Senaste inläggen

Av Vera - 15 juni 2007 20:23

Min köksträdgård börjar ta form nu. Det är en "liten" jordplätt på sisådär 48 kvadrat... Jag har blivit både solbränd och muskulös på kuppen när jag spadvänt, gödslat, byggt och planterat. Men nu är jag på god väg.


Två stora djupa trähyllor som stått i ett förråd har blivit odlingsbänkar och husets gamla takskiffer har jag börjat använda som gångar.

I ena bänken växer örter: lavendel, rosmarin, citrontimjan, timjan, salvia, oregano, citronmeliss, gräslök, pepparmynta och ingefärsmynta. I den andra frodas gul squash och prydnadspumpa, en röd sort. På upphöjda bäddar i landet växer morot, rödlök, två sorters potatis, jordgubbar, rabarber, sockerärt, sallad och rädisor. På "klätterställningarna" ska två sorters bönor slingra sig och längst bak blir det luktärt, krasse och solrosor. Sedan orkade jag inte fixa med mer köksväxter, så resten av landet ca 1/3 har jag sått sommarblommor i.


Hittills har jag bara kunnat skörda örter då jag var sent i gång med sallad och rädisor. Nu återstår bara en massa ogränsrensning ;-) också ska jag köpa en rejäl vattenspridare, så att växterna kan få sig riktiga rotblötor.


Åh vad jag längtar till en krispig sallad med sockerärt och rädisa, för att inte tala om timjansbakad rödlök, grillad färskpotatis och smörslungade bönor. *slurp*

Av Vera - 9 juni 2007 22:12

Jag gillar inte sötsliskiga drinkar så det bästa sättet att få mig nöjd är att gå till den ende bartendern som känner mig eller blanda drinkarna själv. Nu råkar den där ende bartendern bo under samma tak :D, men ikväll var det jag som höll i drinkpinnen.


Lägg en kvist pepparmynta i ett högt glas. Tryck till den lite så att smaken börjar läcka ut. Lägg is och en citronskiva i glaset. Fyll på med en tredjedel limetto och fyll upp glaset med mineralvatten/soda.

Vill du ha en sötare drink tar du hälften mineralvatten och hälften sprite (eller mer) och vill du ha en starkare drink tar du 3 cl vodka+ 3 cl limetto och fyller upp med soda.


Av Vera - 9 juni 2007 21:57

Ikväll har vi grillat. Vad annat kan man göra när kvällen är varm och ljus?


Honungsmarinerade quornfiléer och majskolvar, färskpotatis, parmesancreme med färska örter, mango chutney och melonsallad med lime och mynta stod på menyn.

Det blev mycket mumsigt.

Melonsalladen gjorde jag såhär: Tärna charantaismelon i bitar (i affären hette den nåt helt annat men jag minns inte vad...) Pressa över limesaft och riv ned små bitar av mynta (jag använde ingefärsmynta) Strö över flingsalt.

Variera med lite strimlad chili eller en skvätt sweet chili.


Som vanligt när jag grillar tror jag att jag misslyckats med glöden och lägger otåligt på bitarna på gallret i hopp om att få någon värme alls. Lagom till maten är klar är glöden perfekt och det är då man önskar att man hade en färsk annanas eller nåt annat gott att grilla medan man äter.

Av Vera - 9 juni 2007 16:24

Har jag puffat för den briljanta idén att baka bröd med baljväxter i? Receptet nedan kommer ursprungligen från www.ica.se

En himla smart idé tycker jag. Har man svårt att få i sig proteiner som vegetarian är detta brödet perfekt och jag lovar, gillar du inte linser i vanliga fall kan du aldrig gissa att de finns i mackan, de smakar bara saftigt och gott. Dessutom håller man sig mätt länge på detta bröd och det håller blodsockret i schack. Det är ju inte bara diabetiker som blir glada av ett jämt blodsocker. Själv blir jag en riktig morrhoppa när jag inte får mat i tid.


Baka bröd med baljväxter

Portioner: 12 småbröd eller 2 limpor

250 g kokta, avrunna och sköljda linser (bruna eller röda), kikärter eller sojabönor (Jag har själv bakat med röda linser och kikärter och tycker att det blir bäst med röda linser.)

ca 4 1/2 dl vatten
12 g (1 påse) torrjäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl special

1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.

FÖR ALLA?
Mjölk- och äggfri. Innehåller gluten.

Tips!
Om du väljer att göra limpor forma degen till 2 limpor. Jäs övertäckta i 30 minuter. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25 minuter.

Av Vera - 9 juni 2007 16:17

Jojo! Igår när det var 30 grader varmt fick jag den briljanta idén att vara den där gosiga sommarlovsmamman som ger härliga överraskningar till sina barn.
Så när 6-åringen kom hem med sin kompis från en skolavslutning skulle det serveras plättar med glass i långa rader.
Sagt och gjort, körde en mil med bilen bara för att hämta en plättlagg. Sen ställde jag mig och stekte plättar på en liter mjölk och fem ägg, jag menar, ska det va på riktigt ska man få äta tills man nästan spricker. Det är ju mysigt och vilken sommarkänsla, eller hur

När den första smeten fräste ned i mormors fina gamla plättjärn fick jag nästan tårar i ögonen av nostalgi och tänkte på alla de gånger hon stekt plättar till mig, packat ned i matsäckskorgen och tagit med ut i skogen när vi skulle plocka bär. Blåbär och plättar *snyft*

Svetten lackade, det osade och korsdrag var inte att tänka på att få, inte en vindpust så långt ögat kunde nå...
Så kom de då lagom tills sista smeten åkte i pannan.
"Hej, jag har stekt plättar så nu kan vi äta plättar med glass!"
Men vi vill ha sån där glassbilsglass som vi köpte igår.
"ja, men det kan ni få senare. Kom nu så har vi plättkalas!"
Nej, vi vill inte ha. Jag åt förresten pannkakor igår...
*surnar till* "Nähä men äter ni ingen lunch får ni ingen glass alls"

Pliktskyldigt slevar de i sig sex plättar var och sticker sedan ut och leker och äter "äcklig" glasbilsglass.
Kvar sitter jag och ettåringen med ett berg av plättar och äter tills vi ser ut som två barbapappor. Det är kul att man anstränger sig ibland. Ellerhur!?


Recept pannkakssmet/plättar:

5 ägg

3,5-4 dl mjöl

1 liter mjölk 

3/4 tsk salt

en skvätt socker om man vill.

Rör ut mjölet i en del av mjölken, fyll på med resten av mjölken, vispa i äggen och saltet. Fräs smör i pannan och stek på inte allt för hög värme.


 En del tycker att man ska vispa äggen med mjölet först och att det är så man gör på "riktigt" men jag tycker att det är enklare och lika riktigt att göra på mitt sätt!

Av Vera - 9 juni 2007 16:11

Datorn är lagad och receptsamlingen räddad. I pur glädje tror jag att jag kommer att lägga ut varenda recept nu ;-)

Nej, men se upp, uppdateringar blir det i alla fall. Om nu någon orkar läsa och tänka på mat i denna värme. 

Av Vera - 3 juni 2007 14:31

Klyftpotatis är gott till grillat och den här kryddblandningen har jag snöat in på helt:

Cajunkrydda

1msk vitlökspulver, 1msk lökpulver, 2tsk vitpeppar, 2 tsk svartpeppar, 2tsk timjan, 1/2 tsk oregano och 1 1/2 tsk kajennpeppar


För att inte behöva använda så mycket olja till klyftpotatisen brukar jag lägga den i en påse, hälla i kryddor och olja, stänga påsen och mojsa runt så att potatisarna blir riktigt ingnidna innan du häller dem i ugnsform och ställer in i ugnen, ca 225 grader.


(och ja, datorn är fortfarande död, därför blir det bara sporadiska inlägg och inga bilder :( )

Av Vera - 25 maj 2007 16:55

Bråttom-vecka denna vecka. Då är det gott med en smoothie på morgonen! Mackorna tar jag med till jobbet och äter lite senare när man är på plats och det inte är så brått med dagislämningar och sånt.

Smoothies gör jag helst på frihand och en snabb kombination är frysta hallon och en apelsin plus vaniljyoughurt. En del gillar att späda smoothien med mjölk, men det gör inte jag, hellre pressar jag ur mer saft ur apelsinen eller fyller på med jucie.


En mindre söt kombo gjorde jag igår: Frysta hallon, frysta blåbär, en bit banan, havregryn, ananasjuice och naturell youghurt. Jag mixar bär och jucie innan jag häller i youghurten. Mixad youghurt blir för blaskigt. Vill man ha lite sötare kan man blanda i en klick honung och krydda den färdiga smoothien med kanel.


Också sist men inte minst. En favorit i repris, Inga-Britta Sundströms goda apelsinsmoothie med ingefära och banan.

Receptet för två glas kommer här:


2 apelsiner, en halv banan, 1/2-1 tsk skalad och hackad ingefära, ca 11/2 dl mild lättyoughurt ev 1 tsk fruktsocker (jag tar honung istället) malen kanel.

Skär de skalade apelsinerna i bitar och ta bort kärnorna. Mixa med övriga ingredienser, häll i glas och pudra över kanel.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards