Direktlänk till inlägg 10 november 2008

Surdegsbröd med dinkelkorn

Av Vera - 10 november 2008 19:34

Det här inlägget kunde ha börjat med en fyndig liten text om det inte var så att jag råkat slarva bort den när jag skulle ladda upp en bild. Här har ni receptet i alla fall!


Långjäst bröd med dinkelkorn och pumpafrön


Poolish/fördeg:
250 gram vetemjöl
250 gram vatten
30 gram surdeg

1-1,5 dl dinkelkorn


Jäs i 3-4 timmar i rumstemperatur eller ställ i kylskåp över natten.
Skålla samtidigt (eller minst en timme innan nästa steg ska göras)1- 1,5 dl dinkelkorn och låt stå i blöt


20 g jäst
250 gram fint rågmjöl
450 gram vetemjöl
400 gram vatten
22 gram salt.

Pumpafrön

Blanda jästen med fördegen (poolish). Tillsätt båda mjölsorterna, skållad dinkel och vatten. Knåda på låg hastighet i cirka tio minuter. Tillsätt saltet, höj hastigheten och knåda 7 minuter till.

Olja in en plastlåda. Stjälp i degen som är ganska vek i konsistensen. Ställ att vila i ca två timmar. Slå samman degen två gånger under jästiden. När man slår samman degen trycker man ut den ganska platt och viker ihop den till en ”kudde” och lägger tillbaks den i lådan med skarven ned.

Nu är det dags att baka ut degen. Stjälp upp den på bakbord och skär den försiktigt i tre lika stora bitar. Vik försiktigt ihop till avlånga eller runda limpor.

Dessa bröd behöver stadga när de ska jäsa, så jäskorgar är bra, annars går det bra att staga upp dem på bakbordet också.
Mjöla och beströ korgarna eller bakbordet med mjöl och ev pumpafrön. Lägg bröden med skarven nedåt. Pudra över mjöl och täck med bakduk. Om du väljer att jäsa bröden på bakduk kan du stödja upp dem med något runt och avlångt, typ bakkavel. (Jag använder mina bambumattor som vi har till sushi!)

Jäs ungefär i en timme. Sätt ugnen på 250° med plåt eller baksten inne. Vänd försiktigt upp bröden med skarvsidan upp och skjutsa in dem i ugnen. Släng in några isbitar eller en kopp vatten och stäng luckan. Sänk värmen till 200° efter fem minuter och grädda i ca 45-50 minuter.

Ta ut och lägg på galler. Spraya ev över lite vatten för ännu knaprigare yta.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vera - 12 december 2013 13:15


    I år stöder jag Musikhjälpen genom att auktionera ut några retro-kokböcker ur min samling.   Det här är min mage. Fyra barn har växt häri. Två av dem får jag krama varje morgon, men utan modern sjukvård hade jag inte kramats alls idag...

Av Vera - 30 juni 2013 17:02

Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst?   Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...

Av Vera - 20 juni 2013 16:18

Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...

Av Vera - 28 maj 2013 14:09


Nu längar jag så efter svensk färskpotatis! Som tur är kan man göra den här potatissalladen med annan fin potatis också, till exempel mandelpotatis. Konstigt nog har jag inte satt någon egen potatis i år. Lite av odlingskicken kom av sig med den se...

Av Vera - 14 april 2013 18:00

Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards