Direktlänk till inlägg 6 april 2008

En tugga av livets träd

Av Vera - 6 april 2008 17:25


Brödet föreställer livets träd

Fougasse är ett sydfranskt bröd som påminner om den italienska focaccian. Brödet bakas ut som platta kakor och skåras så att det ser ut som löven på ett träd. Det kan smaksättas både före och efter baket och göras både matigt eller sötare.
Två recept hade jag att utgå ifrån när jag började, men jag ville gärna att degen skulle innehålla surdeg eller levain. Därför skissade jag upp två egna recept att testa. De är långt ifrån fulländade och jag kommer att modifiera dem en del, som syns i kommentarerna nedan.
Det ena receptet tryckte på att det skulle vara rustika bröd med mycket smak från fullkornsmjöl. Det andra var ett jäs-över-natten-projekt med enbart vetemjöl.
Så här i backspegeln kan jag säga att det smakrikaste brödet blev det med surdegsbas. Det passar bra i ett sammanhang där brödet får ta mycket plats och stå för en rejäl dos smak. Levainfougassen blev snyggare och luftigare, men mesigare i smaken. Passar att ha som tillbehör till smakrika rätter. Kontentan blir nog att jag på studentbuffén kommer att göra surdegsfougassen med lite extra skjuts av några gram vanlig jäst.

Fougasse med surdeg, 4 bröd


Blanda
30 gram surdeg
120 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
200g vatten.

Blanda väl och jäs på varmplats i 7-8 timmar.

Tillsätt:
350 gram vetemjöl
3 msk olivolja
2 tsk honung
2-3 tsk salt.
(ev också 12-15 g jäst)
ungefär 200g vatten, testa dig fram men våga låta degen vara lös.

Knåda i minst tio minuter innan du tillsätter saltet och kör sen ungefär 4 minuter till.
Jäs 1-3 timmar beroende på om du har jäst i eller ej.
Ta upp på bakbord och forma fyra runda bullar. Låt dem vila ett tag under bakduk, kavla ut till kakor och lägg dem på bakplåtspapper. Skåra kakorna med fyra diagonala snitt på var sida, tänk bladnervens ådring på ett löv. Jäs under bakduk medan ugnen blir varm och fyllningarna förbereds.

Ex på fyllning: svarta skivade oliver, skivad lök eller vitlök, flingsalt. Efter gräddning kan man pensla med olja och strö över örter.
Sötare fyllning: mandel, tunna strimlor av apelsinskal och stänk av apelsinblomvatten.
Jag hade inget apelsinblomvatten så jag blandade pressad apelsin med rosenvatten och det doftade ljuvligt.

Pensla bröden med olja , tryck fast fyllningen och droppa över varmt vatten (eller apelsinblomvatten). Grädda mitt i ugnen i 250° i ca 15 minuter. Ta ut och pensla de bröd som ska ha örter på med lite extra olja. Stänk över lite extra apelsinblomvatten på mandelbröden.


Det doftar ljuvligt när man stänker över rosenvatten och apelsinsaft

Längst till vänster har brödet dekorerats med mandel och apelsinskal, samt fått apelsinsaft och rosenvattenstänkt på sig. Det andra brödet är täckt med kalamataoliver, flingsalt, rosmarin, timjan och oregano.

Fougasse med levain, 4 bröd

400 g levain
2 msk olivolja
250-300 g vatten
480 g vetemjöl
1 msk salt

Knåda väl och jäs i minst tre timmar.
Baka ut som ovan och jäs ytterligare en timme. Grädda som ovan.


 Tillägg 14/4: Efter att ha testat att frysa bröden och tina upp dem kan jag säga att de inte var på när lika goda som nybakta. Ät direkt alltså!

 
 
Kinna

Kinna

7 april 2008 17:26

Vilka vackra bröd! Surdeg eller att degen jäser länge brukar ge jättebra smak.

http://kinnasblogg.blogspot.com

 
Vera

Vera

7 april 2008 18:17

Tack Kinna! Ja visst vinner man mycket smak på att långjäsa! Det blir allt mer sällan jag bakar med vanlig jäst.

http://mat.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vera - 12 december 2013 13:15


    I år stöder jag Musikhjälpen genom att auktionera ut några retro-kokböcker ur min samling.   Det här är min mage. Fyra barn har växt häri. Två av dem får jag krama varje morgon, men utan modern sjukvård hade jag inte kramats alls idag...

Av Vera - 30 juni 2013 17:02

Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst?   Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...

Av Vera - 20 juni 2013 16:18

Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...

Av Vera - 28 maj 2013 14:09


Nu längar jag så efter svensk färskpotatis! Som tur är kan man göra den här potatissalladen med annan fin potatis också, till exempel mandelpotatis. Konstigt nog har jag inte satt någon egen potatis i år. Lite av odlingskicken kom av sig med den se...

Av Vera - 14 april 2013 18:00

Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards