Senaste inläggen

Av Vera - 18 juni 2012 21:47

Jag går och knorrar om att det är kallt och att jag vill att växtligheten ska få en skjuts, men så kollar jag på bilder jag tog i trädgården på nationaldagen och inser att jag inte har något att gnälla för faktiskt!

 

BIlderna är tagna den 6 juni och den 18 juni.

I växthuset har jag en odlingslåda där jag satt tomater och basilika. I höstas tömde jag bokashikompost, lite jord och löv i botten av lådan och i vår fyllde jag på med mera jord.

Jo, jag skrev, ju i förra inlägget om att jag börjat med en ny komposteringsmetod, som kallas bokashi. Med hjälp av goda mikrober gör man snabbt matavfall till jord att odla i. Maten komosteras i en hink med lock, för att det ska bli en syrefattig miljö. I hinken tillför man effektiva mikroorganismer, som startar en jäsningsprocess. En biprodukt i processen är en vätska som man tappar ur med en kran i hinkens botten. Den här vätskan kan användas som gödning i vattnet som du vattnar dina blommor med. Den kan också spädas och sprayas i växthuset för att göra växterna mer motståndskraftiga. När hinken blivit full, ska den efterkompostera i några veckor innan du kan gräva ned den i jorden.

Jag häller min bokashikompost i en öppen kompostlåda och täcker med löv, tidningar eller gräsklipp. Nu fyller jag inte på mer där i sommar, utan har tä'ckt det hela med ett lager jord och planterat ut barnens halloweenpumor i kompostlådan.

 

I höst ska jag gräva ur hela komposten och mylla ned alltihop i odlingsjorden runt om. Pumporna behöver inte mer gödsel, men gräsklipp stoppar ju även ogräs.

Raderna runt grönsaker och potatis täcker jag med ett tjockt lager gräsklipp, främst som gödning, men också för att jag är riktigt lat och helst inte rensar ogräs för ofta.

     

Här kommer i tur och ordning, mangold, en gurka - Crystal apple (gul och rund!) och mina kaffeburkar som nu agerar krukor åt chiliplantorna i växthuset.

Och sist men inte minst måste jag bara visa...

Min fina hylla med magnettavla och handukskrokar som jag har hängt upp vid min lilla sittplats i växthuset. Här står min anteckningsbok där jag skriver när jag gjort vad, vad jag sått vart och idéer jag fått inför nästa sommar.

Det här är så mycket mer än ett hus av glas. Det är mitt andningshål och min inspiration!

ANNONS
Av Vera - 1 juni 2012 22:30

     

Jag älskar att stoppa fingrarna i jorden men mina händer älskar inte att bli så uttorkande av allt tvättande efteråt. Min mamma har den absolut bästa hand-scrub-tvätten jag testat: Nana mays magic hands. Det är en oljebaserad produkt med havssalt, som skrubbar händerna rena samtidigt som de blir alldelels lena. Doftar gott av pepparmynta och apelsin gör den också. Den är absolut värd pengarna, men inte billig, så jag började fundera. Hur svårt kan det vara att göra sin egen handskrubb? Första omgången testade jag att mixa grovt havssalt till lagom stora kristaller. Jag rörde ut lite honung i olivolja, blandade med salt till en grynig massa och fyllde på med weledas havtornsolja, som doftar gott. Det blev en bra skrubb, men honungen tror jag gjorde att det kristalliserade sig lite väl mycket.

Sen läste jag på hos nopoo.se och Ladydahmer (himla bra blogg!) och där skriver de att salt kan vara uttorkande men att det går lika bra att använda socker istället. Så nu fyller jag en burk med socker (eller havssalt),ibland lite råsocker också, olivolja och havtornsolja och använder till händerna: Ta upp en matsked av blandningen ur burken och börja gnida runt den i händerna, skrubba nagelbanden och massera runt en stund. Tillsätt lite varmt vatten och fortsätt massera händerna. Skölj tillsist av sockret från händerna och gnid in så mycket av oljan som möjligt. Klappa sedan händerna torra med handduk och du har silkeslena händer! Nu kallar jag burken för gardeners hand, men egenligen använder jag den på kroppen också när jag duschar, efter det krävs knappast någon bodylotion!


Hand and bodyscrub/ Garderners hand


In a jar, combine seasalt and som brown sugar if you want more "grains" in your scrub. Add oliveoil and if you like, som fragranced oil, stir with a spoon until the salt is completely covered with oil.

Use: add a teaspoon of salt and oil in your hand. Start scrubbing, add some water and give your hands a good massage. Add som more water and rinse. Pat hands dry with towel and use the last oil as a lotion on your hands.


ANNONS
Av Vera - 1 juni 2012 21:49

Här är vad som pågått hemma hos mig, de senaste åren, under min bortavaro från bloggen. En nära 15 år gammal dröm har gått i uppfyllelse; jag har fått ett växthus! Oj vad mycket godsaker jag ska odla där inne!

Men vi tar det i bilder (klicka så blir de större). När vi köpte vårt hus fanns ett riktigt stort trädgårdsland på tomten, över 40 kvadratmeter, och där har jag odlat mycket.

Sen jag fyllde 30 och fick ett stort bidrag till kommande växthus, har jag sparat och planerat. Förra sommaren började bygget ta form. Ni får se det i bilder:

  

Vi valde att anlägga växthuset mitt i trädgårdslandet och behålla odlingarna runt om. En grävmaskin fick göra det jobbigaste arbetet, att gräva ur ett djupt dike att gjuta grunden i.

Sen fyllde vi med singel och byggde en träram med armeringsjärn i, att gjuta i.

 

Ovanpå betongen murades en lecagrund upp. Jag ville ha en mur som går upp en bit ovan jord. Dels för att det är snyggt och för att muren bevarar en del av värmen på dagen över natten och ger en jämnare värme i växthuset.

Medan jag åkte på semster med barnen, satte min kära P igång med att sätta ihop själva växthuset.

Som ni ser, satsade vi på en liten egen lösning. Växthuset är egentligen inte menat att vara så här högt. Så jag gav mig på jakt efter ett par nya höga dörrar. Helst ville jag ha en trädörr med glas i...

 

...och jag fick napp på blocket: Ett par innerdörrar från 60-talet! Vi gjorde en dagsutflykt till Trollhättan och köpte dörrarna som fick åka hem inlindade i mattor på bilens tak. På vägen passade vi också på att besöka den fina saluhallen Grön Ko i Värmlands bro och gjorde ett stopp i Säffle för att köpa en Bokashi-kompost. Jag har en känsla av att jag kommer att ha ett stort behov av bra jord framöver...

 

Dörrarna målades vita och jag lade en gång av skiffer in till växthuset, som invändigt fick ett fint golv och en stor odlingslåda i trä.

 

Nu i vår har jag planterat lavendelplattor längs gången in till växthuset. Längst bak i trädgårdslandet ska det växa slingerväxter, solrosor, sommarblommor och kardon. Längre fram blir det bönor, ärter, mangold, sallad och morötter och örter. Minste sonen har också gjort ett eget mini-trädgårdsland med blommor, grönsaker och kalebass.

På andra sidan växer potatis, ringblommor (bra skydd runt potatisplantorna), jordgubbar, rabarber. På den här sidan står också min lilla jordfabrik med bokashi-kompost. Bara den är ett spännande projekt i sig!

Inne i växthuset växer chili, tomater, gurka, pelargoner och ett ståltigt litet olivträd.

Där finns också, mycket viktigt: ett bord, två stolar också den här fina solcellsbelysningen:

 

Jag har redan haft två invigningsfester. Det är ett mycket bra hus att dricka champangne i, när mörkret sänker sig och det är för kallt för att sitta utomhus! Nu ser jag fram emot att få se allt spira och kunna skörda egenodlade grönsaker hela sommaren! Livet är fint!

Av Vera - 29 maj 2012 08:41

Det här är ett recept från förra sommaren som kan vara bra att ha i bakfickan när sommarens bär och frukter börjar mogna. Från att ha varit ganska avogt inställd till körsbär i desserter och bakverk, tvärvände jag förra sommaren och kan nu helt enkelt inte få nog. Kanske skulle man ta och ersätta äppelträdet som älgarna dödade med ett biggarå-träd istället!?

 


Skördekaka

60 gram smör

1 dl standardmjölk

2 ägg

1,5 dl socker

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

Citronskal

100 gram mandelmassa

Klarbär/körsbär/plommon/äpplen


Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Ta av från plattan. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Tvätta en citron väl och riv av det yttersta gula (zesten) med ett rivjärn.

Blanda ned smör, mjölk, mjöl och bakpulver samt citronzesten i skålen och blanda till en jämn smet.

Häll smeten i en bakplåtspapperklädd långpanna eller en smord sockerkaksform.

Lägg ned hela bär eller skivad frukt ganska tätt i smeten och strö till sist över ett lager med grovt riven mandelmassa.

Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter, för långpanna. Om du i stället väljer att göra en tjockare kaka i sockerkaksform, gräddas kakan i 175 grader i cirka 35 minuter.

Känn i mitten av kakan med en sticka om smeten stannat. Servera kakan som den är eller ljummen med en kula vaniljglass.

Av Vera - 28 maj 2012 10:41

Vill man laga mat från andra kulturer gäller det att hålla ögonen öppna när man besöker små specialbutiker. Plötsligt står man framför just de där koreanska chiliflingorna eller den där sojabönspastan som man letat efter så länge. Och om man tycker att det är spännande med specialbutiker så gäller det också att besöka dem regelbundet, så att de får chansen att gå runt.

 


Den asiatiska maten är näst efter nordafrikans mat det som lockar mig mest nu. Att testa nya smaker och kryddblandningar kan ge upphov till både bottennapp och klockrena smakhöjder. För att hitta rätt ingredienser krävs det ofta att man ger sig utanför de stora mataffärernas dörrar och kikar in i de mindre butikerna som saluför mindre kända produkter. Med lite tid och tålamod går det att göra riktigt fina fynd! Ibland finns inte allt man vill få tag i, men om fler liksom jag, tycker att det är spännande att botanisera bland burkar vars innehåll man inte alltid är känd med, så gäller det att bli en återkommande kund, så att butiksägarna får ett tillräckligt kundunderlag för att faktiskt kunna ta in det som efterfrågas.

Bulgogi, betyder enligt sajten kimchi.se, eldkött. Alltså strimlat kött (men jag har så klart testat en vegetarisk variant) som med fördel steks på hög värme vid bordet (på steksten eller stekhäll) och serveras med kimchi – heta syrade grönsaker, finns till exempel att köpa på hälsokosten – och ris. Rätten rullas in i ett salladsblad och doppas i en het sås, till exempel ssamjang. Jag hade lite huvudbry hur jag skulle få ihop den heta chilisåsen, men hittade till slut en sojabönspasta med chili på Am’s delikatess som passade riktigt bra.

Så vad väntar du på? Gör matlagningen till en riktig happening och damma av stekstenen som var så poppis under 80-talet, eller använd för all del en hederlig gammal gjutjärnspanna. Det är roligt att linda in mat i små paket och mumsa i sig!

Får du ris och andra tillbehör över kan du dagen efter kalaset, fräsa ihop en bibimbap i stekpannan. Fräs till exempel ris i olja med lite sesamfrön. Ringla över het chilisås och toppa med ett stekt ägg. Servera i en skål med sallad och lite salladslök. Godare än du kan tro faktiskt!

Om någon blir nyfiken på kimchi så har jag haft med ett recept på det förut, och receptet finns i mitt recept- arkiv på veralagar.bloggplatsen.se.

I min förkovran i asiatisk matlagning har blicken nu vänts mot det koreanska köket och snart fastnade jag för bulgogi, en rätt som är lika rolig att uttala som att äta och tillaga. En stekhäll/steksten kommer väl till pass här, men en rikigt het stekpanna går också bra.


Bulgogi med tofu eller lövbiff

50 gram tofu (eller 200 gram om du kör helt utan kött)

ca 400 gram lövbiff

Några champinjoner

Några matskedar rivet päron

Marinad:

2 salladslökar

1 dl soja

2 vitlöksklyftor, rivna

2 tsk riven ingefära

1 msk råsocker

1 msk sesamolja

2+1+2 msk rostade sesamfrön (gärna svarta)

Tillbehör:

Ris

Salladsblad

Kimchi

Lime

Strimla lövbiffen i tunna strimlor. Skiva tofu, salladslök och champinjoner på annan skärbräda. Lägg lövbiffen i en påse och blanda med rivet päron. Låt stå någon timme, detta ska möra köttet en aning. Om du vill kan du även blanda tofu och champinjoner med päron för sötmans skull. Strimla salladslökarna och blanda den med resten av ingredienserna till marinaden, där två matskedar sesamfrön ska ingå. Marinera kött och tofu i varsin påse, gärna i några timmar. Ta fram maten i rumstemperatur så att den hinner bli rumstempererad innan tillagning.

Ta upp köttet och tofun och låt den rinna av något innan du antingen steker den vid bordet på en häll, eller i riktigt het panna med lite olja.

En het dipsås – ssamjang, sesamfrön och lime är goda tillbehör till bulgogi.


Het dipsås – Ssamjang

2–3 msk sojabönspasta med chili

1 klyfta vitlök

3 msk vatten

1 tsk risvinäger

1 msk sesamfrön (från föregående recept)

Riv vitlöken och blanda ingredienserna i en liten kastrull. Koka upp och sjud i några minuter. Mosa sönder bönorna om det finns några hela i pastan. Blanda ned sesamfröna, häll upp i skål och låt svalna.

Koka ris, skölj hela salladsblad och låt rinna av. Klyfta lime och lägg upp kimchi i en skål. Häll också resten av sesamfröna i en skål.

Tillaga köttet/tofu och champinjoner lägg det i ett salladsblad med ris och kimchi. Strö över lite sesamfrön, vik ihop till ett paket och doppa i Ssamjang.

 
Av Vera - 28 maj 2012 10:34


 

Finns det något som går upp mot en härligt krämig potatissallad till grillat? Men allt som är gott gör sig inte automatiskt bra på bild...


Smörig potatis, syrlig dressing, krispig gurka och sötstark senap kombinerat med grön dill. Potatissalladernas tid är här, för finns det något godare än en välkomponerad potatissallad till grillat eller kallskuret?

När jag cyklade hem från jobbet på valborgsmässoafton mötte jag strimma efter strimma av grillrök på vägen hem. Grillsäsongen hade dragit igång på allvar, utebliven värme till trots. Så när jag kom hem åkte grillen och briketterna fram och medan grillen fick den bästa glöden gjorde jag potatissallad av överbliven potatis.

En bra potatissallad kan vara det bästa som finns, men jag gillar inte när det blir för stabbigt och man använder fett för att dölja smaker istället för att lyfta dem. Därför ligger en vinägrettpotatissallad i min favorittopp (recept publicerades förra året) och på en klar andraplats kommer den här potatissalladen som görs med gräddfil eller tjock-yoghurt som bas. Det ger en fin krämighet med syra utan att bli jolmigt i munnen.

Till potatissalladen serverades grillad halloumi och grillade lökar penslade med olivolja. Salta löken lätt när den grillats färdigt. Annat gott till är grillade grönsaksspett eller majskolvar med chilismör. Blanda helt enkelt smör med lite chilipulver eller chiliflingor, citronrasp och lite peppar. Bred smöret på varma majskolvar och ät med en stor servett nära till hands!

Receptet på potatissalladen är en bas, sedan kan man blanda ned till exempel kidneybönor, haricots verts, sockerärter och andra grönsaker.

Smaklig måltid och må sommaren bjuda på många soliga kvällar!

Potatissallad

10–15 kokta potatisar

1 liten rödlök

2 dl rucolasallad

1 dl gräddfil/ turkisk yoghurt

1 dl creme fraiche

2 msk majonäs

2 ättiksgurkor

2 tsk vitvinsvinäger

1 msk söt-stark senap (typ Graveleijs)

1–2 tsk torkad dill/ 1msk färsk

svartpeppar

salt

Skiva rödlöken tunt och lägg i iskallt vatten i någon minut. Låt rinna av ordentligt i durkslag.

Hacka ättiksgurkorna fint och blanda med senap, vinäger och dill. Rör ned gräddfil, creme fraiche och majonäs. Tärna potatisen grovt och blanda försiktigt med såsen. Krydda med salt och svartpeppar och smaka av. Toppa salladen med rödlöksringar och rucola vid servering, eller tillsätt någon av de grönsaker som föreslogs i texten här ovanför.

Av Vera - 17 januari 2012 19:00

 


Tredje veckan i januari och plötsligt har den här sovande bloggen en massa besökare som googlat billig mat. Här får ni ett sms-tips. Mycket billigare än så blir det väl knappast. Men gott!

Sen är det bara att rota i skafferiet efter mjölsorter och göra limpa på det som finns:


Smula ned 25 gram jäst i en bunke.

Lös upp jästen med 5 dl ljummet vatten. Blanda ned knappt en matsked salt, tre matskedar sirap och 0,5 dl olja (raps, majs eller solros). Töm i 9 dl vetemjöl och fem deciliter blandade mjölsorter, tex fint rågmjöl, fullkornsmjöl, grahamsmjöl osv... Knåda till en smidig deg. Jäs i 45 minuter. Baka ut till två limpor. Jäs i 30 min. Grädda i 225 grader 25-30 minuter.

Av Vera - 24 oktober 2011 14:41

 

Köttfärs är ju ofta en stapelvara i många familjers frys och en ofta återkommande ingrediens i maten på skola och förskola. Det är snabbt och enkelt att laga till, men lika det går precis lika snabbt och enkelt att byta ut köttfärsen mot det vegetariska alternativet quornfärs som omväxling. Jag har tidigare haft med ett recept på en alldeles vanlig quornfärssås (här finns ett till), alltså köttfärssås utan kött. I dag blir det ett recept på en gryta med rejält sting i istället. Receptet publicerades för några veckor sedan i Arvika Nyheter och det blev positiv respons, så då får ni det med!

Det är spiskummin, koriander (fröna, inte bladen) och harissa som sätter smak på denna heta gryta. Harissa är en nordafrikansk kryddblandning, som finns som torr krydda eller kryddpasta. Jag brukar använda kryddpastan, som är ettrigt röd med mycket smak.


Orientalisk gryta


300 gram quornfärs

1 gul lök

1/2 msk hel eller mald spiskummin

1/2 msk hel eller mald koriander

4 msk tomatpuré

1,5 msk harissa

4 dl vatten

1 buljongtärning/1-2 msk grönsaksfond

1 tsk mörk soja

1 dl grädde/matgrädde

3/4 tsk salt

svartpeppar

Börja med kryddorna om du använder hel spiskummin och koriander. Rosta kryddorna försiktigt i medelvarm panna. Häll över kryddorna i en mortel och mortla dem fint.

Hacka och fräs löken i en gryta/panna med en klick smör.

Låt quornfärsen och hackad paprika fräsa med.

Slå över en matsked av kryddblandningen (eller en halv tesked mald spiskummin och lika mycket koriander), tomatpuré, harissa, vatten och soja.

Koka minst 15 minuter men gärna 20–30 minuter.

Tillsätt grädden, koka upp och smaka av med salt och peppar. Vill du ha mer sting?

Klicka i lite extra harissa!


Servera grytan till ris, bulgur eller klyftpotatis.

En yoghurtsås (använd fet yoghurt) smaksatt med en gnutta honung, strimlad mynta, salt och peppar är gott och svalkande till.

En vegetarisk LCHF-variant får du om du serverar grytan till smör- och citronsvängda haricot vertes, yoghurtsås och sallad. Minska eventuellt lite på vattnet i grytan och använd mer grädde.

Den orientaliska grytan passar också fint på ett buffébord med mycket grönsaker, marinerade bönor, filodegspiroger med feta och spenat, couscoussallad, nötter, pitabröd och hummus.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Vera lagar med Blogkeen
Följ Vera lagar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se