Direktlänk till inlägg 3 mars 2008
Vegofan som jag är har jag länge letat mig gråhårig efter det lilla svarta fröet nigella/kalonji/lökfrö och allt vad den nu kan heta. Tillslut en dag på vårt Balkanlivs när jag var ute efter hel spiskummin fick jag se något som var misstänkt likt det jag inte var ute efter just den dagen: heureka! kalonji!
Nej men vänta nu. Svart kummin står det på påsen. Det är säkert gott i vilket fall tänkte jag och tog, läs köpte, en påse. Nu var det ju också så att det faktiskt var rätt!
Idag skulle jag laga nåt med kryddan. En kikärtsgryta tänkte jag mig. Förkyld och totalt befriad från lukt- och smaksinne blev det hela till ett spännande experiment där jag helt får förlita mig på makens omdöme och kommentarer. Vi kan kalla oss för V och P.
V öppnar påsen med svart kummin/kalonji/nigella. Luktar, känner inte ett smack. Går till P.
- Känner du nån lukt?
- Mm.
- Vad luktar det då?
- Gott!
- Vilken målande beskrivning. Du ska ha tack!
V rostar fröna tillsammans med bruna senapsfrö. Fräser purjo och vitlök, häver i kikärter och rostade frön. I med grön paprika, i med zucchini. Hoppsan chilin var möglad. I med pulver istället! På med vatten och tomatpuré och gurkmeja. I med röd paprika, hackad ingefära och gröna russin. Krydda med vegeta. Under tiden puttrar en gryta matvete bredvid.
V: Luktar det nåt nu då?
P: Ja, gott.
V: Hur då?
P: Lite örtigt.
Dags att servera. P slevar på och slevar in. V försöker njuta av konsistensen, för smaken lyser med sin fråvaro. V skrapar ihop tio svarta frön och börjar knapra för att få känna vad det smakar. Inget. Ber P att göra likadant.
V: Vad smakar det?
P: Gott, lite beskt. Som mandelbräserade luvor. Något bättre svar får du inte av mig.
Ja ja, gott är väl betyg gott nog på en måndagsmiddag!?
Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst? Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...
Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...
Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
||||||||
3 | 4 | 5 |
6 |
7 |
8 | 9 | |||
10 |
11 |
12 |
13 | 14 |
15 |
16 | |||
17 |
18 |
19 |
20 | 21 | 22 |
23 |
|||
24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 | |||
31 |
|||||||||
|