Senaste inläggen

Av Vera - 12 oktober 2009 08:54

Den som väntar på uppdateringar här får nog vänta ett tag. Vi har dragit igång operation långkok med beräknad kläckning första veckan i maj.

Fram tills dess är risken stor att jag mest kommer att ligga och spy (vilket jag gör på heltid nu). Jag hoppas så klart att det inte ska bli så den här gången, men det är ingen som har sagt att jag ska räkna med att må finfint den här gången heller.

Helt tyst kommer det ändå inte att bli. Jag har fortfarande en del recept i arkivet som bara behöver läggas ut och sen har vi ju köket som växer fram här hemma. Som tur var hann jag jobba en hel del med det innan jag blev liggande, men nu är det maken som får dra resten av lasset själv. Det blir fint. Hällen, ugnen och fläkten är redan invigda.

Före- och efter-bilder kommer!


I väntan på det kan ni surfa vidare till en av de vackraste och mest aptitretande bloggar jag vet: http://nordljus.co.uk/

ANNONS

OMG

Av Vera - 8 september 2009 15:21

Det är inte jag som gjort om layouten på bloggen. Idag när jag gick in fick jag veta att bloggagratis blivit bloggplatsen och helt plötsligt är Vera lagar alldeles gul :/

Får sätta mig och kolla igenom inställningar nån dag när jag har tid!

Så där ja, nu fixade jag det!

ANNONS
Av Vera - 24 augusti 2009 19:22

Det här är en lustfylld vegetarisk rätt som lockar både öga och gom. Sättet att tillaga kronärtskockan är inspirerat av Rune Kalf Hansen 


Kronärtskocka med ricottakräm till Ört- & mandelpasta

2 portioner

1 kronärtskocka

2 msk olivolja

1 solo-vitlök

salt & peppar

1/2 ask ricotta

rivet skal av en halv citron

1/2 krm svartpeppar

1 tsk honung

Ört- & mandelpasta

1/2 dl mandel

2 msk pumpafrön 

1 dl örter (ex basilika, timjan och oregano)

1 msk citronsaft

2 msk olivolja

1 tsk chiliflakes

Pasta för två personer, ex 250 gram Farfalle

Sätt ugnen på 200 grader. Dela kronärtskockan på längden och lägg den i en ungsfast form. (Om man vill kan man förkoka kronärtskockan halvmjuk och öka på värmen i ugnen lite.) Ringla över olivolja, salt och peppar över snittytorna. Skär ett litet lock av solo-vitlöken och ställ den i formen. Ugnsbaka cirka en timme, men vitlöken blir klar tidigare så plocka ut den när den mjuknat.

Förbered pastarätten medan kronärtskockan bakas. Rosta mandel och pumpafrön i en torr stekpanna. Ta undan lite frön till dekoration. Mixa mandel och pumpafrön med kryddor, olja och citron, samt 2/3 av den ugnsbakade vitlöken. Mosa resterande del av vitlöken tillsammans med ricottan, citronskal, peppar och honung. Smaka av med salt.

Koka pastan al dente och blanda med örtmixen. Ta ut kronärtskockan när det lätt går att dra loss ett kronblad och gröp bort skägget som sitter i mitten. Klicka ned ricotta i hålet och strö över pumpafrön. Servera med pastan, en citronskiva att pressa över och en god sallad. Doppa kronbladen i ricottafyllningen och spara det goda hjärtat till sist!


Av Vera - 24 augusti 2009 19:19

Flytande vitaminer

Cirka 2 glas

1/2 päron

1/2 banan

2 dl blandade frusna bär ex.vis svartvinbär och hallon

1,5-2 dl äppeljuice

kardemumma

1 msk honung

0,5 dl turkisk yoghurt


Blanda frukt, bär, juice och honung i en tillbringare. Mixa slätt med stavmixer. Vispa ned yoghurten eller mixa väldigt snabbt, men inte för länge, då blir det vattnigt. Smaka av med kardemumma. Yoghurten kan bytas ut mot lättare variant, men då får man minska lite på juicen och öka på med yoghurt för att få det krämigt.

Av Vera - 18 augusti 2009 19:15

Under katergorin receptarkiv för recpt publicerade i AN kommer de recept jag gjort för Arvika Nyheter att läggas ut. Eftersom de inte publiceras på nätet och många ringer och frågar om vi kan skicka recepten, blir det enklare om de ligger här.  


Frusen melondrink:

2 dl melontärningar
1 dl lingondricka
1 msk citronsaft
några myntablad
4–6 cl vodka

Detta räcker till ett stort glas eller två små

Gör så här: Tärna melonen och kärna ur.
Lägg melonbitarna i en plastbunke och låt dem frysa till ett tag i frysen. Lägg bitarna i en tillbringare eller liknande, slå på lingondricka, citron och hälften av myntan. Mixa slätt med en stavmixer.
Häll upp i ett högt glas och slå över vodkan. Rör om och dekorera med lite mynta.
Variera smaken genom att byta ut lingondrickan mot flädersaft.

Av Vera - 18 augusti 2009 17:59

Hej där!
Här kommer ett riktigt gott tips: Testbaka Gittos fantastiskt goda mangoldpizza innan sommaren (och skörden) tar slut! Vi åt den en varm kväll tillsammans med en iskall gazpacho, vitlöksgrillad potatis och sallad. Enkelt och väldigt gott. Gazpachon modifierades med zucchini och färska tomater. Och när vi ändå pratar om tomater måste jag puffa för svärmors smarta tips om man kommer över tomater billigt eller har i överflöd själv. Stoppa de tomater du inte klarar äta upp på direkten i en påse och släng in i frysen. När du sedan ska göra köttfärssås eller nåt annat med krossade tomater är det bara att ta upp några tomater ur frysen, doppa/skölja dem i hett vatten, skala och ploppa ned i grytan. För övrigt ska jag snart få träffa fina svärmor och smaka hennes solvarma tomater och lukta på de överdådiga rosorna i hennes växthus. Hon fyller nämligen jämnt och det ska firas. Hurra!

Annars har det ekat tyst som vanligt här på bloggen. Anledningen den här gången är att vi rivit vårat kök och shoppat ett nytt. Det enda som är på plats än är golvet så... några större kulinariska höjdpunkter är inte att vänta från min sida. (Den andra anledningen är att en massa bilder jag tagit till bloggen försvann när min iphone dog och med bilderna försvann den gnutta inspiration jag uppammat)  Men hav förtröstan eller vad man säger, jag har planer på ett nytt receptarkiv, så snart kommer det att poppa upp lite recept här ändå, fast mitt kök ekar lika tomt som magen klockan fem i lunch.

Av Vera - 21 juli 2009 20:15


Bortgallrade späda morötter på väg att bli en del av Pasta prima VeraDet är jobbigt i maj men oj så värt det i juli. Nu skördar vi färska grönsaker varje dag och tillagar dom bara minuter efter att de växte i jorden utanför. Vi äter mangold så det snart kommer spira ur öronen på oss. Pasta prima Vera, skördepajer med getost och wok...

Gul mangold, röd mangold, grön mangold, vit mangold snart blir jag en mangold!I frysen, i maten, i magen: sockerärt!

Nu väntar jag med spänning på att få se om det kan bli nåt av majsen också och pumporna, det har gått lite trögt hittills:

Snälla majs väx och bli... majs! 

Av Vera - 11 juli 2009 20:13

Semestern firades in med en liten skördemåltid kan man säga. Tröttheten tog dock överhanden så vinet ligger fortfarande i skåpet och väntar.

Det kändes i alla fall fint att komma hem och plocka ihop hälften av måltiden i trädgårdslandet. Det blev vegburgare och nötfärsburgare med getoströra. Vitlöksgrillad färskpotatis med mangold och körsbärstomat, koktar rödbetor och rädisor (ja, de funkar fint att koka när de blivit lite för träiga för att vara goda råa) samt de första späda ärtskidorna.

Idag har vi druckit ohemula mängder med kaffe och ätit en riktig sommarpaj med: jordgubbar, smultron, blåbär, några hallon och rabarber. Bara den doften av varma bär borde man kunna spara på burk!

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Vera lagar med Blogkeen
Följ Vera lagar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se