Senaste inläggen

Av Vera - 8 februari 2009 18:52

Visst kom svartroten till användning i helgen och gott blev det! Ångrar nästan att jag inte norpade fler när nu konsum hade ett gäng ekologiska!

Först kunde jag inte bestämma mig för vad jag skulle använda dem till, men sen föll valet på en gratäng eftersom quornfärs var en av få tillbehör jag hade hemma. 


Svartrotsgratäng med parmesan och quornfärs

 ugn 225 °

1 pkt quornfärs

1 gul lök, hackad

1 grovriven morot 

3-4 dl vatten

1 buljongtärning 

2 msk chilisås

1 msk tomatpuré

2 lagerblad

ca 1,5 tsk torkad timjan

salt och svartpeppar

Olivolja till stekning


4-5 svartrötter

ca 4 dl bechamelsås

parmesanost

en nypa muskotnöt


Börja med färsen. Stek lök i olivolja, fyll på med morötter och sedan quornfärs. Låt allt få lite stekyta. I med vatten och all smaksättning och låt puttra ca 20 minuter. Späd med vatten om det blir torrt. Smaka av med salt och peppar.


Under tiden såsen puttrar är det dags att förvälla svartrötterna. Skala och tvätta dem noga. Dela dem i fem centimeters bitar och klyv dem på längden. Koka i lätt saltat vatten ca fem minuter. Bitarna ska börja mjukna men inte vara klara.


Bechamelsåsen har jag inget exakt recept på, jag gör den utan att tänka. Googla fram ett recept om det inte räcker med en ungefärlig beskrivning: Fräs en klick smör i en kastrull, i med några matskedar mjöl och puttra runt. Slå på lite gräddmjölk och rör ut blandningen, häll i resten av mjölken. Koka upp på svag värme och låt puttra en stund. Riv ned rejält med parmesan och rör tills det smält. Smaka av med vitpeppar och muskot. Behövs det salt?


Häll quornfärsen i en form smord med lite olja. Lägg över svartrötterna och slå på ostsåsen. Strö över lite extra ost och grädda i ca 20 minuter tills gratängen fått fin färg och svartrötterna känns mjuka.

Servera med en stor sallad och kanske en bit bröd. 


Av Vera - 8 februari 2009 18:28

Jag har alltid gillat hemmafrun, men nu har hon slagit till med något som gjort mig helt salig. Stämningen runt matbordet är lyrisk och uppsluppen (hos föräldrarna) och i det närmaste manisk (hos barnen). Jag pratar förstås om skäggtricket, detta lilla revolutionerande knep som funkar till och med på mina barn! Jag har ju försökt med liknande knep tidigare, typ pasta med shreksås osv, men jag har inte fattat att det inte är namnet som spelar roll, det är ju egenskapen.

Numer har vi alltså två nya rätter som slinker ned. Det är skäggpasta (vegetarisk variant på pasta carbonara) och motorcykelsoppa (kikärtssoppa).

Treåringen har fullt sjå med att sleva soppa medan han pratar om hur bra han kommer att vara på att köra motorcykel till sommarn. Motorcykeln (läs moped) finns hos farmor i Småland och när man är där får man åka med hur många varv som helst runt huset!

Av Vera - 2 februari 2009 20:09

Jag veet det är dåligt med uppdateringar... Skral hälsa skralt med uppdateringar. Det är inget farligt bara en rad influensor och förkylningar som stått på kö till vårt hus.

Med vårsolen kommer bättring, det är jag säker på! Kan i alla fall glatt meddela att förra veckan hittade jag jordärtskockor i konsums grönsaksdisk och denna vecka både svartrötter och rättika. Till helgen kanske jag har nåt kul att blogga om ändå. Har dessutom hört ryktas om att vi kan bli insnöade så då finns det kanske inga fler ursäkter för att låta bli att vara kreativ i köket.

Hej tills dess! 

Av Vera - 25 januari 2009 18:24

Förra årets lista kunde göras lång. Nu handlar mycket om att följa den inslagna linjen:

Alltså:

  • mycket vegetarisk mat
  • inga rödlistade fiskar på vårt matbord
  • ekologiskt i så stor utsträckning som plånboken (och utbudet) tillåter
  • cykla ännu mera
  • odla grönsaker och ta tillvara på det trädgården och naturen har att ge i form av bär, örter, frukter, nässlor, svamp osv
  • Dessutom ska jag ta mig en allvarlig funderare på att investera i en kompost. Det skulle kännas riktigt bra!

Egentligen skulle jag vilja ha ett par höns också, men det skulle nog rävarna som smyger inpå knuten också vilja ha...


Andra saker som gör skillnad om man vill göra det för miljön och klimatet är:

Val av elleverantör. Grön el= kraften kommer från större andel förnyelsebar energi

Konsumtion. Hur ofta och vad behöver man egentligen köpa? Måste vardagsrummets möbler bytas ut igen? Möbler är otroligt energikrävande både vad gäller tillverkning och transporter. Träslagen som används kommer inte sällan från andra sidan jordklotet.

All konsumtion man kan dra ned på är bra, men just möbler är ett tydligt exempel.

Resa. Hur ska jag ta mig från a till b? På det bekvämaste sättet eller med eftertanke? Hur många bilresor i vardagen skulle kunna bytas ut mot en resa med kollektivtrafik eller genom att helt enkelt ta cykeln/skorna?

Förkovra sig. Jag tycker själv om att ge mig själv små påminnelser i vardagen, något som får mig att tänka till lite extra innan jag gör ett val. 2008 års fynd för min del var Camino magasin. Väldigt trevlig läsning!

Av Vera - 25 januari 2009 18:06

Soppan innehåller schalottenlök, buljong, timjan, roqueforteost, lite grädde och sherryvinäger. Toppas med smörstekta kantareller! 

Om någon minns funderade jag kring nyår på en förrättssoppa med nån slags pumpafröskorpa till. Det behövdes inte lagas då, men på trettondagsafton fick jag tillfälle att experimentera. Det blev ingen skorpa det blev en kyss istället. Funkar finfint för glutenintolleranta, och säkert low-carbare och gi-ätare med om jag inte tar fel.


Spröda munsbitar med pumpafrön

ugn 175°  ca 15 min


75 g pumpafrön

2 äggvitor

knappt 1/4 tsk salt

rivet skal av en halv citron

1/2 tsk bruna senapsfrön

1/4 tsk rosmarin


Mixa/mal hälften av pumpafröna fint. Grovhacka resten.

Vispa äggvitorna hårt i bunke. Vänd ned de malda fröna och nästan allt av det grovhackade tillsammans med kryddorna. Blanda runt försiktigt och klicka sedan ut smeten som små kakor eller avlånga pinnar på en plåt med bakpapper. Strö över resterande frön och grädda i ca 15 min.

Stäng av värmen på spisen, öppna den på glänt och låt kakorna stå kvar en stund till så att de blir riktigt spröda.


Dessa små, men mäktiga munsbitar serverade jag till en liten roquefortsoppa toppad med smörstekta kantareller. Kan tänka mig att kakorna passar fint som tilltugg till en drink/ett glas bubbel före maten också. 


Av Vera - 16 januari 2009 19:00

Små syrliga citronbakelser, perfekta munsbitar!


Vid den här tiden på året brukar det alltid komma en tårtuppdatering, men inte i år, tårtorna misslyckas och krånglar ju bara i ett kör...

Därför valde jag ett säkert kort i år. Semlor, eller minisemlor för att vara exakt och små syrliga citronbakelser och för all del, minibrysselkex med sylt!


Jag ids inte ens experimentera med semeldeg för receptet ur Sju sorters kakor är så himla bra. Om man gör minisemlor räcker det lätt till 30 stycken, annars är det tänkt till 12-15 stycken. Här kommer det:


Ungstemperatur: 250 grader
Varmluft: 225 grader
Gräddas 8-10 min

100g margarin eller smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornssalt (jag tar 1 tsk bakpulver istället)

knappt 1 liter vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling.


Blanda ihop degen och knåda ordentligt. Jäs väl och stjälp sedan försiktigt upp på bakbord. Dela i så många bitar som du vill ha semlor och forma försiktigt till bollar. Jäs på plåt och pensla med ägg innan gräddning.


Jag fyller semlorna med en blandning av riven mandelmassa och inkråm från semlan. Detta mosas samman med lite gräddmjölk till en ganska lös blandning. Vispa inte grädden för hårt, det blir lite kladdigare men väldigt gott med lite lösare grädde!


Citronbakelserna har jag gjort som en variant på Anna och Fanny Bergenströms Makalösa Citrontårta. Degen tryckte jag ut i små mörmått som jag fått av mormor. Ca 25 stycken räckte det till, men det går inte åt så mycket smet, ungefär hälften mot orginalrecptet är nog tycker jag.

Grädda och garnera med florsocker, en liten spritsad gräddtopp och några granatäppelkärnor!

Här kommer receptet: Makalös Citrontårta av A&F Bergenström


Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
125 gram smör rumsvarmt
Citronkräm:
3 st medelstora ägg
2 dl strösocker drygt
0,5 dl vetemjöl
1 st stor citron,rivet skal
7 msk pressad citronsaft
Garnering
0,5 dl -1 dl florsocker


Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Hacka snabbt ihop allt i en matberedare till en deg.Platta med mjölade fingrar ut degen i en pajform med löstagbar botten ca 25 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen ca.15 min.
Citronkräm:Vispa under tiden ägg och socker pösigt.Tillsätt vetemjöl,rivet citronskal och pressad citronsaft.Häll krämen över den förgräddade degen och grädda ytterligare 8-10 min.Krämen ska fortfarande vara ganska lös.
4. Sikta över florsocker och låt kakan kallna.


Av Vera - 30 december 2008 15:50

Nyårsfirandet är ovisst in i det sista i år. Det är förstås en massa baciller som ställer till det.

Från början var det inte meningen att jag skulle stå för mer än desserten, men nu börjar det luta åt att jag kanske får kirra en tre-rätters vegetarisk nyårsmeny åt oss hemma istället.

Inga recept idag heller alltså, men lite inspiration om någon liksom jag är ute i sista sekund.


Jag tänker en förrättssoppa med roquefortost och sherry toppad med smörstekta kantareller. Till det en pumpafröskorpa och ett ostflarn av västerbottenost.



Varmrätt: En förfinad och krämigare variant av min rostade lasagne .


Snyggast är nog om man kan servera den i rundlar med citronglaserade bondbönor och haricot vertes vid sidan.

Gott Nytt År!

Av Vera - 29 december 2008 18:15

 

Tomten (aka mamma) var snäll i år och kom med nya fina vinglas och en espressokanna till oss. Vinglasen kommer från Broste Copenhagen och skiftar vackert i buteljgrönt och gult.


Av maken fick jag en prenumeration på Elle Mat och Vin. Tack!!!


Pappa kontrade med ett träningskort och det kanske var lämpligt för att hålla balans i tillvaron!


Nu sitter jag och funderar på nyårsmat. Om jag håller mig frisk, vilket det inte känns som nu, är vi bortbjudna och jag behöver bara stå för en rätt, men om vi blir hemma vill jag ju gärna ha en reservplan!


Fick du några roliga köksprylar i julklapp och vad har du för matplaner till nyår?

God fortsättning önskar Vera!

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards