Senaste inläggen
Man har ju hört talas om knorrande familjer när matbloggare bara måste fotografera maten innan det blir fritt fram att äta. Maten blir ju kall... I vår familj får de andra börja äta medan jag fotograferar, men idag tog hungern överhand och kameran kom inte fram förrän skålarna var slickade.
Det är inte så noga vad för burk/tetratomater man väljer till det här receptet. Jag tog vad jag hade och det var inga gourmetsorter och sen ska allt mixas ändå.
Slät tomatsoppa med topping
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 frp passerade tomater
1 burk hela tomater
vatten
1 dl sköljda röda linser
1 lagerblad
1 peperoncini (liiten och torkad)
1 bulgongtärning, grönsaks
1 tsk salt
1 krm nymald peppar
1 msk honung
0,5 dl grekisk youghurt
1 msk hackad basilika
pumpafrön, youghurt, sherryvinäger och kalamataolja till servering
Fräs schalottenlöken i olivolja. Lägg i vitlöken efter en stund. I med en förpackning passerade tomater och fyll tetran med vatten som du också häller i kastrullen. I med den andra tomatburken, linserna, peperoncinin och buljongtärningen. Koka upp, tillsätt salt, lagerblad, en liten kvist rosmarin och peppar. Koka ca 15 minuter. Ta upp lagerbladet och peperoncinin. Mixa soppan slät. Rör i turkisk youghurt, ev blandat med någon tsk mjöl. Rör tills slätt och kokhett. Runda av smaken med en matsked honung. Tillsätt basilikan och ta av kastrullen från värmen.
Servera soppan med en skvätt youghurt toppad med rostade pumpafrön. Droppa över lite sherryvinäger och kalamataolja, samt nymald svartpeppar.
Uppdaterat: Hade glömt skriva in honung i receptet!
Det här inlägget kunde ha börjat med en fyndig liten text om det inte var så att jag råkat slarva bort den när jag skulle ladda upp en bild. Här har ni receptet i alla fall!
Långjäst bröd med dinkelkorn och pumpafrön
Poolish/fördeg:
250 gram vetemjöl
250 gram vatten
30 gram surdeg
1-1,5 dl dinkelkorn
Jäs i 3-4 timmar i rumstemperatur eller ställ i kylskåp över natten.
Skålla samtidigt (eller minst en timme innan nästa steg ska göras)1- 1,5 dl dinkelkorn och låt stå i blöt
Dessa bröd behöver stadga när de ska jäsa, så jäskorgar är bra, annars går det bra att staga upp dem på bakbordet också.
Mjöla och beströ korgarna eller bakbordet med mjöl och ev pumpafrön. Lägg bröden med skarven nedåt. Pudra över mjöl och täck med bakduk. Om du väljer att jäsa bröden på bakduk kan du stödja upp dem med något runt och avlångt, typ bakkavel. (Jag använder mina bambumattor som vi har till sushi!)
Ta ut och lägg på galler. Spraya ev över lite vatten för ännu knaprigare yta.
Jag har varit lite krasslig idag så efter middan passade det utmärkt att krascha i soffan med sjuåringen och se på den allra första Indiana Jones, med lagomt taskiga bild- och ljudeffekter för att det inte ska bli för läskigt.
Till filmen knaprade vi ostbågar och salt & vinägerchips. Äntligen! Estrella har fattat vad som saknats på marknaden.
Dessutom har jag kommit över ytterligare ett fynd denna vecka: Lindts mörka choklad med havssalt. Den har jag också väntat på ett tag. Åkej, kvalitetschoklad börjar inte med socker på första post i innehållsförteckningen och har väl ett högre innehåll än 46 % kakaohalt(tror jag det var), men dessa fakta förtar inte att chokladen var väldigt god. Möjligen har mitt omdöme grumlats eftersom jag väntat och letat så länge, fast då brukar ju förhållandena vara de motsatta: att förväntningarna är för högt ställda.
I alla fall, med dessa skatter i skafferiet (och magen!) borgar det inte för nån hälsokosthelg... Å andra sidan sitter det inte fel med lite "comfort" när man känner sig vissen. Eller hur!?
Vad blir det när man tar alla ingredienser man är sugen på och serverar dem på samma tallrik? "Något av det godaste du gjort!" sa mannen.
Pumpafrölax
Lägg en laxbit (filéer eller laxsida) i en ungsfast form smord med lite rapsolja. Salta ordentligt och skär några skivor av citron som du pressar över laxen. Lägg de urpressade citronskivorna runt laxen i formen och ugnsbaka den i ca 200°. När några minuter återstår av tillagningstiden strör du över nymald svartpeppar och pumpafrön som får rostas till fin färg.
Savoykålssallad med timjan, dadlar och äpple
2 portioner
1/2 huvud av savoykål, finstrimlat
1 schalottenlök, finhackad
1 tärnad avokado
1 tärnat rött äpple
1/2 ask körsbärstomater
En knippe repad timjan
2-3 strimlade färska dadlar
(ev en näve valnötter)
Senapsvinägrett:
1,5 tsk dijonsenap
1 tsk honung
några msk olivolja/linfröolja
några msk äppelcidervinäger
örtsalt
nymald svartpeppar
Blanda samman salladen i en stor skål. Häll över vinägretten och tossa runt lite snabbt.
Lägg upp ett salladsberg på tallriken, toppa med laxen och servera med en klick turisk youghurt kryddad med lite örtsalt och ev en klick pepparrot vid sidan om.
Fredag- och lördagkväll är ju de kvällar man brukar lägga manken till lite extra för att maten ska bli god och njutbar, men ibland undrar jag inte ändå om måndagarna är bättre. Överraskningarnas dag, i alla fall om man har tur att ha kvar lite av ditten och datten efter helgens mumsande.
På måndagar har man inga förväntningar, men kanske lite lyxiga varor att äta upp. Därför blev den rätt vanliga (men mycket goda!) broccolisoppan ackompanjerad av både taleggio, brieost, fikon och en hemmareducerad balsamico med honung ikväll.
Gud så gott!
Alldeles vanlig, men mycket god broccolisoppa
Jag tror nog att det faktiskt spelar roll att det står ekologiskt bakom de flesta varorna den här gången. Det behövdes inte ens en buljongtärning!
1 gul lök (krav)
1/2 tsk fänkålsfrön
1 tsk salt
1 klyfta vitlök
1 lagerblad (krav)
Ett knippe ekologisk timjan
5 tärnade potatisar (krav)
2 fint tärnade morötter (krav)
ca 4-5 dl fryst broccoli eller två stånd färsk broccoli.
Några skvättar ekologisk citron
En skvätt ekologisk vispgrädde
Fräs hackad lök och fänkål i smör och en skvätt rapsolja. Tillsätt vitlök och salt. Fräs lite till slå på potatis, morötter och häll på en liter kokande vatten från vattenkokaren. I med lagerbladet och repad timjan (är den hemodlad krävs mindre mängd än den rangligare sorten som finns i affären) Efter 10-15 minuters kokning ska broccolin i och nymortlad svartpeppar. Koka sen ca 5-10 min till beroende på broccolins storlek.
Ta av kastrullen från plattan och kör lite slarvigt med en mixer, så att konsistensen blir lite krämigare men fortfarande med bitar kvar. Pressa i citronsaft. Koka upp och slå på en skvätt grädde.
Smaka av med salt och peppar. Dekorera med extra timjan och droppa över lite mer citron vid servering.
Bild kommer när kameran hittat upp till samma våning som datorn.
Glöm inte att köpa fikon. Nu är det säsong och priset är bra! Men köp dom främst för att det är så himla gott!
PS: uppdatera inte bloggen med Safari, för då får du ändå typografera om allt och redigera eventuella länkar i Camino sen ändå... DS
Ibland är vardagen ett grått töcken och man vadar omkring i måsten hit och krav dit, men så en lördag infinner sig ett lugn. Solen kikar fram och visar en guldgul höst med smekande solstrålar som faller in genom lövkaskaderna.
En stilla promenad med familjen, en gungställning som loppisfynd (ja, den går att bära hem om man är två!) och en dag när minuterna tickar i lagom takt.Jag har skaffat mig en ny pizzafavorit:
Morgonen efter när jag ska hämta tidningen får jag se något som glimmar till i snåren. Några hallon har bestämt sig för att trotsa hösten och räcker precis till frukostfilen.
Ibland är det inte bara vardag och ibland är vardagen riktigt bra. Titta vad jag har fått av Zelca!
Det vore väl korkat att inte skriva om mitt eget tips här, eftersom jag redan puffat för det här!
Alldeles vanliga linsbiffar med lika delar linser och mosad potatis, hackad stekt lök, örtsalt,peppar, ströbröd och ägg är alldeles utmärkt vardagsmat.
Länge har jag gått och funderat på ett användningssätt för mesost i maten.
Jag tycker det är en rolig och speciell smak. I mitt huvud var jag tvärsäker på att spiskummin och mesost skulle gå bra i hop, men när jag testtuggade på ett frö samtidigt som jag tog en bit mesost höll jag på att storkna. Snacka om att två smaker kan förstöra varandra så. Det var då mesosten bakades in i gamla hederliga linsbiffar och det blev riktigt gott till en rejäl sallad.
Nästa gång kör jag på Lisas idé med schalottenlök och timjan. Sen ska jag korta ned koktiden aningens på linserna också och inte mosa alla. Det är gott med lite textur i biffarna och varför inte lite fräst svamp till!?
Mamman: Nu du L har vi smällt i oss en hel trerätters!
Sjuåringen: Jaa, å ändå ä ja inte mätt.
Vad vi åt?
Förrätt: Ättiksgurka med smetana och honung
Varmrätt: Rödbetssoppa med youghurt och fikon med feta och balsamicosås vid sidan
Efterrätt: Äppel och nektarinkaka
Har jag luftat åsikten att jag tycker att han är lite kräsen ibland? ;-)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|