Direktlänk till inlägg 29 maj 2012

Skördekaka

Av Vera - 29 maj 2012 08:41

Det här är ett recept från förra sommaren som kan vara bra att ha i bakfickan när sommarens bär och frukter börjar mogna. Från att ha varit ganska avogt inställd till körsbär i desserter och bakverk, tvärvände jag förra sommaren och kan nu helt enkelt inte få nog. Kanske skulle man ta och ersätta äppelträdet som älgarna dödade med ett biggarå-träd istället!?

 


Skördekaka

60 gram smör

1 dl standardmjölk

2 ägg

1,5 dl socker

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

Citronskal

100 gram mandelmassa

Klarbär/körsbär/plommon/äpplen


Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Ta av från plattan. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Tvätta en citron väl och riv av det yttersta gula (zesten) med ett rivjärn.

Blanda ned smör, mjölk, mjöl och bakpulver samt citronzesten i skålen och blanda till en jämn smet.

Häll smeten i en bakplåtspapperklädd långpanna eller en smord sockerkaksform.

Lägg ned hela bär eller skivad frukt ganska tätt i smeten och strö till sist över ett lager med grovt riven mandelmassa.

Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter, för långpanna. Om du i stället väljer att göra en tjockare kaka i sockerkaksform, gräddas kakan i 175 grader i cirka 35 minuter.

Känn i mitten av kakan med en sticka om smeten stannat. Servera kakan som den är eller ljummen med en kula vaniljglass.

 
ANNONS
 
Ingen bild

svärmor

19 juni 2012 09:59

Den har jag bakat,med rabarber,på liten plåt,jättegott. Ser fram emot en med blåbär

Vera

19 juni 2012 10:12

På fredag kommer det en variant av den kakan i tidningen, anpassad för just rabarber. Skickar det till dig :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vera - 12 december 2013 13:15


    I år stöder jag Musikhjälpen genom att auktionera ut några retro-kokböcker ur min samling.   Det här är min mage. Fyra barn har växt häri. Två av dem får jag krama varje morgon, men utan modern sjukvård hade jag inte kramats alls idag...

Av Vera - 30 juni 2013 17:02

Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst?   Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...

Av Vera - 20 juni 2013 16:18

Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...

Av Vera - 28 maj 2013 14:09


Nu längar jag så efter svensk färskpotatis! Som tur är kan man göra den här potatissalladen med annan fin potatis också, till exempel mandelpotatis. Konstigt nog har jag inte satt någon egen potatis i år. Lite av odlingskicken kom av sig med den se...

Av Vera - 14 april 2013 18:00

Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Vera lagar med Blogkeen
Följ Vera lagar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se