Senaste inläggen

Av Vera - 11 maj 2008 20:36

Zelca med den goda sparris och parmesanpajen!

Det blev ju provlagning i helgen. Själv hade jag tappat smaksinnet pga förkylning så jag fick ta in brorsan med familj som jury. Sparrispajen föll alla väl på läppen, fast jag gjorde ju degen med grahamsmjöl!

Den andra pajen var ett experiment: fräst rödlök och champinjoner blandades med några klickar färskost av getmjölk med franska örter och vitlök samt rivet skal av en citron. Fyra ägg, en halv dl grädde och ca en halv dl mjölk blev lagom att slå över den ganska lösa röran också duttade jag i lite fetaosttärningar. När pajen var färdig garnerade jag den med färsk mynta. Omdömet blev mycket god smak, lite geggig och inte lika aptitligt utseende. Alltså kommer jag att satsa på en sån  paj också, fast i en modifierad variant!

Tack för alla tips. Nu ska jag fundera ut ett pris till Roslagsmats-bloggerskan! 

Av Vera - 4 maj 2008 19:24

Nu sitter jag allt i smeten va!? ;)

Jag har lovat att hjälpa till med mat till en tillställning, jag gillar ju att laga mat liksom. Nu har jag fått önskemål på två pajer som ska passa in på ett medelhavstema. Söker man på paj i min egen blogg får man tre träffar, varav ett är en jordgubbstårta, ett är ordet "pajar" och det tredje är en västerbottenostpaj och det är väl i stort sett den paj jag gillar!

Kravspecifikation: vegetarisk paj, pajskalet ska vara krispigt och inte blött och ja, fyller ni de två kriterierna så blir jag väldigt nyfiken.

Har du publicerat nåt BRA och beprövat recept på din blogg? Lägg en länk i kommentarerna så länkar jag direkt på sidan sen. Har du ingen egen blogg? Tipsa gärna ändå, här sitter en som skulle bli sååå tacksam och krävs det skickar jag gärna en hittelön till vinnande bidrag. Vad priset är? Det spörs, men det ska bli nåt bra!


Uppdaterat: Nu har jag velat fram och tillbaka och ska snart åka och handla. I helgen ska jag provlaga två pajer: Zelcas sparris och parmesanpaj Hur kunde jag glömma den Zelca? Det receptet har jag ju faktiskt dreglat över förut!

Och sedan ska jag experimentera med alla era förslag om spenat/feta/vitlök kombos! Tack Lisa, Zelca, Rebecca och Erika

Eftersom nu Vera är ofrånkomligen bångstyrig får ni inte ta illa upp när jag senare säkert erkänner att jag använt nässlor istället för spenat och kanske solros- och pumpafrön istället för pinjenötter ;-) Men dill, det måste jag nog testa.

Kul att så många engagerat sig. Tack! Och ja, jag tar fortfarande emot förslag.

Av Vera - 3 maj 2008 19:58

Tänk vad mycket färger som ryms i ett knippe vit sparris

I brist på tid skickar jag ett litet bildcollage från de senaste dagarna. Bildtext kommer om man håller muspekaren över bilden :)

Ingen vit vecka, men vit mat. Pasta Alfredo med grillad sparris och örtolja


Nu växer det. Ogräset frodas mest men rabarbern kommer den med!


Färska vårrullar med räkor, glasnudlar och grönsaker. Nuoc Cham att doppa i. Ljuvligt!


Av Vera - 29 april 2008 11:47

...när man kan äta vinägrettpotatissallad med smak av senap?

Jag tror aldrig att jag kan få nog av fräsch potatissallad och med gröna linser i salladen och nystekt haloumi vid sidan blir jag helt okontaktbar!

Här är ett recept, igår blev det något av skåprensartema på det hela: senap, honung, gräslök, olivolja, vitvinsvinäger, salt, peppar och pressad citron i vinägretten.

Några strimlade knipplökar, mycket linser, några körsbärstomater och rostade senapsfrön, svart kummin och pumpafrön på toppen.

Tur att det blev över till matlåda. Hej!

Av Vera - 27 april 2008 17:29

Jag fick nyligen boken Bar Italia och har redan testat flera recept. Bla grillad inlagd zucchini och spenatfrittata. Nu har jag gått och sneglat på glassrecepten i en veckas tid, men jag har ingen glassmaskin. Tillslut bestämde jag mig för att testa ändå, med elvisp och hejdundrandes mycket tålamod. Nu sitter jag här med hela magen full av iskall gelato al ciocolato (choklad) och gelato all´arancia (apelsin)


Chokladglassen var busenkel att göra. Blanda 80 gram kakao, 175 gram socker och 2 msk maizena i en kastrull. Häll upp 7,5 dl standardmjölk i ett mått och blanda hälften i kastrullen. Rör slätt och tillsätt resten av mjölken. Hetta upp under omrörning så att krämen tjocknar. Svalna under lock och kör i glassmaskin, alt ställ in i frysen och rör med elvisp några gånger under infrysningen.

Skeda upp och låt publiken imponeras utan att du talar om hur lätt det var!

Käckt också att jag hade nästan likadana glas att servera i va!?

Av Vera - 25 april 2008 15:58

Detta inlägg tillägnar jag min nät-kompis La Mama som minsann har gått och blivit trebarnsmor. Grattis, grattis!

Jag har roat mig med att samla ihop lite mellanmålsfikor/mackor/efterrätter nu när du efterlyste lite mer gott än de där muffinsarna nedan!

Så håll till godo och mota amningshjärnan i grind med något gott ;-)


Värsta goda mackan

Morotsbiscottis

Mumsig rabarberefterrätt Variera gärna med lite rostade solrosfrön och nötter!

Läskande smoothie med apelsin


En liten järnshot får man i ett mellanmål av kornmokex med mesost på och ett glas nyponsoppa/apelsinjuice.


Sen ska vi inte tala om hur gudagott det är med turkisk youghurt, rostade nötter/mandlar/frön och honung. Det kan en nybliven mor gott unna sig!


Kram och pussa mycket på bebisen!

Av Vera - 20 april 2008 19:40

Nu spirar nässlorna och i helgen blev de tillräckligt stora för att jag skulle få ihop till en soppa. Nästa vecka blir det pesto! Den som vill ha ett recept redan nu kan kolla här!



Soppan jag gör är nog ganska standard: Fräs purjo, en tärnad potatis och en tärnad morot. Slå på vin och buljong och koka upp. I med en liter förvällda och hackade nässlor. Koka färdigt, mixa och slå i lite creme fraiche eller grädde. Smaka av med kryddor.


Idag serverade vi med en örtolja, lite hyvlad parmesan och äggklyftor. Nybakt surdegsbröd till det och sen är man nöjd och glad med några nya fräknar på näsan efter en riktig trädgårdshelg.

Jag tittade till rabarbern och alla örter idag. Rabarbern har stora svällande knoppar på väg upp och något grönt blad kunde skymtas. Timjanen har redan satt fart, oreganon och myntan börjar också titta upp.

Tänk att det faktiskt blev vår till slut!

Av Vera - 19 april 2008 20:01

Ljuvligt, två soliga fikor på två dagar!

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards