Senaste inläggen

Av Vera - 23 september 2011 08:44

 

En arbetskamrat hade plockat av flera kilo gröna tomater från sina plantor och jag tog chansen när jag såg den å sa: "Ge mig några kilo så kommer hälften tillbaka i förädlad form. Jag kan göra världens godaste tomatmarmelad!".

Efter lite funderande så levererade han två kilo gröna fasta tomater till mitt skrivbord, så när jag kom hem var det ju bara att sätta igång... Tanken var att försöka återskapa en marmelad som jag köpte på den fina saluhallen Grön ko, i Värmlands bro, i somras. Som tur var blev resultatet alldeles lysande, för det där med "världens godaste marmelad" var ju mer en förhoppning än riktigt sant.


Grön tomatmarmelad med citrontimjan

2 kg gröna tomater

2 lime

1 citron

14 dl socker (jag tog hälften socker och hälften syltsocker för det var det jag hade)

Några matskedar blad av citrontimjan


Rensa och tvätta tomaterna. Hacka dem till en grynig massa i mnixer med kniv. Låt hälften av limen och citronen (väl tvättade) också gå med i mixern. Kvarta resten av limen och citronen och skär i fina skivor. Lägg i en gryta och koka upp långsamt. Koka cirka 20 minuter och rör om väl så att det inte bränns vid i botten. Tillsätt socker och citrontimjan och koka cirka 15 minuter till. Gör ett marmeladprov. Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut direkt.


Burkarna brukar jag sterilisera genom att ställa dem på en plåt med vatten i ugnen på 150 grader medan marmeladen kokar. Använd en tratt med lite större öppning när du öser upp marmeladen så slipper du onödigt spill.


Marmeladen är god till hård getost eller en vit caprin. Lillängens vit caprin är finfin. En lagrad cheddar till är inte fyskam det heller!

Av Vera - 30 maj 2011 15:00

 

Här kommer ett recept på en riktigt smarrig rulltårta jag gjorde några gånger förra året. På mors dag i år gjorde jag en variant med rabarber- jordgubbsmarmelad i glassfyllningen.


Här kommer i alla fall orginalreceptet. Börja med:


Fläderinlagd rabarber


500 gram rabarber

3 dl flädersaft

2 dl vatten

2-3 msk socker

(1/2 krm vaniljpulver)

Skär rabarbern i små bitar. Koka samman saft, vatten och socker. Häll i rabarbern (och vaniljpulvret). Låt koka upp snabbt. Ta av från plattan och låt rabarbern svalna under lock. Häll upp på burkar och förvara i kylskåp med tätslutande lock, alternativt frys in i platsbyttor.


Tårtan gör man så här: Gör en rulltårtsbotten med kakao (typ: 3 ägg, 1½ dl socker, 5 msk potatismjöl, 1 msk vetemjöl, 2 msk kakao och1 tsk bakpulver, använd google eller en kokbok :). Låt rulltårtsbotten svalna och lägg den på ett bakplåtspapper. Blanda två deciliter av den inlagda rabarbern plus 2–3 matskedar rabarberlag, med cirka 500 gram vaniljglass. Bred glassen på rulltårtan och rulla försiktigt ihop till en rulltårta med hjälp av bakplåtspappret. Försök att forma den så rund som möjligt och sno sedan ihop ändarna på bakplåtspappret som en smällkaramell.
Lägg in rulltårtan i frysen i minst en timme. Om du fryser tårtan längre är det bra att ta upp den en stund innan servering, så att den blir bättre tempererad.
Det går dock alldeles utmärkt att skära tårtan när den är genomfrusen, den håller formen bättre då!

Av Vera - 5 april 2011 18:40

 

I give to you: vardagsmat i ett nafs! Himmelskt gott dessutom.


Sätt ugnen på 200 grader

Ta en ask körsbärstomater och häll i en ugnsfast form. Halvera och skiva en lite sqash och finskiva en stor klyfta vitlök. Riv över skalet av en tvättad citron. På med en halv tsk torkad salvia. Salta och peppra. Strila över 2-3 msk olivolja och rör runt.

In i ugnen en kvart. Sätt på pastavatten under tiden om du vill ha det, eller skär upp några baguetter om inte dödshungern har infunnit sig.

Efter 15 min, häv i en näve valnötter i ugnsformen (och lägg in de skurna baguetterna penslade med lite olivolja för att få  yta på brödet)

Låt gå i 5 min till.

Ta ut ur ugnen och bryt ca 150 g getost av fetatyp (ja, fetaost går också bra! Megval har den godaste!) ringla över lite honung.

Använd den varma salladen till att toppa pasta med eller lägg i de rostade baguetterna. Häpp!

Variera smaken genom att minska på olivoljan och blanda i lite pesto genovese med chili i grönsaksröran.

Av Vera - 29 januari 2011 21:29

Då kanske det våras för fina menyer på krogarna också!

Spelar ingen roll om kockarna kan prestera vegetarisk mat i världsklass, om det inte går att läsa om den på restaurangens meny. "Vegetariskt alternativ finns" har alldels för många gånger visat sig vara pasta med nån slags ratatouille...

Det här gillar jag! :


http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/det-varas-for-gronsakerna

Av Vera - 17 december 2010 15:56

Alla har sina ”måsten” på julbordet. En återkommande rätt på mitt julbord är grönkålspaj med valnötter, men det är inte förrän i år som jag faktiskt tecknat ned ett recept på pajerna.

Gör en stor paj eller minipajer i små aluminiumformar eller muffinsbleck. Gör man småpajer är detta faktiskt en fin liten förrätt som man kan göra till nyår, serverad med en grönsallad toppade med olivolja, balsamicosås, flingsalt och peppar.

Om man gör småpajer i muffinsbleck kan man gardera sig (för att vara säker på att pajerna lossnar) genom att klippa remsor av bakplåtspapper och lägga som ett kryss i botten av formarna. När pajerna ska lossas tar man bara tag i ändarna på remsorna och lyfter upp försiktigt.

  

1 stor paj eller 8–10 småpajer

Pajdeg:

150 g smör

1,5 dl grahamsmjöl

1,5 dl vetemjöl

2-3 msk vatten

Fyllning:

1 msk smör + 1msk rapsolja

2–3 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

ca 2,5 dl fryst grönkål eller förvälld och hackad grönkål

1 tsk salt

1/4 tsk socker

2–3 krm svartpeppar

1 + 1,5 dl riven västerbottenost

0,5 dl krossade valnötter + ca 10 hela valnötter till dekoration

1 röd paprika

3 ägg

1 dl creme fraiche

1 dl mjölk


Gör så här:

1. Börja med pajdegen. Kör rumsvarmt smör och båda mjölsorterna i matberedare tills det blir smuligt. Droppa i kallt vatten medan matberedaren går och låt degen klumpa ihop sig, men kör inte för länge. Ställ degen kallt.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Hacka schalottenlök och vitlök och fräs löken gyllene på medelvärme i stekpanna med smör och rapsolja. Tillsätt grönkålen och höj värmen om den vätskar mycket. Fräs bort allt vatten under omrörning och krydda. Ta av från värmen.

4. Tryck ut pajdegen i en stor rund form, eller flera små folieformar/muffinsbleck. Nagga pajbotten med gaffel och förgrädda i tio minuter. Ta ut pajskalet ur ugnen.

5. Vispa samman creme fraiche, ägg och mjölk. Rör ned grönkålen, krossade valnötter och 1 dl västerbottenost. Klicka fyllningen i pajskalet, lägg strimlad paprika och hela valnötter på toppen. Strö över resten av västerbottenosten.

6. Grädda i ugnen tills äggstanningen stelnat. För småpajerna tar det cirka 15 minuter och en större paj 30–40 minuter.

Av Vera - 8 december 2010 11:03

 

Finns det något bättre än nybakat bröd till helgfrukosten? Härliga dofter av bröd, fraset när man tar den första tuggan och smält smör som landar på tungan...

Men vem ska gå upp i ottan och baka det där brödet? Ingen! Jäs brödet över natten och grädda portionsbröd som inte behöver så lång tid i ugnen, så kan alla få sovmorgon OCH nygräddat bröd till frukost. Nästan som bake-off, fast godare och utan konserveringsmedel.


En plåt 12–15 frallor


3/4 dl aktiv surdeg

5 dl fullkornsvetemjöl

7 dl vetemjöl

3/4 msk salt

5 dl vatten

Blanda alla ingredienser utom salt och knåda i en degassistent eller med elvispens degkrokar i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare tre–fem minuter tills degen känns smidig och glutentrådarna utvecklats ordentligt.

Jäs degen – över natten – i bunken täckt med platsfolie, eller i en lätt inoljad plastlåda med lock.

När du vaknar på morgonen är det dags att sätta ugnen på högsta värme, 250 grader. Låt gärna ugnsplåten värmas upp i ugnen.

Häll upp degen på väl mjölat bakbord. Dra ut den lite i kanterna så att den blir rektangulär, men knåda inte. Skär degen i 12–15 portionsbitar med kniv eller degskrapa. Doppa degbitarna i frön, tex pumpafrön, solrosfrön eller vallmofrön, eller pudra bitarna med mjöl. Lägg degbitarna på ett bakplåtspapper och dra över pappret till den varma plåten.

Ställ in plåten i ugnen, spraya gärna in lite vatten så att vattenånga bildas. Efter fem minuter är det dags att sänka värmen till 200 grader. Grädda bröden i ytterligare 10–15 minuter. Ta ut dem, lägg på galler och spraya med lite vatten, så blir ytan krispig.

Av Vera - 15 oktober 2010 19:04

Det har ju varit en hel del konstgjord andning här på bloggen på senaste tiden.

Sorger och besvikelser har satt käpparna i hjulet för kreativitet, vilja och kraft, men jag är inte den som ger mig utan kamp. Håll ut ett tag till, än är jag inte beredd att låta bloggen självdö.

Idag kunde jag bloggat om en variant på Jacksonpotatis, men jag är för förkyld för att ens kunna låtsas att jag kände nån smak. Så här gick det till på ett ungefär, så kan ju ni testa och meddela huruvida det var en bra idé eller ej!

En kastrull potatis, koka och krossa i bitar, blanda med 1,5 dl matgrädde, 2msk hackade örter, rejält med svartpeppar, salt och en äggula. Olivolja i ugnsform. Lägg i potatisklägget (mmm aptitligt ord!), stek två paket bacon/ vegetariskt "bacon" med två hackade schalottenlökar. Häll baconfräset över potatisen, strö över riven ost, stark, typ gruyere. Gratinera i ugn tills det får fin färg.


Nå, smakade det, eller borde jag lagt i lite blåmögelost som jag funderade på? (jag gjorde det inte eftersom jag tyckte det var pärlor för svin med en förkyld näsa och två barn som tycker att extravaganser inte är något man ägnar sig åt i ett kök)

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards