiner på köksbänken. Mineralvatten är en last jag har, men jag har skämts som en hund när jag burit hem det. Nu känns det bättre!

Klimatfrågan:
I mitt dagliga arbete har den frågan säkert genererat minst 20 artiklar det senaste halvåret, så man kan ju hoppas att det påverkat någon.
Jag cyklar så mycket jag kan och det är nog tur eftersom tiden ska räcka till mycket och sällan finns kvar när det borde vara dags att träna.

Hungersite
Vissa dagar har jag klickat flera gånger, andra dagar har jag glömt det helt. Jag ger mig själv förlåtelse genom att göra tio klick NU!

Frågvis konsument:
Nej, jag har inte blivit så mycket bättre på den punkten. Ett tag hade jag faktiskt skrivit en liten önskelista med varor jag ville att min butik skulle ta hem, men så träffade jag inte butikschefen den dan också låg listan kvar i väskan och blev skrynkligare och skrynkligare... Bättring och bot!

Övrigt:
Jag har börjat prenumerera på Camino magasin och bestämt att nästa bil vi köper ska vara en elhybrid. Grön el har vi också skaffat, samt köpt en vedförugn (som ska installeras) för att öka effektiviteten på vedeldningen i vårt hus.


Hur har det gått för er andra? Vilket är ditt bästa vardagsklimattips?

Av Vera - 10 juli 2008 15:54

Nu är det semester på riktigt. Jag slipar spackel och sköljer ned dammet med folköl. Skål!

Idag fick jag mig för att göra en rätt som jag inte ätit sen jag var sju eller nåt: Västkustsallad. Det enklaste är verkligen gott, men det glömmer man ibland när man ska hitta på nytt till bloggen. Som tur var för mig hade Kinna kommit på samma idé, så jag slipper skriva recept, hihi! Här är det! Fast vi hade hårdkokta ägg istf musslor!

Glad sommar! 

Av Vera - 4 juli 2008 11:00

Sjuåringen, som även går under smeknamnet pasta & korv-mannen, kommer inrusandes genom dörren en dag och deklarerar att han äääälskar lax. Så lämpligt då, eftersom det är precis vad vi ska äta idag, säger en häpen och fortfarande aningens skeptisk mor.

Maten dukas fram Fetagratinerad lax och sej med färskpotatis och plockgrönsaker.

Slurp säger det. Fisken är borta inte bara från sjuåringens tallrik utan även lillebrors. Och mer ska de ha. Fisk, fisk och fisk. Potatisen petar de på för syns skull och nån grönsak kan väl få åka med och kvar sitter jag och gapar. 

Så här gör man fisk som försvinner:


Fetaostgratinerad fisk 

Värm ugnen till 225°.

Pensla en ugnsfast form med lite olja. Om fisken (vi tog laxfiléer och sej för vi hade lite av varje)är frusen kan du (dela den i bitar och) tjoffa in den i ugnen direkt, medan du förbereder fetaoströran, men salta och peppra först och pressa över lime!


Mosa fetaost (Megval är den godaste sort jag smakat) med ekologisk cremefraiche tills du får en röra som är nästan bredbar. Rör i citronpeppar och klippt dill. När ca 15 min återstår av tillagningstiden på fisken brer du på röran och låter gå färdigt i ugnen. Sätt på grillen de sista minuterna så får oströran fin färg.


Servera med färskpotatis, grönsaker och en klick sweet chili. 

Av Vera - 26 juni 2008 20:19

När man bor på ett mindre ställe kan man med god vilja och lite pengar i plånboken äta sig igenom de menyer de få restaurangerna erbjuder. Äter man helst vegetariskt kan det gå sorgligt fort och finner man en favorit är det lika bra att hålla fast vid den säsongen ut.


En dag när energin är slut och barnen tillfälligt uthyrda bestämmer vi oss för att gå till det lite dyrare stället för en timmes mat i stillhet.

Jag beställer  grillade quornfiléer på en sallad av "försommarens primörer" med slantad potatis och senapscreme.

Quornfilén är grillad rakt upp och ned, lite brännmärkt på sina håll, knappast penslad med olja och om nån hällde salt och peppar på måste det ha ramlat av. Kall i kanterna är den och högst 35 grader inuti. "Primörerna" består av grova zucchinis, skivad paprika och en blandning av grov(!) ruccola, bladspenat och nån annan sallad plus en massa rödlök. Senapssmaken drunknar och känns knappt på de iskalla knappt saltade potatisslantarna.

Det var min rätt det. Ungefär vad man kunde förvänta sig, för att vara vegetariskt, men ändå i underkant dåligt.

Nåja, de andra rätterna på menyn brukar ingen klaga på så maken kanske ändå kan få sitt lystmäte!? 

Biffen han får in är knappt ljummen och potatisen under märkligt torr. Såsen god tror jag.


Men vi ooorkar inte klaga. Hade vi varit sura och gnälliga kunde vi ju lika gärna stannat hemma. Vi vill bara han en lugn stund och lite mat i magen. Servitören var förresten både trevlig och rolig.

Men vi knallar där ifrån med en besk smak av rödlök i käften och inte ens ett tugummi kan råda bot på det.


Jag förstår inte var det här kompakta ointresset för vegetarisk mat bland kockar kommer ifrån. Det går att experimentera fram fluffskum av grisfett och texturiga små fågelbonästen av resterna från ett revben, men att experimentera och göra något spännande av en rätt som saknar kött går bara om det är en dessert, typ.


Naturligtvis har jag ätit helt underbara vegetariska rätter i mina dar, men då oftast på helvegetariska restauranger och det är inte dem jag vill ta upp nu. 

Av Vera - 24 juni 2008 08:18

Kinna har gjort svartvinbärsbladsdricka (och bål!) efter ett gammalt sparat recept och jag ville testa jag med. Resultatet blev en väldigt läskande dricka, god att blanda med tex mineralvatten. Vad som var häftigt under tillagningen att både dofter av nässlor(!), svarvinbär och fläder(!) uppstod. Vart kom det ifrån?


Farmor Irjas måltidsdryck 

Plocka en halv hink svartvinbärsblad  (ju spädare desto bättre så försommaren är bästa tiden)

Slå över fem liter kokhett vatten 

Låt svalna i en timme

Tillsätt 50 gram citronsyra

Låt stå i 12 timmar och sila sedan bort bladen

Tillsätt 700-1000 gram socker

Hetta upp blandningen utan att koka och häll upp på varma flaskor. 

Av Vera - 21 juni 2008 16:04

Den här pajen hittade jag på till en studentbuffé för några veckor sedan (plus att jag gjorde pajen Zelca tipsade om i tävlingen). Den är lätt att göra, god och inte särskilt nyttig. På ett buffébord med sallader passar den ändå ypperligt eftersom man varvar med lättare saker och smaker.


Frasig chèvrepaj med honung-vinägerrödlök
Pajdeg:
150 gram smör
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
2-3 msk vatten.


Hacka samman smör och mjölsorter i matberedare. Droppa i vattnet och låt degen klumpa ihop sig. Kör inte för länge, då blir det smetigt. Låt vila i plastpåse en stund i kylen.
Tryck ut degen i form och förgrädda i 225° ca 15 min. Om du inte vill att kanterna på pajen ska rasa ned kan du lägga folie över och fylla med torkade ärter, som håller pajskalet på plats. För att få en frasig deg behöver du ta bort ärterna och folien efter ca 10 min och grädda sista minuterna utan.


Fyllning:
1 Rödlök
1 msk honung
1 tsk salt
2 msk balsamvinäger
strimlade soltorkade tomater
100-150 gram chèvre
färska örter (tex rosmarin, timjan, oregano)

3 ägg
2 dl grädde (matgrädde eller vanlig, välj själv)
knappt en halv tsk salt
peppar


Skär rödlöken i tunna skivor. Fräs den i panna med en klick smör. Tillsätt honung , salt och balsamvinäger och puttra in. Fräs en liten stund till.
Bottna pajskalet med rödlöken, strimlade soltorkade tomtarer ochsmula/skiva ned hälften av osten. Strö över örter. Slå på äggstanningen och toppa med resten av den skivad chèvren.
Grädda i 200° ca 20-30 minuter, tills pajen fått fin färg och ”stannat”.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards