Senaste inläggen

Av Vera - 9 mars 2010 12:51

2-3 portioner


1 paket fast tofu
1 msk chilisås
2 msk sojasås
1 tsk dijonsenap
1 tsk cajunkrydda eller grillkrydda
vetemjöl
1 ägg/ kikärtsmjöl blandat med vatten
pankosmulor/ströbröd


Blanda chilisås, senap, sojasås och kryddor i en skål. Pensla tofun runt om med kryddblandningen. Doppa skivorna i mjöl sedan uppvispat ägg eller kikärtsmjölsblandning och sist i panko/ströbröd. Stek skivorna i en skvätt rapsolja tills de är gyllenbruna och frasiga.

Servera med exempelvis guacamole och ugnsrostade rotsaker som potatis, palsternacka och morötter. Olja, salt och peppar räcker gott som smaksättning.

Av Vera - 9 mars 2010 12:48

En kryddig tofu som passar bra till wokade grönsaker och nudlar!


250 gram fast tofu
2 vitlöksklyftor
2 tsk riven ingefära
1–2 cm finhackad grön chili
1 msk risvinäger
2 msk riven mango (mangopuré)
2 msk sojasås
2 msk rapsolja
2 krm svartpeppar
saften från 1/2 lime


Finriv vitlök, ingefära och mango. Finhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser i en skål. Tärna tofun och blanda runt marinaden. Täck med plast och ställ i kylskåp några timmar/över dagen.
Stek tofun gyllenfärgad i lite rapsolja. Servera till wokade grönsaker, som med fördel kan smaksättas med den marinad som blir över, eller blanda tofun i en sallad.

Av Vera - 8 mars 2010 08:41

4 portioner:

Potatisen:
8 stora potatisar
2 msk olivolja
1 liten schalottenlök
1,5 dl riven parmesan
Rivet skal av en lime
3–4 msk turkisk yoghurt
1 krm svartpeppar
salt


Fänkålssallad:
1/2 fänkål
1 blodapelsin
1 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt


Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta och dela potatisen på längden. Skala enbart om skalet är väldigt fult. Lägg potatisen med snittytan upp på en plåt eller stor form. Pensla potatisen med olivolja blandat med riven schalottenlök och strö över salt. Baka i ugnen tills potatisen är nästan färdig, beroende på sort tar det 20 minuter eller mer.
Tvätta limen väl och riv av det gröna på skalet med ett rivjärn. Blanda nästan all parmesanost, limeskal, turkisk yoghurt och peppar i en skål. Bred blandningen över den nästan färdiga potatisen och strö över det sista av osten. Höj ugnsvärmen till 250 grader och sätt på grillfunktionen. Grilla tills potatistäcket fått fin gyllene färg.
Passa på att göra salladen under tiden. Skiva fänkålen i tunna skivor och filea blodapelsinen. Blanda ihop på ett fat, ringla över olivolja och salt. Garnera med hackad fänkålsdill.
Salta och peppra filéer av din favoritfisk. Stek eller
grilla i panna/ugn, pressa över saft av lime.


Servera gärna med en klick tapenade och inlagd grillad paprika

Av Vera - 13 januari 2010 19:03

Hjälp hjälparbetarna på Haiti att hjälpa. Sms:a, AKUT 72900, till Röda Korset  och skänk 50 kronor. En liten summa, som kan rädda liv.

Läkare utan gränser finns förstås också på plats!


När jag och du och några till skänkt bort en liten fikapeng är det inte småsummor det handlar om längre.

-Kram-

Av Vera - 9 januari 2010 10:24

Igår var det storkalas här med pizzabak. Degen blev extremt bra om en får säga det själv, så när jag var inne på att kavla den sjunde pizzan (och undrade hur vi kommit på idén med pizza till 16 pers) var jag tvungen att avbryta mig och skriva ned receptet.

Den här omgången räcker till nio fyrkantiga pizzor som täcker en normal ugnsplåt, så det är möjligt att du vill halvera receptet eller lägga undan en bit av degen till en limpa istället! (pizzorna gick åt som smör medan jag kavlade och när jag äntligen var klar för att sätta mig och äta var kameran det sista jag tänkte på, men jag känner mig ganska trygg i tanken på att ni vet hur pizzor brukar se ut ändå.)


Poolish:

400 gram vetemjöl

400 gram vatten

40 gram surdeg


Rör samman och ställ i kylskåp en dag eller natt. Eller låt bunken stå framme i ca 5 timmar tills den lösa degen blivit bubblig på ytan.


Degen:

300 gram fint rågmjöl

500 gram vetemjöl

ca 20 gram jäst

3 msk olivolja

400-500 gram vatten

2 msk salt


Blanda alla ingredienserna utom saltet med poolishen och knåda i assistent, ca 10 minuter. Degen ska vara riktigt elastisk och smidig. Känns den för torr är det bara att tillsätta lite extra vatten under knådningen och låta det gå in i degen.

När degen känns fin är det dags att hälla i saltet och knåda några minuter till.

Jäs i bunke övertäckt med plast ca 2 timmar och kavla sedan  ut till riktigt tunna pizzor på bakplåtspapper.

Pizzan blir absolut godast om den gräddas på het plåt, så låt plåten stå i ugn medan ugnen värms upp. Ta sedan ut plåten och ryck över pizzan och bakplåtspappret på plåten.

Grädda i 250 grader tills den ser gyllene och knaprig ut i kanterna.


Fyllningar:

ost och skinka (Bellsuvio, kallad av 4-åringen)

tomat, champinjoner, rödlök och creme boursin (vitlöksost) och oliver

päron, rödlök och bavaria blue (blåmögelost) med stänk av balsamico vinäger


Alla pizzor grundades med vanlig tomatsås kryddad med timjan, salvia, oregano och basilika och toppades med lite vanlig riven ost.

Av Vera - 6 januari 2010 13:42

Under sommaren och hösten har vi byggt om vårt kök och här kommer äntligen reslutatet. Behöver jag säga att det känns skönt och lättarbetat med fler arbetsytor och att jag är fantastiskt nöjd med det fina skafferiet som svärmor Ulla gjort så fina hyllremsor till!?

Hej då bruna svårjobbade kök, hej mitt fina nya!


Så här såg det ut precis när vi började riva ut

 

Sen rev vi ut så gott som allt!

 


Men murkåpan ville vi förstås ha kvar, även om det just nu inte finns någon skorsten så är drömmen att en dag bygga en för att kunna baka äkta vedungsbakat bröd

 

I väntan på att miljonerna ska rulla in, satte vi ugnen under murkåpan (det är inte riktigt så ostädat där nu, som det ser ut på bilden    )


 


Efter en massa målning och golvläggning kunde det nya köket ta form och den gamla spisen ersattes av en hejdundrandes snabb induktionshäll. Extra arbetsyta löste jag med en u-form i köksdelen. Två hörnskåp fick plats och diskmaskinen finns längst ut i "u-et" till höger i bild. Överluckorna ser lite röda ut, men de drar mer åt orang-ljus tomatröd.


 

I andra hörnet av köket byggde vi ett litet gå-in-i skafferi, med ventil ut, så det är svalt och skönt där inne!

 


Inflyttning i skafferiet pågår. Kolla in hyllremsorna!!!


Nu återstår att spika lister, ordna ett vinställ och finurla på en skåplösning bredvid ugnen! Återkommer nog med någon bättre bild på murkåpan, som också ska få sig en omgång färg under våren.

Av Vera - 31 december 2009 10:30

Så var det då sista dagen på 2009 och detta årtionde. Ett årtionde som inleddes med kärlek, barn och giftermål i rasande fart.


Nyårsfirandet har känts väldigt oviktigt i år, då dagarna mest har varit ett töcken och man bara tagit sig igenom alla måsten. Men nu har vi sent om sider bestämt oss, det blir i alla fall en trerätters meny i kväll och lite mys med småkillarna.

Jag delar inte ut några exakta recept eftersom jag inte bestämt mig för hur jag ska tillaga allt än, men det är så gott som en helt vegetarisk nyårsmeny sånär som på löjromen som kan bytas ut mot vegetarisk caviart.


Förrätt: Tallrik med blandade smaker:

en minipizza med päron och camembert (förslag på liknande fyllning finns här), en krustad med löjrom, gräddfill och schalottenlök + dill och ev en smördegspinne med sesamfrön och ost

Varmrätt: Marinerade grillade quornfiléer, potatisgratäng, balsamicosås och haricot vertes (så här kan man marinera quornfiléer )

Efterrätt: Vaniljpannacotta med passionsfrukt och hallon


Gott nytt år alla kära vänner

Av Vera - 10 december 2009 08:49

När man är gravid kretsar mycket kring veckor och kropparnas utveckling, både mammans och barnets.
Fingrarna börjar synas i vecka fem och det som från början såg ut som en svans på fostret blir en del av ryggraden och svanskotan.
Graviditetssymptom är något som borgar för att graviditeten fortskrider som den ska, och kronan på verket av symptom stavas illamående.
Jag vet inte hur många gånger jag fått höra att mår du bara illa, så mår barnet där inne så bra. Paralleller dras mellan illamående och en väl fungerande moderkaka.
Men ibland hjälper tydligen inte ens i stort sett dagliga kräkningar ett litet barn som ska växa.
Idag är det precis, nästan på minuten när jag skriver detta, en vecka sedan vi fick se vårt barn på ett ultraljud och kort därefter veta att hjärtat inte slog. Hjärtat slog inte och hon som låg där inne, inne i min växande bula på magen, var inte så stor som man skulle vara i vecka 18.
Det hjälpte inte med varken två eller tre ultraljud, när man är död så är man och lite dog vi också då.


Hemma väntade två förväntansfulla barn på en svart-vit liten glimt av sitt efterlängtade lillasyskon, men i stället fick stora L, åtta år, med tårar i ögonen konstatera att snart skulle jag inte vara "Bullo" mer och han skulle aldrig få hålla sin lillasyster.


Dagen efter, dagen då vårt lilla hjärta skulle födas, var som en lång dag av hålla andan. Sorgen låg i en kapsel och nu hade vi ett jobb att göra. Att föda utan belöning. Men även om barnet ryms i en handflata eller en famn så är det ju en belöning att få hålla om, att få se vem man väntat på och hålla den lilla handen med fingeravtryck redan präglade för livet. Sorgen ligger i att bli bestulen, bestulen på en framtid man velat bygga, bestulen på planer som lagts. Oundvikligen ändras ju
hela ens sätt att tänka på alla dagar framåt, när ett nytt liv ger sig till känna. Liksom allt förändras när livet tar slut.

advent  
Siri, i vårt hjärta. 3/12 2009

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards