Direktlänk till inlägg 9 juni 2007
Har jag puffat för den briljanta idén att baka bröd med baljväxter i? Receptet nedan kommer ursprungligen från www.ica.se
En himla smart idé tycker jag. Har man svårt att få i sig proteiner som vegetarian är detta brödet perfekt och jag lovar, gillar du inte linser i vanliga fall kan du aldrig gissa att de finns i mackan, de smakar bara saftigt och gott. Dessutom håller man sig mätt länge på detta bröd och det håller blodsockret i schack. Det är ju inte bara diabetiker som blir glada av ett jämt blodsocker. Själv blir jag en riktig morrhoppa när jag inte får mat i tid.
Baka bröd med baljväxter
Portioner: 12 småbröd eller 2 limpor
250 g kokta, avrunna och sköljda linser (bruna eller röda), kikärter eller sojabönor (Jag har själv bakat med röda linser och kikärter och tycker att det blir bäst med röda linser.)
ca 4 1/2 dl vatten
12 g (1 påse) torrjäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl special
1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.
FÖR ALLA?
Mjölk- och äggfri. Innehåller gluten.
Tips!
Om du väljer att göra limpor forma degen till 2 limpor. Jäs övertäckta i 30 minuter. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25 minuter.
Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst? Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...
Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...
Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | 10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 |
20 | 21 |
22 |
23 | 24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|