Senaste inläggen

Av Vera - 9 juli 2007 15:47

Sommar och sol, eller nja, men sonen är i alla fall iväg på sommaraktiviteter och då behövs det god mat att ta med.Detta brukar vi packa i hans ryggsäck, fast det är mer mellanmål än mat, för vi äter när han kommer hem.
oPannkakor (rullade med socker), frukt, jordgubbar, risifrutti-dryck och en flaska vatten.
oSmörgås med ost, en morot, äppelklyftor, Glada Kossans cheesedippers och festis.
oVarmkorv (fryst, som tinar i ryggsäcken) plus en termos med hett vatten att stoppa ned korven i en stund innan man ska äta. Detta funkar bara om en vuxen kan hjälpa till och jag vill inte lägga i korven innan han går hemifrån, ifall bakterier skulle börja växa. Korvbröd och festis.

När hela familjen ska på picnic gillar vi att göra:
o Pastasallader
oBaugetter med avokado, philadephiaost, tomat och sallad
oKalla ostpirogeroGazpacho (i termos) med ostgrissini
oJordgubbar med vaniljkesella
oFruktsallad
Nästa gång vi ska på picnic tänkte jag testa att göra den spännande drinken som Sara i Saras kök gjorde när de hade picnic-tema. Det är en drink med frysta hallon, tranbär och avokado(!!!) Receptet finner du här: Saras kök

Av Vera - 9 juli 2007 15:34

Så här gör vi en riktig vegetarisk "köttfärssås".
Hacka en gul lök och fräs i en panna. Tillsätt 1-2 fint rivna morötter och fräs lite till. Häll i en förpackning vegefärs eller quornfärs, salta, peppra och fräs en stund så att färsen bryns.Slå över en tetra krossade tomater och fyll sedan tetran med vatten och häll över hälften. Spara resten av tomatvattnet att späda såsen med om det behövs. Lägg i en buljongtärning, några matskedar tomatpuré och låt puttra medan du kokar pasta.Ibland tjoffar jag i en skvätt vin, lite champinjoner eller paprika, beroende på vad vi är sugna på. Mot slutet är det dags att tillsätta de godaste örterna du vet. Torkade örter kan koka med en stund (timjan tex är hård och tål långkok), medans färska blir godast om de rörs ned när du stänger av plattan.Igår kryddade vi med hackad gräslök, timjan, lite salvia, oregano och mycket basilika.Servera med nyriven parmesan och en grönsallad kryddad med honung/senapsvinägrett.
Barnvänligt tips: Mina barn är lite känsliga mot tomat, så när färsen är brynt med morötter och lök tar jag undan lite till dem i en kastrull och kokar med matgrädde/cremefaiche/sojagrädde beroende på vad vi har hemma. Det räcker att krydda deras färs med salt, peppar och timjan. Det är lagom många smaker för små smaklökar!

Av Vera - 4 juli 2007 19:49

Sorry, har varit dålig på att uppdatera på grund av att en viss sjuka gått i familjen, en sjuka som inte går ihop med mat...

Men nu är vi fit for fight och här kommer en veckomeny!


mån: Ceasarsallad med quornfiléer och quinoa

tis: Potatis och purjolökssoppa + mackor

ons: Rester

tors: Stekt lax och dinkelsallad

fre: Bönburgare med bröd och sallad

lör: Pad thai (vegetarisk variant med quorn och nötter)

sön: Hmm, hmm, vet inte än, något med pasta och ost tror jag :)

Av Vera - 23 juni 2007 21:46

De som snapsade runt vårt midsommarbord gav högsta betyg till lingon-honungsnapsen, så experimentet lönade sig! Dessvärre finns inte en droppe kvar till mig att smaka på...

Av Vera - 20 juni 2007 22:12

Nu har jag satt två sorters snaps till midsommar: salvia-limesnaps och lingon-honungsnaps. Den första varianten är beprövad och den andra ett experiment.

Salvia-lime kan gå ganska snabbt att göra, över natten faktiskt. Lägg rivet limeskal och 4-6 salviablad i en flaska och häll över ca 3 dl brännvin/vodka. Om du låter det stå en vecka eller så, räcker det nog till mera sprit (75 cl), men för att det ska bli bra smak över natten räcker det med 3 dl (eller betydligt mer lime och salvia då...)


Lingonsnapsen har jag gjort som så med, att jag hällde lingon i en burk och täckte sen dessa med vodka och lite över och sen rörde jag ned en matsked honung (till ca 3 dl vodka). På med ett lock, och denna tänkte jag låta stå tills midsommar afton. Kanske får den en lätt omskakning om dagen och sedan tänkte jag filtrera den genom kaffefilter ned i en ny fin flaska.

Av Vera - 18 juni 2007 20:09

Idag bakade jag denna underbara tårta/kaka till en kompis som kom på besök. Nu finns inte en smula kvar...


Receptet har jag blivit tipsad om och det kommer från Rosendals trädgårdscafé. http://www.bokus.com/b/9789151842127.html Måste nog skaffa den boken...


I alla fall, så här gör man, med mina ord:

Hacka samman 100g smör, 150 g mandelmassa, 3 dl vetemjöl och en msk vatten. Låt vila kallt.

Sätt ugnen på 200° och tryck ut degen i en form med löstagbara kanter. Grädda i 15 min och ta ut formen.

Sänk värmen till 175°

Vispa tre äggulor med 1 dl socker tills det blir pösigt. Vänd i 1/2-1 dl outspädd flädersaft och riv i det yttersta skalet av en apelsin. Häll fyllningen i pajskalet och grädda 15-20 min tills kakan fått fin färg.

Garnera med en liter jordgubbar och citronmeliss.

(Ett mycket taskigt djur (sköldlöss!?) har gnagt hål på all min citronmeliss, så den åkte tyvärr i soptunnan igår, därav utebliven garnering)


Servera med lättvispad grädde stod det, men jag hade ingen så jag tog vaniljkesella med kardemumma i som vi ändå hade över en skvätt av sen helgen.






Av Vera - 17 juni 2007 21:55

För några dagar sen köpte jag åtta liter jordgubbar och en del av dessa gick till marmelad.

Rabarber och jordgubbsmarmelad med vanilj

Skiva ett halvt kilo rabarber och dela en liter jordgubbar i tu. Blanda i en bunke med fyra deciliter syltsocker. Låt stå minst en timme och safta sig.

Hetta sakta upp frukten i en kastrull. Rör inte men skaka grytan ibland så att värmen fördelar sig. Smaksätt med ca 2 tsk vanilj. Koka i 15 min och gör ett geléprov (häll upp en klick marmelad på en kall tallrik. Vänta en stund och dra sedan pekfingret genom marmeladen. Om den inte flyter ihop igen är den färdig) Koka lite extra om det behövs. Låt marmeladen vila ca en kvart innan du häller upp den på rena varma burkar. På med lock!

När marmeladen svalnat ska den helst förvaras kallt.

Av Vera - 16 juni 2007 18:54

det skulle verkligen vara kul om någon besökare lämnade ett litet avtryck ibland, så att man faktiskt ser att det finns människor bakom besökssiffrorna.


Om jag får några kommentarer kanske jag lägger ut receptet på en gudomlig rabarber- och jordgubbsmarmelad med ett uns av vanilj ;-) 

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards