Direktlänk till inlägg 30 maj 2011

Lägg rabarber på rulltårtan!

Av Vera - 30 maj 2011 15:00

 

Här kommer ett recept på en riktigt smarrig rulltårta jag gjorde några gånger förra året. På mors dag i år gjorde jag en variant med rabarber- jordgubbsmarmelad i glassfyllningen.


Här kommer i alla fall orginalreceptet. Börja med:


Fläderinlagd rabarber


500 gram rabarber

3 dl flädersaft

2 dl vatten

2-3 msk socker

(1/2 krm vaniljpulver)

Skär rabarbern i små bitar. Koka samman saft, vatten och socker. Häll i rabarbern (och vaniljpulvret). Låt koka upp snabbt. Ta av från plattan och låt rabarbern svalna under lock. Häll upp på burkar och förvara i kylskåp med tätslutande lock, alternativt frys in i platsbyttor.


Tårtan gör man så här: Gör en rulltårtsbotten med kakao (typ: 3 ägg, 1½ dl socker, 5 msk potatismjöl, 1 msk vetemjöl, 2 msk kakao och1 tsk bakpulver, använd google eller en kokbok :). Låt rulltårtsbotten svalna och lägg den på ett bakplåtspapper. Blanda två deciliter av den inlagda rabarbern plus 2–3 matskedar rabarberlag, med cirka 500 gram vaniljglass. Bred glassen på rulltårtan och rulla försiktigt ihop till en rulltårta med hjälp av bakplåtspappret. Försök att forma den så rund som möjligt och sno sedan ihop ändarna på bakplåtspappret som en smällkaramell.
Lägg in rulltårtan i frysen i minst en timme. Om du fryser tårtan längre är det bra att ta upp den en stund innan servering, så att den blir bättre tempererad.
Det går dock alldeles utmärkt att skära tårtan när den är genomfrusen, den håller formen bättre då!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vera - 12 december 2013 13:15


    I år stöder jag Musikhjälpen genom att auktionera ut några retro-kokböcker ur min samling.   Det här är min mage. Fyra barn har växt häri. Två av dem får jag krama varje morgon, men utan modern sjukvård hade jag inte kramats alls idag...

Av Vera - 30 juni 2013 17:02

Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst?   Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...

Av Vera - 20 juni 2013 16:18

Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...

Av Vera - 28 maj 2013 14:09


Nu längar jag så efter svensk färskpotatis! Som tur är kan man göra den här potatissalladen med annan fin potatis också, till exempel mandelpotatis. Konstigt nog har jag inte satt någon egen potatis i år. Lite av odlingskicken kom av sig med den se...

Av Vera - 14 april 2013 18:00

Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards