Senaste inläggen

Av Vera - 1 oktober 2010 16:21

 

4 portioner eller 8 förrätter

Soppan:

250 gram jordärtskocka

250 gram potatis (cirka tre st)

2 schalottenlökar

1 msk smör

3/4 dl vitt vin (matvin)

6,5 dl grönsaksbuljong/hönsbuljong

1/2–1 dl grädde

1/3 dl riven parmesan/västerbottenost

svartpeppar

Topping:

cirka 150–200 gram svamp: kantareller/ Karl-Johan/ blek taggsvamp

1 näve sockerärter

1 msk smör

1 schalottenlök

2 msk hackad salvia och gräslök

salviablad till dekoration

1/2–1 dl valnötter

svartpeppar och salt efter smak

riven parmesan/västerbottenost

Skala potatis och jordärtskocka och skär i tärningar. Finhacka schalottenlöken. Fräs schalottenlöken och rotsakerna snabbt i smör. Slå på vin och buljong. Koka rotsakerna mjuka, det tar cirka 10–15 minuter. Mixa soppan slät, häll tillbaka i grytan och rör ned grädden. Låt soppan bli varm, krydda med riven ost och svartpeppar. Smaka av. Späd med mer buljong om soppan är för tjock.

Låt svampen svettas i en medelvarm panna så att vätskan kokar bort. Lägg i en klick smör och fräs svampen tillsammans med sockerärter och finhackad schalottenlök. Strö över örterna och lätt krossade valnötter. Rör om och smaka av med svartpeppar och salt/flingsalt.

Häll upp den varma soppan i skålar och toppa med svampröran vid servering. Strö över riven ost och dekorera med salviablad.

Av Vera - 2 september 2010 15:14

4 portioner:

4 portioner ostfylld tortellini

1/2–1 fänkål beroende på storlek

2 schalottenlökar

olivolja och smör

1/2–1 dl vitt vin

3 dl skalade räkor

2 nävar blandade tomater (typ körsbär, mini-plommon)

Rivet skal och saft av 1/2 citron

2 msk hackad timjan och salvia

3 krm svartpeppar

1 dl riven parmesan

Gör så här: Koka upp pastavatten med salt och koka osttortellinin så att pastan har lite tuggmotstånd.

Skiva fänkål och schalottenlök tunnt. Spara fänkålsdillen till dekoration. Smält en klick smör och någon matsked olivolja i panna och stek räkorna hastigt på hög värme. Lägg räkorna på en tallrik. Fyll eventuellt på med lite mer smör i pannan och stek grönsakerna på medelvärme så att de börjar mjukna. Slå på en skvätt vin, tomaterna och de hackade örterna. Puttra tills tomaterna börjar spricka. Lägg tillbaka räkorna i pannan och häll över saft och skal av citron och strö över svartpepparn.

Lägg tortellinin i pannan och blanda med grönsaker och räkor. Strö över hälften av parmesanosten. Smaka om det behövs mer citron, peppar, lite salt?

Lägg upp på tallrikar, strö över mer parmesan och dekorera med fänkålskvistar.

Av Vera - 1 september 2010 11:27

Stiltje har det varit här. Ja det är ingen överdrift.

Startar lite långsamt med en veckomeny (som sträcker sig över åtta dagar). Kanske kan det inspirera någon, för det satt rätt hårt inne för mig själv att få till det den här veckan!


ons. Fiskpinnar i libabröd med (matig)sallad och dressing
tors: Tofuwok med glasnudlar. Kan hända kommer receptet så småningom!

fre: Vegetarisk lasagne med rostad paprika och blomkål

lör:  Tacokryddad köttfärs, tortillas, bönchilli, guacamole, grönsaker och cheddarost

sön: Fiskgratäng med dillsås. Här finns en god fiskgratäng, men jag kommer nog att experimentera fram ett nytt recept.
mån: Stuvade makaroner och falukorv/vegetariska "kött"bullar

tis: Krabbsallad med senapsdressing
ons: Rotfruktspytt med ägg och rödbetor.



Av Vera - 14 maj 2010 15:26

Det finns vissa saker som man tänker att man ska göra, men som aldrig blir av. Det kan vara att städa garderoben, putsa fönster eller göra kimchi. Man tänker att det borde jag göra och man lägger ganska mycket tid på att tänka på det, men väldigt lite tid till att faktiskt göra det. Men när, NÄR man äntligen får tummen ur, blir det ju så mycket lättare att hitta, så mycket trevligare att titta ut genom fönstret och så mycket godare att äta än man vågat hoppas på.
 
Med kimchin har det varit så i över två år. Jag har tänkt och tänkt, läst recept på recpet, men inte gjort. Sen blev det så att som av en lycklig slump sammanföll Gittos tjat om kimchi med sällsynt fin Kina-kål i grönsaksdisken på Coop och det fanns inte längre några ursäkter. De första två litrarna glufsade jag i mig själv, medan det brann i käften så pass mycket att jag faktiskt fick näsblod en gång. Nu är jag inne på min andra omgång och beredd att dela med mig. Jag har redan lovat bort en burk till kompisen M och en till Am, på Am´s delikatess, som importerar thailändska råvaror.
Och vänner, här är receptet, en liten egen mix av andra recept jag läst. Jag har testat att göra med och utan gul lök, men rekommenderar absolut med gul lök!


Ganska stark kimchi

1 kg kinakål/salladskål
1 stor rättika
2 morötter
1/2 purjolök
1 gul lök
2 liter vatten
0,5 dl salt

Chilisås:
0,6 dl rismjöl
2 dl vatten
0,5 dl riven ingefära
0,5 dl riven rättika
0,5 dl riven vitlök
0,5 dl (kan minskas) torkade chiliflingor
0,5 dl fisksås


 

Skölj grönsakerna väl och tvätta bort alla sand och jordrester från kålen och purjolöken.
Skär salladskålen i lite ”bitiga” bitar. Ta undan en liten bit av rättikan till chilisåsen, strimla resten av rättikan och morötterna i stickor och strimla lökarna. Lägg grönsakerna i en stor skål och slå över vattnet blandat med salt. Lägg gärna en tallrik på så att grönsakerna trycks ned och täcks av vattnet. Fyll på med mer saltvatten i samma proportioner om det behövs. Låt stå i minst två timmar.
Koka upp rismjöl och vatten under omrörning. Ta av från plattan när det kokat upp, blandningen blir lite seg. Låt svalna och blanda ned kryddor och fisksås. Ta mindre chili om du inte vill ha en så stark variant.
Ta undan några deciliter av det saltade vattnet och spara. Häll av resten och låt grönsakerna rinna av. Blanda chilisås och grönsaker och packa tätt i stora glasburkar. Vätskan i burkarna ska nå ungefär 2/3 upp. Fyll på med saltvattnet om det inte är tillräckligt med vätska. Täck burkarna med plast och ställ en tyngd på som trycker ned grönsakerna.
Ställ burkarna på en bricka och låt dem stå framme i rumstemperatur i 2–3 dagar (gärna i ett källarrum eller liknande, eftersom de starka kryddorna sprider lite lukt). Sätt sedan på lock och förvara burkarna i kylskåp.
Eftersom det är en syrningsprocess man sätter i gång, så kan doften på grönsakerna kännas lite speciell i början, men så länge det inte luktar unket och inte möglar är det okej att äta.

 

Av Vera - 1 april 2010 15:59

 

Mamma har hittat en påse rabarber i frysen så på Påskafton får det bli en pannacotta till dessert!


Vaniljpannacotta med rabarbergelé

4-6 glas


2,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
2 krm vaniljpulver (0,5 tsk vaniljsocker)
0,6 dl syltsocker
ca 6 stjälkar rabarber (300 gram)
2 dl vatten
1,5 tsk kardemumma
0,5 dl syltsocker


Blanda grädde, mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning till kokpunkt. Vispa ned syltsockret och ge ett snabbt uppkok så att grädden tjocknar till.
Ställ kastrullen åt sidan i några minuter. Ställ glas på en bricka eller ännu hellre i en burk så att de står stadigt. Häll pannacottan i glasen och ställ i kylen att svalna.
Skär rabarbern, med skalet på, i bitar. Lägg i kastrull, täck med vatten och koka riktigt mjukt.
Sila bort fruktköttet och spara rabarbersaften. Häll saften i en gryta blandat med kardemumma. Koka upp och vispa ned syltsockret. Låt bubbla i någon minut och ställ åt sidan för att svalna.
När pannacottan börjat stelna i kylskåpet kan man försiktigt hälla rabarbergelén i glasen. Strila gelén över en sked så förstörs inte ytan på pannacottan. Ställ tillbaka i kylskåp i cirka två timmar. Dekorera med lime- eller citronskal och mynta.

Av Vera - 31 mars 2010 16:18

 

Det kanske finns de som upprördes över nyhetsrapporteringen kring uppfödningen av påsklamm, som aldrig får gå ute, i flera medier för några veckor sedan... Om man gjorde det så kanske det skulle vara på sin plats att tänka på hur det ser ut när ett nyfött lamm staplar omkring. Lägg därtill snö, kanske djupare än lammets ben är långa... och i övrigt hänvisar jag bara till Tommy Hammarströms krönika.
Men, om det nu skulle vara så att den här rapporteringen fått någon att leta efter ett alternativ till påsklammet så kommer ett recept här.
Påskhej!


Honungsmarinerade quornfiléer med hasselnötstäcke


En påse quornfiléer, ca 6 filéer
Marinad:
1,5 msk flytande honung
3 msk soja, gärna mörk
3 msk olivolja/rapsolja
1 pressad vitlöksklyfta
1-2 krm svartpeppar
lite salt
Till ugnsstekningen:
Citronskivor
Timjankvistar
En hackad/skivad vitlöksklyfta
1 dl hasselnötter


Det absolut smidigaste sättet när man marinerar quornfiléer är att göra i ordning marinaden flera timmar i föväg och låta de frysta filéerna marinera i påse medan de tinas. Blanda honung, soja, olja, den pressade vitlöken, peppar och salt och häll detta över filéerna. Marinera i en timme om filéerna är tinade.
Lägg quornfiléerna i en form, varva med citronklyftor och timjankvistar och ringla över lite extra olja. Spara gärna lite av marinaden. Ugnsstek i 225 grader i ca tio minuter. Blanda samman lätt krossade hasselnötter med fina skivor av vitlök och hackad timjan. Ta ut formen ur ugnen och pensla på det sista av marinaden. Lägg på nöttäcket och grädda i cirka tio minuter till, tills nötterna fått fin färg.

Av Vera - 25 mars 2010 15:00

4 portioner
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
1 tsk färsk hackad chilifrukt eller 1/2 tsk chiliflakes
50 gram bladspenat
ca 200 gram skalade räkor
1 dl ärtor
1 msk färsk hackad mynta eller 1-2 tsk torkad
100 gram fetaost
skalet och saften av en halv citron
olivolja
salt
svartpeppar
4 portioner pastasnäckor


Koka upp pastavatten och koka pastan. Det ska vara tuggmotstånd!
Fräs, i stekpanna, hackad vitlök, schalottenlök och chili i en skvätt olivolja. Tillsätt bladspenaten och ärtorna och fräs runt en stund till. Vänd i räkorna, hälften av myntan och citronskalet. Fräs en kort stund, räkorna får inte stekas för länge.

Värm en stor skål med hett vatten. Slå av vattnet och häll pastan i den varma skålen. Tillsätt ingredienserna från stekpannan, bryt över fetaosten, krydda med resten av myntan, citronsaften, salt och peppar. Rör om, smaka av och ringla till sist över lite olivolja.

Av Vera - 9 mars 2010 12:54

1 gul lök
4-5 potatisar
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 citrongräs
1 torkad cascabel chili (eller några nypor
färsk röd chili)
4 dl majs
1 grönsaksbuljongtärning
1-1,3 liter vatten
2-3 msk pressad citron
Topping: stekt tärnad haloumi rostade
pumpa- och sesamfrön och tärnad avokado


Hacka löken, tärna potatisen och finhacka vitlöken. Ta av de yttre bladen på citrongräset och finhacka den vita delen. Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken. Tillsätt potatis, vitlök och citrongräs. Rör om några varv och slå på vattnet och buljongtärningen.

Dela chilin och ta ur kärnorna. Krossa chilin till flingor. Det går lika bra att använda några nypor färsk röd chili eller chiliflakes, men jag gillar den milda rökiga smaken på cascabel. Tillsätt chilin i soppan och koka tills potatisen nästan är mjuk. Häll i majsen och koka ytterligare en stund. Mixa soppan slät och smaka av med citron, salt och ev svartpeppar. Häll upp i skålar och toppa med haloumi, avokado och frön.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards