Direktlänk till inlägg 2 december 2008
Julgodis redan!? Sa en bekant när hon stoppade en kola i munnen i söndags. Tja, inte vet jag, jag äter nog kola året runt jag! Sen ÄR det ju en väldigt bra gå-borts-present så här i adventstid.
Receptet är egenkomponerat, naturligtvis med inspiration från olika håll. Anne bjöd ju på ett ljuvligt recept förra året och jag önskar att jag var lika tålmodig vad gäller att packa in kolorna! Kan man hälla smeten rakt ned i knäckformar istället?
Choklad och espressokola med en gnutta salt
110 gr smör
1 dl sirap2,5 msk kakao
0,5 msk espressopulver (nästa gång tar jag 2 msk kakao och en rågad msk espressopulver för en tydligare kaffesmak!)
1/4 tsk salt.
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. När smeten väl börjat koka ska du inte röra i den. Låt den bubbla, men inte på högsta värmen för då kan den bränna vid. Efter fem minuter brukar jag ta bort kastrullen från plattan. Då får man en mjuk och seg kola. Vill du ha hårdare kola kan du koka några minuter till, två kanske!?
Lägg ett smörpapper i en form och häll ned smeten. Låt den stelna lite och skåra sedan i den med kniv. Bryt eller klipp isär bitarna när kolan svalnat helt. Linda i i smörpapper.
Faktiskt ägnades större delen av helgen till adventsbak och pyssel. I år testar vi Eksta-pepparkakor, efter recept av Anna och Fanny Bergenström. Den här degen var mycket mer lättkavlad än Riddarbageriets pepparkakor, men smakmässigt når det inte alls samma höjder. Men om barnen ska tycka att det är kul med pepparkaksbak måste det ju va en deg som funkar!
Lagom till att kardemumman skulle malas fick jag celebert besök av nakne kocken!
Men hur oskyldigt söt han än var med kockmössan som enda plagg, fick jag beveka honom att ändå dra på ett förkläde. Vi drar visst inte samma storlek nakne kocken och jag...
Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst? Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...
Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...
Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 | 6 |
7 |
|||
8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||
29 | 30 | 31 |
|||||||
|