Senaste inläggen
En ledig dag kan inte slarvas bort hur som helst, tänkte jag i morse och hivade iväg den ena ungen till skolan och satte den andra att rota i en kökslåda.
Resultatet blev en burk morotsbiscotti, en burk kanelkakor och några burkar jordgubb- och rabarbermarmelad med vanilj.
Nu har jag äntligen experimenterat klart med morotsbiscottisarna så att jag är riktigt nöjd med smak och konsistens. Det bästa av allt med de hele är att jag tycker man kan knapra i sig dem med gott samvete. Start och crunchy som man kan hälla i frukostfilen känns onyttigare än dessa skorpor.
Här kommer receptet!
3,5 dl havregryn
1 dl kruskakli
0,5 dl blandade solrosfrön och linfrön
2 tsk bakpulver
1 dl socker
0,5 dl muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 tsk kanel
3 dl finrivna morötter
2 ägg
0,5 dl filmjölk
1,5 smk rapsolja
Blanda alla torra ingredienser, rör därefter ned resten (jag kör allt i matberedaren) Forma med mjölade händer tre längder av smeten och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite och grädda i 225° i 15 minuter.
Ta ut plåten och skär längderna i sneda bitar. Sänk värmen på ugnen till 180° och grädda snittytorna tills skorporna är torra och knapriga. Glöm inte att vända på dem! Här passar en varmluftsugn perfekt, men då får du sänka värmen ytterligare.
Efter en mastig matlåda med en massa pasta primavera var inte direkt hungern på topp när jag kom hem. Möjligen gjorde en mörk kula italiensk chokladglass sitt också. I alla fall... ingen var hungrig så vi åkte på utflykt istället och köpte... eh, glass! Barnen tyckte det var skitmysigt och vräkte i sig mackor och fil till kvällsmat också lite russin och frukt.
En lyckad matdag alltså, jag menar de åt ju hästvägar mer idag än vad de gör om vi äter middag innan Bolibompa *pet pet*
Jag lovade ju ut receptet för ett tag sen, men varje gång jag kommer på det har jag inte kokboken med mig, så nu skriver jag in det på en höft istället!
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och koka potatis. Salta och peppra 500 g fisk (torsk/sej), lägg i en form med folie över och grädda ca 20 min.
Gör mos av potatisen och blanda i en äggula.
NU är det dags för en sås. Man kan göra pulver sås, annars tar du smör och mjöl i en gryta. Rör ut ordentligt slå på fiskbuljong och koka upp. I med lite grädde och valfria örter. Puttra försiktigt, ta av från värmen och lägg i 100g skalade räkor. Sätt ugnen på 250 grader.
Spritsa/klicka moset runt fisken. Lägg i grönsaker som du gillar. Broccoli passar perfekt! Häll såsen över fisken och strö över riven ost. Gratinera i ca 15 minuter.
Veckans godaste: Mustig soppa, en all time high helt enkelt. Len soppa med goda smaker. Slank till och med ned i magen när jag gravidkräktes i nio månader (men ursäkta, det var kanske lite väl mycket info om du satt och läste för att du var sugen på mat... Nåja, den är alltså god!)
Veckans nedtur: Pasta med sesamnuggets. Överkokt oljig pasta, för få nuggets och bara en sketen morot att tugga på. Det gick snabbt att laga, men det kommer att ta tid innan jag återvänjer mig till hel- och halvfabrikatsmaten. Vi har varit bortskämda med mycket tid till matlagning, tid som försvunnit i ett nafs nu... Sesamnuggets är i alla fall gott, men passar bäst till en pastasallad med avokado, gräslök, tomat och kikärter och sånt!
Nedtur 2. Jag kände mig som Saras-kök-Sara när jag satt i personalmatsalen och sneglade på en person som varje dag äter hämtmat ala pizza, kebab och hamburgare och pommes. Själv petade jag i min väldans nyttiga sallad och kände att jag hade en alldeles snusförnuftig min i ansiktet. Jag vill ju va mer som Ann juh! (fast mer som hon va i föräldra-barn-programmet än hos Sara)
Veckans matgäst är ett rådjur som uppenbarligen förälskat sig i mina vackert lila bönor. Snipp, snapp och tjoff så var de rankorna effektivt beskurna och trots att jag täckt dem med fiberduk drar herr bock helt sonika bort duken varje natt och förser sig. Mina små fladdrande folievippor ser han nog mest som prydnad än skrämmande rekvisita.
Vardag kräver veckomeny för att det ens ska gå ihop tidsmässigt.
Så här har denna vecka sett ut:
mån: Pasta och korv/sesamnuggets plus en pliktskydlig morot var
tis: Afrikansk gryta med ris
ons: Mustig soppa (grönsaker, ingefära, lime)
tors: Köttbullar och makaroner för de som var hemma, inte jag alltså...
fre: Ugnsstekta quornfiléer, sparrispotatis och någon vin/sherrysås som jag letar inspiration till just nu.
lör: Plockmat för alla smaker. Tapasräkor med myyycket vitlök till exempel
sön: Nu ska nog potatisen som fått ligga längst i landet testas för en potatisgratäng. Till det: sojabönbiffar.
Ja, jag erkänner, det har varit riktigt dåligt med mat på sistone. I alla fall i bloggform. Inte för att det saknats mat i magen, men jag har inte varit kocken. Vi gjorde ett helbyte och det är jag som stressat runt på heltids jobb och maken som stått med rosiga kinder vid spisen och pussat barn dagen lång. Så är det och så blir det nu. Jag hoppas i alla fall kunna blogga helgmat framöver.
Sen till premiären. Jojo! igår åts det tacos i mathuset. Sju år har darling och jag bott under samma tak utan tacos på något fat. I veckan kom sexåringen hem och berättade att han fått smaka tacos och undrade om inte vi också kunde äta det!? Och frågar han efter mat, så säger man ja och lagar oavsett vad man tycker själv.
Som vegetariskt alternativ testade jag en färdigkryddad påse med sojaprotein som man blandade med passerade tomater. Fråga mig inte vad det smakade, jag är störtförkyld, men konsistensen var bra! Annars kan jag dra mig till minnes att jag för måååånga år sen tärnade champinjoner och stekte i tacoskrydda och lite vatten. Det var ett bra vegetariskt alternativ!
Idag blir det en hederlig gammal fiskgratäng! Hur man gör den? Skriver det i kväll om jag hinner. Det är farmors gamla recept!
Nu har jag å Emlas vägar kollat upp det här med att rosta nötter. Vi kan börja med att dela upp det hela i tre huvudkategorier:
Vi har firat bröllopsdag och gjorde det med en middag på verandan. Inte särskilt avancerat, men med gott sällskap ;-)
Medan maten lagades sippade vi på en drink och knaprade salta rostade mandlar, ala spanskt stuk.
Till middag åt vi grillade quornfiléer och zucchini marinerade i mango chutney, ingefära, vitlök, sambal olek, soya och olja (tack Inga-Britta Sundquist!) och till detta rostad potatis som rullats i en marinad av balsamico vinäger, honung, olja, vitlök, flingsalt och peppar. När de är färdigrostade strör man över hackad rödlök och gräslök.
Som tillbehör hade vi en youghurtsås med sweet chili och förvällda bönor. Kolla in vilken snygg färg de har!!! När de har kokat en stund blir de tyvärr gröna, men de är en fröjd för ögat när man skördar dem i alla fall!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|