Senaste inläggen

Av Vera - 19 mars 2007 11:14

Väldigt god soppa ur Soppor bröd och röror http://www.thecookbookcafe.com/page.asp?pageId=8&bookId=894. Jag tyckte mängden bönor verkade lite mycket först, men det stämmer nog, för jag tog lite mindre och soppan blev väl tunn.

Skala och hacka en gul lök.
Pressa en vitlöksklyfta och fräs tillsammans med löken i en kastrull med lite olivolja i botten. Låt fyra burkar stora vita bönor eller cannellini á 410 g rinna av väl och tillsätt dem i grytan med en liter grönsaksbuljong. Sjud i tio minuter och mixa soppan slät. Blanda i 150 g spenat (jag tog ruccola eftersom jag missat köpa spenat), rivet skal av en halv citron och ca 2 msk färskpressad citron. Tillsätt också en dl cremefraiche och låt sjuda några minuter till. Smaka av med salt och peppar.

Enkelt, snabbt och gott. Dessutom åt min ettåring massvis av den. Första ettåringen jag träffat som äter slät soppa ;-)

Av Vera - 17 mars 2007 13:45

Det blev inga kanelmarinerade bönor. Soppan och laxen bytte dagar och bönorna tog nästan slut, så de få som var kvar åkte ned i risotton till fisken. Istället gjorde jag den här goda avokado- & grapesalladen. Väldigt god!!! Dessvärre var "blodgrapen" som jag köpte i affären helt blond inuti, så det blev inte så snyggt som det var tänkt.

Av Vera - 17 mars 2007 13:30

Har verkligen haft en nedtur på mat senaste tiden, vem kan inte få det när man har en petig minitonåring hemma (5,5 år)... Denna vecka bestämde jag mig för att göra mat som jag var sugen på och det har varit goda dagar, medan miniteen har fått överleva på dagismat och mellanmål. Jag tror inte att han dör av det.
Min 14 månaders däremot har ätit tills jag trott att det ska komma ut ur öronen på honom...

Igår experimenterade jag fram en vegetarisk tagine efter att ha sneglat på taginerecept med lamm och kyckling.
Så här gjorde jag (ungefär).
Klyfta och fräs en gul lök i lite olja. Tillsätt några strimlade quornfiléer och en tsk muscovadosocker. Fräs en liten stund och slå på väl avrunna kikärter (kan skippas om du tar mer quorn istället) och 0,5-1 msk chilipasta. I med två strimlade paprikor, men spara några strimlor till slutet så att det blir lite stunsiga bitar också. Krydda med spiskummin, ca 2 tsk och en halv påse saffran. Slå över några deciliter vatten, en skvätt grönsaksfond och ca tio strimlade torkade aprikoser. Låt puttra under lock. Här hade jag tänkt hälla i haricoverts, men det glömde jag bort... Red av grytan med maizena. Mot slutet petade jag i ca en msk limecurd och rivet citronskal. Glöm inte resten av paprikan.
Servera till fullkornsbulgur och en klick youghurt.

Grytan blev väldigt god och inte alls stark, så nästa gång kommer jag nog att ösa på lite mer med kryddorna, eller lägga till ingefära eller nejlikor.

Av Vera - 14 mars 2007 15:29

Tillslut har jag lyckats få ihop nästan två veckor:

mån: Fisksoppa med saffran, bröd
tis: Pasta och köttbullar (jag åt på jobbet)
ons: Risotto med stekt lax och kanelmarinerade bönor
tors: Vit bönsoppa med citron, fougasse och kesoröra
fre: Experiment, quorntagine med couscous
lör: Köttfärs- och vegfärslimpa, potatis, gräddsås, lingon och grönsaker
sön: Pastasallad med kikärtsbiffar

mån: Fisk i frasigt täcke, mos och broccoli
tis: vegetarisk pytt med ägg, rödbetor och knäckebröd
ons: Rödbetssoppa med smak av äpple och svartvinbär, potatislimpa och philadelphiaröra
tors: Stuvade makaroner och korv/basilika puckar
fre: Wok med nötter och nudlar
lör: hembakad pizza
sön: ?

Recept och bilder kommer jag att lägga ut allt eftersom vi lagar och äter. Det är flera nya recept jag ska testa dessa veckor!

Av Vera - 11 mars 2007 15:59

Har kommit över en Kajsa Warg-kokbok från 1916. Jättekul att bläddra i och flera recept som jag skulle vilja prova, men... Jag har inte den blekaste aning om vad ett skedblad är, ett kvarter, en skålpund, en kanna osv. Har letat och letat men hittar ingen översättning. All hjälp välkomnas hjärtligt. Det är nästan så jag utfäster en belöning faktiskt :)Och knappt hade jag jag skrivit detta förrän jag fick svar av _annae_ på aff mat och dryck. Här är länken jag fick:ShenetNu fattas bara skedblad så är jag nöjd!

Av Vera - 11 mars 2007 15:51

Har haft dåligt med matinspiration på sistone, men besök i en trevlig "multi-kulit-affär" rådde delvis bot på det i helgen :)
I fredags gjorde jag en thaiinspirerad quorngryta och igår stekt Haloumi med marinerade mungbönor, pasta och en fräsch sallad med citronoliver och melon.

Här kommer ett ungefärligt recept på quorngrytan:

Stek hela quornfiléer i het panna, krydda lite. Lägg på ett fat, skiva dem. Fräs wokgrönsaker: broccoli, klyftad rödlök, böngroddar, vattenkastanjer, morot och annat gott. Lägg även detta på fatet. Slå i en burk cocosmjölk i pannan tillsammans med valfri mängd röd currypasta och några matskedar jordnötssmör. Krydda med salt eller Vegeta plus peppar. Sjud en liten stund och lägg sedan i quornbitarna och grönsakerna. Koka ihop så att det får smak av såsen. Stäm av smaken och servera till ett gott ris.

Nu ska jag sätta mig och klura på ny veckomeny. Det är STORhandling på gång.

Av Vera - 11 mars 2007 15:44

När jag tänker på England tänker jag inte direkt på mat, möjligen afternoon tea och clotted cream. Tanken fanns att gå på nåt théställe när jag var där, men efter att ha fått priset versus utbudet presenterat för mig valde jag att avstå... 400 spänn för en gurkmacka, en scone, lite sylt och clotted cream. Nä... Då kokar jag hellre ihop det själv hemma!I alla fall. Vi gick till Spitlefield market en dag och strosade runt inne på matmarknaden. Mycket gott där vill jag lova!Köpte svindyr "hälsokostgodis": torkade jordgubbar (behövs inget annat sötningsmedel i müslin med några såna i), blåbär, tranbär och honungsrostade cashews. Mums!Tranbären ska jag nog använda till biscottis med kanel. Jag är en riktig succer för den smakkombinationen.Hittade dessutom rökta cashewnötter som jag bara var tvungen att prova. När man inte äter kött är det lätt att man ibland får en längtan efter den där rökta smaken. Tänkte experimentera lite med dem. Kanske krossa dem och använda som panering, lägga dem i en chévresallad och äta dem som tilltugg till en kall öl!

Av Vera - 6 mars 2007 16:19

Jag har semester och befinner mig i London hos höggravid kompis. Idag står brödbak på schemat. Frysen måste ju vara full!Experimenterar just fram ett frukostbröd, med skållat havregryn, linfrön, vetekorn. Dessutom tjoffade jag i rivna morötter och lite kanel. Håll tummarna för att det ska bli bra.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards