Senaste inläggen

Av Vera - 25 april 2007 19:55

Rösta i min omröstning vettja :-)

Av Vera - 23 april 2007 21:37

Den här soppan har varit en stående favorit i mat-huset under många år nu. Det är inte jag som komponerat receptet, men jag minns faktiskt inte vart det kommer ifrån.

Soppa med smak av ingefära och citrongräs:
Tärna ca fyra potatisar, två morötter, 2 röda parikor, en lök, 1 klyfta vitlök. Fräs i gryta, häll på ca 1 liter buljong (höns el grönsaks). Lägg i ett bankat citrongräs och koka ca 20 min. Ta upp citrongräset. Mixa soppan slät. Smaksätt m två cm riven ingefära, rivet skal av citron/lime, salt och peppar. Rör i en burk cremefraiche och dekorera ev med hackad chili eller koriander.

Koriander hamnar aldrig i min soppa och kommer förresten inte ens över tröskeln till mitt kök i färsk form. Mald koriander däremot kan gå bra ibland.


Av Vera - 19 april 2007 15:39

Tapas - Enkel och snabb gazpacho

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 gurka
1 tsk salt
2 tsk honung
tabasco
1 tsk vinäger
1 brk passerade tomater eller grönsakssoppa
2 msk olivolja
12 körsbärstomater, kvartade
4 basilikablad

Gör så här:
Finhacka lök och vitlök. Skala gurkan och tärna, kärnhuset ska vara kvar eftersom det innehåller så mycket vatten.
Krydda lök och gurkhack med salt, tabasco, vinäger och socker.
Rör ned tomaterna och smaka av med olivolja och salt.
Skär körsbärstomaterna i mindre bitar, riv basilikablad och vänd ned i soppan.
Servera med krutonger.

Om jag inte minns fel hittade jag detta recept på tv4:s matsajt. Soppan blir verkligt god och inte vattnig. Det är gott att servera den med en knaprig bruschetta!

Av Vera - 19 april 2007 15:27

Grön linspytt

Tärna åtta potatisar, tre morötter och en gul lök. Stek tills det är nästan genommjukt. Blanda i 2,5 dl gröna linser (färdigkokta alltså), valfria örtkryddor, mycket salt och peppar. Det är också gott att strö över lite vegetapulver.
Häll pytten i en djup skål, gärna förvärmd, och strö över persilja. Vispa samman två ägg med en skvätt vatten, salt och peppar. Stek som en tunn pannkaka i pannan, strimla och strö över pytten. Servera med rödbetor, saltgurka och gärna knäckebröd vid sidan!


Potatissallad med gröna linser

Koka färskpotatis i en kastrull och någon deciliter gröna linser i en annan.
Skiva några knipplökar fint. Skär skivor av citron och skär sedan ut "citrontrekanterna" inuti. (Tärna ett halvt paket feta, men då försämras järnupptaget. Salladen blir lika god utan!)
Låt potatisen och linserna svalna något.
Gör en vinägrett av olja, vinäger, lite vatten, senap, citronpeppar, salt och färska örter (jag gillar gräslök, timjan och basilika tex)
Häll vinägretten över potatisen och linserna. Om potatisen är stor är det bra om du delar den i fyra först. Rör om försiktigt så att inte potatisen mosas, häll över löken, citronen och (fetaosten) och rör något varv till.
Detta är grunden, sedan kan du häva i strimlad röd paprika och bladspenat om du vill. Gott och nyttigt!
Denna sallad har jag snöat in på totalt. Jag brukar äta den till grillad fisk, sesampanerade grönsaker eller grillad haloumi.


Rödbetsbiffar eller linsbiffar, 3-4personer
ur Kärlek, oliver och timjan, Anna Bergenström

1 stor gul lök
5 kokta rödbetor (eller 3 dl kokta gröna linser)

5 kokta potatisar
2 msk ströbröd
1 ägg
1-1/2 tsk örtsalt
2 msk olivolja el smör

Gör så här:
Hacka löken fint. Fräs några min i olivolja el smör. Ställ åt sidan. Skala de medelstora potatisarna & rödbetorna- riv sedan rödbetorna (eller mosa linserna) och mosa el pressa potatisarna. Lägg i den frästa löken, ströbrö,ägg o örtsalt. Allt kan blandas för hand el mixas i matberedare.Låt smeten svälla i 10-15 min.
Värm sedan försiktigt en fettsnål panna med lite olivolja. Klicka ut smeten glest el forma den med händerna. Stek små platta biffar2-3min på var sida över rätt svag värme.
Biffarna kan serveras med kokt potatis, rejäla citronklyftor en bit fetaost & broccoli eller ngn annan riktigt grön grönsak.

Av Vera - 19 april 2007 15:22

Se upp för nu kommer jag att börja gå igenom mina sparade recept i datorn och lägga ut mina favoriter, egna kompositioner och sådana jag fått på annat håll. Det blir mest text utan bild då det är gamla favoriter. Om inget annat anges är det alltså mina egna recept.

De senaste åren har jag fått mycket inspriation och bytt recept med folket inne på Allt för föräldrars snack mat och dryck: www.alltforforaldrar.se

Av Vera - 18 april 2007 22:12

Det var längesen jag hade en veckomeny ser jag. Så här har och ska denna vecka se ut i mat-huset:


mån: rester

tis: Haloumi med pastasallad i citronmarinad

ons: Grillade quornfiléer och risotto, sallad

tors: Köttbullar/sesamnuggets och stuvade makaroner

fre: Wok med räkor och nötter

lör: Linsbiffar med potatis, fetaost och broccoli

sön: Korvgryta (bara "köttätare" hemma)

Av Vera - 11 april 2007 10:46

Är det något som är enkelt, billigt, väldigt nyttigt och faktiskt gott så är det groddar! Krispigt och fräscht helt enkelt.
Äter man groddar får man i sig både fibrer, mineraler, proteiner, c-vitaminer och b-vitaminer. Näringsvärdet varierar naturligtvis beroende på vilka groddar man äter. Mina favoriter just nu är mungbönsgroddar. De tar fyra till sex dagar att göra.

Gör så här:
Häll upp ca en halv deciliter mungbönor i en stor glasburk. Fyll på med vatten och låt stå över natten.
Häll av vattnet dagen efter och täck burken med ett finmaskigt nät, tex gasväv. Fäst med en snodd.
Skölj minst två, gärna tre ggr om dagen och låt rinna av ordentligt där emellan. Det gör inget om du låter burken stå upp och ned i tex ett diskställ.
Fortsätt så så börjar groddarna snart växa. På dag fyra ungefär är det dags att ställa dem ljust. Efter fem-sex dagar totalt måste de in i kylskåp och förvaras riktigt kallt. Rätt förvarade håller de sig i fem dagar ungefär.

Av Vera - 11 april 2007 09:28

Filodegsknyten med feta och spenat:

Fräs bladspenat några minuter i en panna. Krydda med riven muskot, peppar och örtsalt. Smula ned fetaost och smaka av.
Ta upp ett filodegsark i taget och täck de andra med en fuktig handduk så de inte torkar. Skär fyra remsor per ark och lägg en liten klutt fetaröra i ena änden av arket. Pensla kanterna med vatten och vik en trekant över fyllningen. Fortsätt sedan vika mot motsatt hörn så att du fortsätter forma en trekant ända tills degen är slut. Fäst med lite extra vatten i kanten och tryck till degen. Lägg på smord plåt. Fortsätt så ända tills fyllningen är slut.
Pensla knytena med lite olja och grädda i ugnen ca 10 min i 220° tills de är gyllenbruna.

Paprika och valnötsröra
ur Soppor, bröd & röror
5 paprikor
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl ajvar relish
3 dl valnötter
1-2 skivor dagsgammalt bröd
1 msk granatäppelsirap, grenadine, eller 1 tsk socker
salt och peppar

Ugn 250°
Klyv och rensa paprikorna. Rosta med skalet uppåt i ugnen tills skalet svartnar. Lägg dem sedan i plastpåse och låt svalna innan du drar loss skalet. Kör alla ingredienser i en matberedare och smaka av med salt och peppar.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards