Senaste inläggen
...för spännande!?
http://matalskaren.blogspot.com/2007/10/tut-i-egen-lur.html
Jag är i alla fall för nyfiken för att låta bli, så så klart signade jag mig för ett nyhetsbrev :-) Mat kan man ju inte få nog av.
Idag experimenterade jag fram ett härligt lantbröd/bondbröd, med ganska mycket inspiration av Jan Hedhs bröd paysanne. Eftersom jag inte hade någon levain att tillgå bestämde jag mig för att göra en fördeg med surdeg. Jästiderna kan man nog experimentera med ordentligt för att få ett ännu bättre resultat, men idag fick det jäsa och bli omhändertaget när jag hade tid.
Fördeg:
50g surdeg
200g fint rågmjöl
ca 5 g jäst (jag hade torrjäst så jag måttade lite bara)
2,5 dl vatten
Rör samman alla ingredienser och arbeta degen ca 10 minuter. Jag orkade inte hala fram assistenten i det första steget så jag vispade med degkrokarna istället. Finfina mönster blev det :-)
Sen fick degen stå i en plastlåda nära fyra timmar.
Under tiden rostade jag 100g sesamfrön tills de blev gyllene. Det kan man göra i torr stekpanna (rör frekvent) eller i ugnen på bakplåtspapper. Det bränner fort på slutet, så se upp.
När fröna svalnat var det dags att sätta den riktiga degen.
700g vetemjöl special
150 g grahamsmjöl
100 g grovt rågmjöl
25 g jäst (ungefär igen, jag strösslade med torrjästen)
50 g muskovadosocker
5,5 dl vatten
100g rostade sesamfrön
25 g salt
Blanda fördegen med övriga ingredienser, utom sesam och salt. Arbeta degen i assistent i gott och väl tio minuter, om inte lite till också. Tillsätt fröna och saltet och höj hastigheten. Knåda ungefär fem minuter till.
Lägg degen att jäsa i en oljad plastburk och täck med lock eller plastfolie. Jäs i i alla fall 2-2,5 timmar. Min fick nog stå i 3,5 timme, men då gav jag inte bröden så mycket jästid efter att jag bakat ut dem. Väljer du den kortare jästiden kan du låta de utbakade bröden jäsa ca 1-1,5 timme, annars kortare.
Forma bröden till två runda bröd eller 5 baguetter. Sikta över mjöl och valfria frön, tex solrosfrön och linfrön. Jäs under bakduk.
Snitta baguetterna med sneda vinklade snitt och bröden med ett kryss.
Baka i ugnen på 250 °. Ställ gärna in en skål vatten eller spraya in vatten i ugnen med en blomspruta. Efter fem minuter är det dags att sänka värmen till 200°. Baka baguetterna i totalt 30 min och bröden ca 45 minuter. De ska låta ihåliga när du knackar dem i botten. Öppna gärna ugnsluckan nån gång under baktiden.
Lägg bröden på ett galler och spraya gärna lite extra vatten på dem så att skorpan blir riktigt fin och god.
Med smör och några skivor getost tog en ansenlig mängd av brödet slut på väldigt kort tid!
trycker på pausknappen en liten stund.
Diverse sjukor och mycket jobb står i vägen för bloggandet. Igår kväll var jag så trött att jag råkade ta fel mjölpåse när jag skulle sätta surdeg. Men det funkar nog med finmalet rågmjöl också. Kanske tar det lite längre tid bara!? Jag har bara gjort på grovt rågmjöl förut...
När jag frågar min man vad det absolut godaste han ätit är, så svarar han kanderade äpplen köpta i en affär i Lidköping. Han var cirka fyra år när han åt dem men minns liksom det dära kraset än. Sedan dess har han smakat kanderade äpplen flera gånger, men de är nog aldrig så goda som den där gången. Ändå jagar han upplevelsen och vill gärna att jag ska ta mig an uppgiften att trä några äpplen på en pinne och sockerdoppa dem.
Det godaste jag nånsin ätit är nog två olika rätter. Det första är mormors plättar med blåbärssylt, som jag åt på vår utflykt i bärskogen. Solen sken och ångan som steg upp ur mossan blandade sig med den mest fantastiska doft av hallon. Uppkrupen på en sten smaskade jag plättar och drack saft ur en liten glasflaska medan mormor oförtrutet gick runt med en bärplockare i handen och en stor plasthink bredvid.
Det andra är en vegetarisk quinoasoppa intagen på en ö i Titicaca-sjön, Bolivia. Efter två månaders resa med språkförbistringar (Jag äter inte kött, "det här är inte kött, det är lamm...") och allmän brist på vegetarisk mat (en dam tärnade till och med ned lite skinka till den där stackars bleka magra flickan som "bara hade råd med stekt ris med grönsaker"). I alla fall. På denna ö, levde människor som mest bodde där ute på ön och sällan åkte in till fastlandet. Deras huvudsakliga föda var alltså vegetarisk mat och fisk. Så där satt jag i ett litet uppmurat hus, på 2,,000 meters höjd, blickade ut över den knallblå sjön och de lila potatis och quinoafälten och slevade i mig soppa, utan att behöva leta och fiska upp eventuella bitar av fläsk. Gott!
Alltså, visst är det så att det lika mycket är tillfället som gör att vi gillar vad vi äter och minns det länge efteråt!?
Helgens höjdare och nedturer:
Mysigast: bubbelvin och snacks på hotellrummet med älsklingen
Äckligast: En bylguuuursallad (ja, servitrisen uttalade det så) som var restaurangens enda utbud av vegetarisk mat. Ja men tänker ni, en bulgursallad kan ju vara jättegott. Jo då, men hur spännande är det med buljongkokt bulgur med några mjuka paprika- och broccolibitar samt tre oljigt stekta sparrissnuttar? Och till detta, tada: salsa!
Genuinast: Ett trevligt konditori med fint bevarad inredning och stora höga glasskålar på fot fyllda med karameller. Trevlig personal också och ett fantastiskt stort utbud!
Inköp:
Tråkigast: Så fort vi kom hem fick jag 39 graders feber, så den enda egna mat jag kan blogga om är nyponsoppa...
Bild kommer när jag orkat rulla ur soffan.
*uppdaterat, före och efterbild, pepparkvarnen och mina tre köksfynd*
Aha, det var längesen jag petade in en veckomeny. Det är nog för att de varit så fruktansvärt tråkiga...
mån: Salviabiffar med svampytt och tagliatelle
tis: Ärtsoppa
ons: Fiskgratäng och säsongens sista mandelpotatis, från egen odling
tors: Köttfärssås/Quornfärssås och spaghetti
fre: Hotell och uteliv :D
lör: Förhoppningsvis kommer vi hem så sent att det blir utemat igen
sön: Ugnsbakade rotsaker med fetaostcreme
Jag har fått brända mandlar och mörk choklad, mmm. Då kan man stå ut med att jobba en söndag ändå.
Däremot blir det ingen värre matuppdatering. Sent igår kväll kastade jag i mig en tallrik med spaghetti med parmesan och ketchup och drack ett glas rödvin till. Det var inte gott... kan det ha berott på den omdiskuterade umamin, eller var det bara för att det inte var kärleksfullt tillagat?
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|